Het sociale leven van een single mom
08 oktober 2016 
4 min. leestijd

Het sociale leven van een single mom

Het sociale leven verandert als je kinderen op de wereld zet. Ineens moet je rekening houden met slaaptijden en oppas. Als je daarna alleenstaande ouder wordt, heeft dit nog meer gevolgen voor je sociale leven. Toch kun je er altijd wat van maken.

Zie ook: De zaterdagavond van een single mom.

Het sociale leven van een single mom

Ik heb mezelf voorgenomen om doordeweeks niet te vaak meer af te spreken met vrienden en vriendinnen. Na een dag werken wil ik een paar uurtjes met mijn dochter spenderen. Daarnaast heb ik vaak nog mailtjes en werk voor Happy Single Moms te doen, iets wat erg ontspannend werkt voor mij. Eerder vond ik het belangrijk om zowat mijn hele sociale netwerk te blijven zien. Ik had zowat iedere avond wel wat. De wallen onder mijn ogen waren niet meer weg te plamuren. Op mijn lichte huid zijn die wallen toch al snel zichtbaar, dus je kan je voorstellen hoe ik er soms bijliep als een zombie. De moeheid nam alleen maar meer toe en de druk om alle ballen hoog te houden liep er parallel aan. Dit moest anders, besloot ik.

Ik zeg nu vaker nee. Niet alleen tegen vrienden, maar tegen alles en iedereen. Heb ik geen zin of geen tijd, dan zeg ik dat gewoon. Mijn vriendenclub weet dit en ze snappen dit ook.

Doordeweeks komen vrienden en vriendinnen nog steeds wel eens langs om te eten of voor een bak koffie. Toch zeg ik het gerust als ik wil slapen of alleen wil zijn. Mijn eigen regel is zo’n beetje geworden dat ik om 20.00 uur begin aan de avond voor mezelf. Streng of suf? Dat zou kunnen, maar voor mij werkt het. Ik kan dan 2 uurtjes aan lummelen en zo rond 22.00 uur probeer ik mijn avond af te sluiten. Vaak wordt het toch nog later, maar dat is dan toch mijn eigen keuze. Ik wil de avond in rust afsluiten. Even geen mensen of gepraat om me heen. De hele dag ben ik in de weer met mensen: zowel op mijn werk als thuis met mijn dochter.

De weekenden

De weekenden daarentegen heb ik die grens stukken minder. Tenzij die wallen al een tijdje weer enorm zichtbaar zijn en mijn lijf schreeuwt om rust, stilte en slaap. Zo niet, dan kunnen de spreekwoordelijke remmen los. Uiteraard komt het vaak voor dat ik geen oppas heb en ik alleen thuis zit op zaterdagavond. Ook dat vind ik lekker. Ik ben dan bezig met mijn studie, kijk mijn favo serie non stop of app er op los met leuke mensen.

Het sociale leven van een single mom

Naar de meeste vrienden en vriendinnen neem ik mijn dochter gewoon mee. Ze kan daar wel in bed slapen, al is het ook wel eens gebeurd dat ze veel te lang opbleef. Het risico daarvan is dat haar ritme dan een beetje in de war komt, dus dat doe ik liever niet. Op zondag slaapt ze dan ineens lang. Wat een traktatie dacht ik, totdat ik de dagen erna geconfronteerd werd met een kind dat snel moe is. Ai, dat is lastig maar soms is het niet anders, nu kan het nog. We hebben dan wel een leuke avond gehad met ons tweetjes bij vrienden.

Soms kan ik ook gewoon zelf stappen. Ik blijf nog steeds een feestbeest, al kan dit tegenwoordig een stuk minder vaak. Ik heb het nodig om af en toe een avond lekker los te gaan, de hele nacht te dansen of te lachen met vrienden en vriendinnen. Mijn dochter is dan meestal bij mijn ouders en heel soms bij haar voogd.

Mensen kunnen daar van alles van vinden, maar bijna niemand van hen weet hoe het is om als alleenstaande ouder door het leven te gaan. Het maakt me niet uit wat een ander daarvan vindt, zolang ik maar achter mijn keuzes sta.

Het is voor mij de manier om mijn sociale leven te onderhouden. Doordeweeks zeg ik vaker nee, in de kind-vrije weekenden doe ik wat ik leuk vind met de mensen die ik leuk vind.

Mijn tips zijn dan ook:

Investeer op je eigen manier in je sociale leven.
Geef je grens aan als het je niet uitkomt. Je échte vrienden en vriendinnen begrijpen dit

Neem je kind mee als je op visite gaat
Neem een campingbedje mee of leg je kind in bed bij je vrienden

Nodig je vriendinnen vaker bij jou uit
Dit scheelt oppas zoeken 🙂 Mijn vrienden en vriendinnen vinden het geen probleem als ze vaker bij mij moeten komen, dus dat is een mooie oplossing.

 Ga daten
Als je er al aan toe bent, is het leuk om weer te gaan daten. Op Happy Single Moms wordt regelmatig geschreven over daten en liefde.

Investeer in het zoeken van een goede oppas
Dit hoeft niet eens altijd geld te kosten. Kijk in je netwerk of bouw een netwerk op. Je kunt ook af zelf oppassen, waardoor je voor elkaar oppas kunt zijn. Een win-win situatie.

Maak het voor jezelf gezellig als je alleen zit
Hoewel ik graag mijn vrienden zie, vind ik alleen thuis zitten zelden een probleem. Geniet van de rust en van een glas wijn. Spendeer tijd aan je hobby’s of maak tijd voor een marathon van je favo serie.

Uiteindelijk is het vooral je eigen kijk en visie die belangrijk is. Zolang je het van een positieve kant bekijkt, is er eigenlijk geen probleem.

Zie ook: Tijd voor jezelf vrijmaken 

Hoe onderhoud jij je sociale leven? Heb je tips voor anderen? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen