Het uiterlijk van een moeder
20 februari 2017 
3 min. leestijd

Het uiterlijk van een moeder

Ver voordat je moeder werd, misschien nog wel voor je een relatie had of daar überhaupt maar aan dacht, was kleding enorm belangrijk.

Je zat wellicht nog op school,  dus mode stond gelijk aan het groepje waar je bij hoorde. Mijn jeugd bracht ik door in de ’90. Dus was je gabber en droeg je nikes, een Aussie en een kaal achterhoofd,  terwijl de rest strak in een staart zat.

Of je was kakker en droeg net als Arnie uit GTST een gebloemde bodywarmer van NafNaf. Of je was skater en droeg je merken als Oxbow en Simmerstyle. Ik was weg van Pearljam en Nirvana. Grunge, noemden ze dat. Of Alternatief. Dus “wij” konden ons hart ophalen bij Mac&Maggie of het Waterlooplein. Elke week was het weer een kunst om er heel hip uit te zien,  maar toch ook weer niet zo hip dat je buiten de boot viel. Want aandacht was leuk,  maar je wilde wel een schaap van de kudde blijven.

Later moest kleding gewoon praktisch zijn. Een huis verbouwen gaat nu eenmaal makkelijker in een spijkerbroek dan in een jurkje. Ook werkgerelateerde kleding was makkelijk. Polo’s of lelijke truien met het logo van het bedrijf zorgden er in ieder geval voor dat je ’s ochtends niet uren voor de kast hoefde te staan.

Maar dan … dan ben je zwanger en gaat er een wereld open. Merken waar je nog nooit van gehoord had,  blijken op je lijf te zijn geschreven! Hoe klein die buik ook nog maar is … Iedereen zal hem zien! Buikbanden. Hoe lelijk, in felle kleuren, met 1000 namen  (ja ik heb ze allemaal doorgelezen ).

Met gekke teksten. Bijvoorbeeld: “Papa was here”, met een pijl naar down-under. Iedereen zal weten dat het terrein is afgebakend.
9 maanden lang ga je los. Je straalt. Je voelt je mooi!  En elke week is er wel een reden om te shoppen. Want ja … Die buik groeit. Bij kind 4 dacht ik … Heeeyyy dat jurkje rekt best mee. Evenals m’n ondergoed. En joggingbroek. En hemdjes. Dus ik hoef niet zoveel meer te kopen. Creatief combineren!

De allergrootste fout die je kunt maken is om te denken dat je als een soort mannequin in je kraambed moet liggen.

Dus bij baby 1 had ik van te voren allerlei mooie nachtkleding gekocht. Hemdjes en zijden pyama’s. Door de stuwing paste geen 1 kanten hemdje. Laat staan dat je die mega borsten in een mooie beugel bh krijg!  Ik had er sowieso nooit over na gedacht dat kraamverband redelijk krap zat in een string. Dus toen de kraamhulp vroeg waar de onderBROEKEN lagen, moest ik toe geven dat ik die niet eens had! En dat een zijden pyjama echt horror is, aangezien je constant je bed uit glijd. Dus na 2 dagen mooi liggen zijn,  koos ik voor comfy. Joggingbroek plus wijd shirt. Heerlijk!

En daar gaat het ook mis. Kraamhulp de deur uit, manlief weer aan het werk. Ineens ben je overgeleverd aan je baby, volg je zijn ritme en kom je tot de conclusie dat je om 15.00 uur nog steeds in die joggingbroek plus shirt loopt. Prima, er past toch nog niets vanuit een ver verleden.

Het uiterlijk van een moeder

Uiteindelijk komt er een dag dat je gewoon weer zin hebt om mooie kleren aan te trekken.  Te tutten en je op te maken. Nu is dat bij mij sowieso net zo standaard als tandenpoetsen.
Dus ga je shoppen. Alles een maatje groter. Nieuw kind, nieuwe garderobe. Je voelt je een hippe mama. Waarom schetst het dan zo de verbazing dat ik de enige lijk te zijn die er leuk uit wil zien?

Ik bedoel, toen ik als nieuwbakken moeder bij school stond en er komt een moeder aan in haar joggingbroek,  snap ik eigenlijk wel dat ze niet joggend de kids komt halen. Waar die naam dan ook vandaan komt? Chillbroek moet het heten!

Moeders veranderen in mensen met makkelijk zittende kleding.

Maar hey, een legging met een tricot jurkje zit eigenlijk net zo lekker! Het ziet er gelijk een stukje vrouwelijker uit.  Sleehak in plaats van een naaldhak loopt meer iets comfortabeler achter de kinderwagen.

Het uiterlijk van een moeder

Tegenwoordig werk ik, veel, en voldoet die oude spijkerbroek beter dan een jurkje. Maar zodra ik vrij ben of het weekend is,  ga ik los!

Zie ook: Hoe ziet een moeder er dan uit? 

Herkenbaar? Ben jij een modebewuste moeder of kies jij voor comfort? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen