Hoe doe je dat nou allemaal alleen?
18 april 2016 
3 min. leestijd

Hoe doe je dat nou allemaal alleen?

Ik zou niet kunnen wat jij doet…” zucht een collega, waarvan haar partner kennelijk een paar dagen weg geweest is. Ik kijk haar aan en zeg maar niks. Die opmerking hoor ik namelijk heel vaak sinds ik alleenstaande moeder ben. Wat zou er bij die collega’s, kennissen of vriendinnen dan thuis anders zijn dat het bij hun zoveel zwaarder is als hun partner er niet is? Is het zwaarder als je alleen bent?

Of wat als ik bedacht had dat ik het ook niet zou kunnen? Was ik dan bij hun vader gebleven? En hoe zit dat dan met vrouwen die hun man verliezen door een ziekte? Die vrouwen staan er helemaal alleen voor, die kunnen ook niet zeggen ‘ik kan het niet…’.

Het was geen keuze om de opvoeding en zorg voor mijn dochters alleen te doen. Zo had ik het niet voor ogen toen ik ze op de wereld zetten.

We zouden een mooi gezinnetje vormen en ze een veilig en liefdevol thuis geven, waar ze, later als ze groot zouden zijn, met mooie herinneringen aan terug zouden denken. En misschien wilde ik dat wel te graag, omdat in mijn jeugd een en ander toch een beetje anders gelopen is en ik dat niet voor mijn eigen kinderen wilde.

Hoe doe je dat nou allemaal alleen?

Hoe doe je dat nou allemaal alleen?

En dan loopt het anders, en kom je samen tot de beslissing dat uit elkaar gaan voor allebei beter is. Een loeizware beslissing, want diegene die er de dupe van worden zijn wel die twee kindertjes waar je verantwoordelijk voor bent.

En naast al het geregel, onbegrip, verdriet, eenzaamheid, boosheid, een verhuizing, zorg je ervoor dat je kinderen er zo min mogelijk last van hebben. Ze lopen al een deuk op en je wilt niet dat ze nog een deuk oplopen doordat je jezelf verliest in alle ellende. Je stapt op dat overlevingspad en je gaat… Je zorgt voor de kinderen. Je gaat naar je werk. Je brengt en haalt ze naar school, naar vriendjes en vriendinnetjes en de sportclubs. Je doet boodschappen. Je kookt eten. Je zorgt dat het huis opgeruimd en schoon is.Je regelt je financiën, ja, zelfs een verstopte gootsteen of een ander klusje doe je erbij. Je zorgt dat de tuin er netje bij ligt, en als er dan nog wat tijd over is, is er zelfs tijd voor de sportschool, helpen op school of een bezoekje aan familie of vrienden. En dat lukt best hoor.

En tuurlijk, het is best een hele organisatie. Bijvoorbeeld als er eentje ziek wordt, of je bent zelf ziek. Of je moet met je werk een dag naar een cursus waardoor je hele schema omgegooid moet worden. Of ze hebben allebei een activiteit op hetzelfde tijdstip.

En ja, soms zit de dag gewoon te vol, ben je doodmoe en heeft een van je kinderen zo’n bui waar je de energie niet voor hebt. Of moet er op het laatste moment nog een werkstuk gemaakt worden.

Tuurlijk zijn dat momenten waarop ik er ook even geen zin meer in heb om er alleen voor te staan, en de zorg even zou willen overdragen aan een partner. Ja, soms wil ik ook gewoon op de bank ploffen, een kusje krijgen, en dat er een kopje thee voor me neer gezet wordt. Of dat ik niet hoef te bedenken wat we zullen gaan eten maar zo kan aanschuiven.

Maar zeggen dat ik het niet kan…?? Hoe dan??

Voel jij je ook die multitasking mama? Of groeit het je soms boven je hoofd? En breekt alles alleen doen je op? Laat je reactie achter voor ons.

Hoe doen andere single moeders dat alleen? Wil je graag meer handvaten en weet je het soms zelf even niet meer? Stel je vragen dan aan andere single moeders in onze besloten community. Check: http://community.www.nieuw.happysinglemoms.nl

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 16 May 2016

Ik moet het idd "alleen" doen. Mijn is overleden toen de jongste 1 was en de oudste 2,5 jaar. Daarvoor was hij ruim een jaar ziek. Ik weet eigenlijk niet hoe je het samen doet. Hoe ik het doe? Geen idee, doe t gewoon. Zal wel moeten dus vind het heel normaal. Gelukkig wel hulp van oma en opa.

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 May 2016

Ik hoor het ook vaak.. hoe doe je dat toch.. ik zou het niet kunnen. Ik zeg dan ik weet niet anders ik ben al vanaf het moment dat ik er achter kwam dat ik zwanger was alleenstaande mama. Dus ik weet gewoon niet hoe het zou zijn als ik het niet alleen zou moeten doen.. dus hoe doe je het?? Tsja...

Reactie plaatsen