Het leven van een single mom
10 juli 2018 
4 min. leestijd

Het leven van een single mom

Welkom in het leven van een Happy Single. Mom ben ik ook nog. Ik ben 38 jaar met 4 kids: 2 jongens en 2 meiden. En oh ja, 2 exen… Laatst vroeg iemand : Bén  jij een Happy Single Mom?  En het is een vraag die me bezig houdt! Want hoe wordt je eigenlijk Happy Single Mom? Eén ding is zeker: je bent het niet zomaar. Daar gaat een lange weg aan vooraf. Het zijn simpel 3 woorden : HAPPY… SINGLE… MOM.

Met het laatste woord maar beginnen: MOM!

Moeder worden. Ouders worden. Een gezin worden. Een oer drang die je niet kan tegen houden. Vol liefde en vertrouwen begin je (in de meeste gevallen) samen aan dit avontuur.  In theorie weten we wel hoe je moeder wordt. In de praktijk blijkt het soms vies tegen te vallen. Geen gebruiksaanwijzing, veel goedbedoelde raad, slapeloze nachten, steeds dat ene zinnetje: Vond ik dit nu zo leuk? Wilde ik dit nu zo graag? Maar gelukkig ook veel liefde! Vertedering. Een slapend gezichtje. Een lach. Een allesoverheersend gevoel. Een band voor het leven.
Het is zelf het wiel uitvinden. Proberen. Ploeteren. Na 4 kinderen wordt het makkelijker en staat het zweet niet meer op je rug als er weer eens eentje als een drama-queen op de grond ligt in de supermarkt. Na verloop van tijd ontdek je: Het gaat best goed. Ik snap het. Geniet je. En denk je: Heyyyy, ik ben een Happy Mom!

Dan het tweede woord : SINGLE!

Hoe wordt je dát? Simpel zat. Je gaat uit elkaar. Et voila: je bent single. Helaas, in de praktijk blijkt het dan weer niet zo eenvoudig te zijn. Geen gebruiksaanwijzing. Veel goedbedoelde raad,  slapeloze nachten en: Geen liefde! Want dat was het: de liefde was op. Kwijt. Kapot. Het is weer zelf het wiel uitvinden. Twee keer uit elkaar. Dan denk je toch ook: “Hey ik snap het.” Niets is minder waar.
Zoals elk kind anders is, is ook elke ex anders. Tijd. Tijd lijkt een toverwoord. Als er wat maanden voorbij zijn, de ergste storm gewoed heeft, praktische dingen geregeld zijn, tijd voor jezelf weer iets dichterbij lijkt… Want ja, soms hele weekenden vrij! Als er zomaar weer eens wat aandacht komt, als je lekker alleen muziek kan draaien die JIJ leuk vind, besef je… Ik ben Single. En best Happy.

En dan het eerste woord HAPPY…

Het leven van een single mom

Het leven van een single mom

Een woord wat alles zegt. Een uiteindelijk doel is. De positieve kijk naar de toekomst is. Een streven. Happy… Een woord waar je eigenlijk al vrolijk van wordt als je het leest.

Happy Single.  Happy Mom…

Happy Single Mom… Dat is een mond vol en een aardige lange weg te gaan. Een weg vol hobbels. Vol dieptepunten. Vaak vol strijd. Want hoe leuk is het om altijd maar in je eentje te zorgen? Te rennen en regelen. Niemand meer waar je dingen mee kunt delen of aan over kan laten. Simpelweg de arm om je heen missen, waar je soms zo naar verlangt. Moe. Moedeloos. Moeder!
Loslaten van oude gewoonten. Afstand nemen. Afscheid nemen. Vasthouden aan wat was. Dagen die in het 100 lopen. Dagen waarin je nauwelijks beseft dat je leeft. Druk. Doorgaan. Voetbal. Vriendjes. Elk uur een race tegen de klok. Je altijd schuldig voelen en het gevoel van falen vaak voelbaar is. Je in je eentje het gezin moet zijn. Financieel ver onder modaal zit, maar dat niet aan je kids wil laten merken. Als alle luxe weg valt, dan komt het aan op creativiteit. Dat Happy zijn dus niet vanzelfsprekend is. Dat Happy worden hard werken is. Dat Happy dus niet iets groots is, maar wat je zoekt in de kleine dingen. De zon die doorbreekt, een vlinder die langs fladdert. Een lach. En compliment. Een knuffel. Een kus… Vriendschappen blijken belangrijker dan ooit. Mensen die dicht naast je staan. Jou zomaar even het gevoel kunnen geven dat je er toe doet. Happy zijn is tevreden zijn met wat er is en vertrouwen hebben in wat gaat komen. Rust. Vrede. In jezelf. Genieten. Zomaar ontdekken dat je het best red. Dat het heerlijk is om eens te zondigen met  tosti’s, ipv een gezonde schijf van vijf. Zomaar ontdekken dat alleen zijn niet eenzaam is. Happy zijn omdat de kids dat zijn.  En de kids zijn happy. Want wij hebben wifi!  En zolang die het naar behoren doet, is er geen probleem. It’s just that simple…

Dit was het eerste blog van Kaatje. Welkom en wat heb je een goed kijkje in het leven van een single mom gegeven. Herken je dit ook? Hoe ben jij happy geworden? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen