Het WC Tafelblad

Hoewel ik een echt meisje-meisje moeder ben, ben ik wel van mening dat ik alles zelf kan oplossen! De meest wijze les die ik ooit van mijn dochtertje heb geleerd is: “Van proberen kan je leren’. En hoewel ik door dat meisje-meisje gedrag ook wel eens terug deins voor wat klusjes, ik probeer alles aan te gaan!

Maar ik ga compleet stuk op het rekenwerk van mijn dochter. Ze zit in groep vier en komt thuis met een WC Tafelblad. Welke ouder met een schoolgaand kind kent dit blad niet?

Sigrid 1De rekentafels van één tot en met tien staan er op. Het A4 moet op een prominente plek in de WC worden opgehangen en als die kleine dame van mij naar de WC gaat hoor ik heel hard allerlei cijfers vanuit de WC komen. Cijfers ja… geen tafels, maar cijfers. Met mijn dyscalculie kom ik niet verder dan de tafel van één. Misschien kan ik nog net de tafel van twee, maar dan heb je ook echt het beste rekenwerk van mij gehad. Ik kan niets met cijfers door mijn dyscalculie. Hoe graag ik het ook wil, cijfers blijven voor mij een enorme brij, net als letters voor een dyslect zeg maar. Drama dus! Als men bij de kassa aan mij vraagt of ik er nog tien cent bij heb, vraag ik mij toch eigenlijk af waarom? Waarom moet die kassamevrouw het nou zó ingewikkeld voor mij maken? Maar als een mak lammetje geeft ik haar dan toch maar die tien cent in de hoop dat ik niet het slachtoffer wordt van één of andere ripdeal.

Met angst en beven staat groep vijf nu op de stoep. Hoewel mijn dochter er erg naar uitkijkt om ook op de vrijdagmiddag naar school te mogen, houd ik mijn hart vast voor alle sommen die er gaan komen: breuken, splitsen, kommagetallen. Het duizelt mij nu al voor de ogen.

Ik kan haar nu al niet helpen. Ik kan haar vluchtige nieuwsgierige optelsommen nu al niet meer voor haar maken en het voelt als falen als ik haar geen antwoord kan geven

SigridLeg het ook maar eens uit dat je sommen niet kan maken, die zij juist heel makkelijk vindt. Dat snapt ze niet. Zo komt mijn onzekerheid met cijfertjes ook om de hoek kijken als ik een nieuwe renteperiode voor mijn hypotheek moet afsluiten. Oh dear… Ik vond die tien cent van de kassamevrouw al voelen als een rip deal, dit voelt helemaal als een totale bankplundering.

De rente staat dan wel laag, maar ja, wat is rente? Ik heb zó geen idee! Belastingformulieren invullen, ik doe het allemaal wel, maar ik weet niet hoe alle formules werken en wat ze mij vertellen en/of gaan brengen. Maar het gekke van dit alles is wel, dat ik desondanks mijn gehele financiële administratie op orde heb. Mapje voor de hypotheek, map voor de belastingen, overzicht van alle inkomende bedragen en uitgaven. Het klopt ook nog eens allemaal!

Dit alles op orde te hebben, kost mij heel veel tijd en energie. Misschien wel meer dan wat ik wil. Ik word moe van alle cijfertjes.

Wat is het ongelooflijk jammer dat er niet een prachtig mannelijk rekenwonder van plus/minus 1 meter 95 van ongeveer 40 jaar bij ons in huis woont of over de vloer komt en ons beiden kan helpen

Hoewel dat voor mij een uitkomst zou zijn, heb ik de afgelopen 5 jaar geleerd niet meer afhankelijk te zijn van anderen. Ik wil zelf zicht hebben op mijn administratie, dus ook op de financiën. Zelfs als het mij heel veel moeite kost! Geen enkele man van 1 meter 95 met goed stel hersens met quasi nonchalant uiterlijk en goede kledingsmaak zal ik met gemak mijn administratie overdragen.

Ik blijf gewoon keihard mijn best doen en de afgelopen jaren is gebleken dat het zijn vruchten afwerpt! Ik ga nu even naar de WC… 1! 7! 2! 100! 65! 40! 9!!!!!

Herkenbaar? Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten, dank je wel! 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Jun 2015

Zoon herkenbaar.... De dochter van mijn vriend heeft rekensommetje waar ik ook weinig mee kan. Ik ben geen rekenwonder, nooit geweest, het zal nooit wat worden . Gelukkig duurt het nog even voordat onze eigen kids met zulk huiswerk naar huis komen

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Jun 2015

Sig, wederom heerlijk lezen je 3e blog. En inderdaad een kant van je zien die ik niet kende. Ondanks je dyscalculie gaat het je prima af zo te lezen, nu alleen nog de tafels er in stampen samen met Pas. Dat worden veel wc bezoekjes

Reactie plaatsen