Hoe een vader te zijn for Dummies
29 maart 2016 
6 min. leestijd

Hoe een vader te zijn for Dummies

Je zou denken dat sommige dingen zo vanzelfsprekend zijn. Zaken als je kind vast houden, luiers verschonen, mond af vegen als de kleine gegeten heeft, in bad doen, überhaupt eten geven en belangrijkste: contact maken met het kind. Het gaat bij de meeste vrouwen allemaal als vanzelf. Voor sommige mannen blijft dit soms lastig. Ze hebben gewoon een ‘Hoe een vader te zijn for Dummies’ cursusje nodig.

Het is echt zo en misschien is het heel plat gezegd van mij, maar het leveren van een druppel zaad maakt je nog geen vader. In tegendeel zelfs. Vader zijn is net als moeder zijn een hele grote verantwoordelijkheid. De één kan het aan, de ander kan het niet aan en dan heb je nog mannen die denken dat ze het aan kunnen.

Laten we eerlijk zijn, er zijn zat boeken geschreven over ‘how to be a dad’ of ‘vaderschap voor dummies’. Schijnbaar hebben de mannen die het zouden moeten lezen het niet gelezen. Maar vergeef ze dames… Zeventien hoofdstukken zijn dan ook wel erg veel.

In dit blog geef ik een korte cursus hoe een vader zijn voor Dummies. Nu hoor ik je denken: “Wat hebben wij single mommies hier aan?” Dit is toch een blog pagina voor single moms? Precies dames! Juist daarom onderscheidt dit blog zich van de boeken die al geschreven zijn! Want hoe vaak denken wij niet waarom doet hij dat niet? Waarom is dat zo lastig voor hem? Waarom moet alles voorgedaan worden? Ik in ieder geval nog te vaak.

Benieuwd naar m’n spoedcursusje hoe een vader te zijn? En dames benieuwd waarom de gewoonste zaken zo lastig zijn voor hem? Lees dan snel verder want hier komen ze!

1. Vasthouden

Als vrouw heb je misschien tijdens kraambezoeken bij anderen al baby’s vast gehouden. Tijdens deze bezoekjes willen alle aanwezige vrouwen de baby even vasthouden. Dat lijkt haast een biologische reflex. Mannen hebben dat veel minder. Een baby vasthouden is moeilijk (waar moet dat hoofdje?), eng (wat is ‘hij/zij klein!), saai (snurk, snurk) én risicovol (straks poept hij/zij zoveel dat het lekt op m’n gloednieuwe broek!).

Nu hij zelf een kind heeft moet hij aan de bak. Zoals bij zoveel dingen is hier het advies: al doende leert men. Dus mannen, de belangrijkste tip is: pak je kind vaak en veel op, loop er lekker mee rond en oefen met ‘De Greep’. De ledematen zitten meestal behoorlijk vast aan het lichaam en zo’n klein inimini wurmpje is bovendien ontzettend flexibel. Zolang je het hoofdje ondersteunt kan er eigenlijk niet veel misgaan. Bovendien: de baby geeft het echt wel aan als hij of zij niet comfortabel ligt. Geloof dat maar! Ook grotere kindjes zullen je wel haar fijn vertellen wat ze wel en niet fijn vinden.

2. Luiers verschonen

Een berg  waar heel veel vaders, maar soms zelfs moeders tegenop zien: de luier. Maar dan vooral de poepluier. Normaal gesproken geeft je kind duidelijke signalen dat er iets wordt gefabriceerd in de luier. De gelaatskleur, de geluiden en ja, de geur spreken boekdelen.

Paar belangrijke tips bij het verschonen: doe het gewoon. Ook al vind je het niks het hoort erbij! Voor je baby is dit ook stukken fijner. Die krijgen dan geen rode, schrijnende billetjes en zitten niet een of twee uur in hun eigen stank. Voor jezelf is het ook fijner want zo voorkom je dat de poep zich verspreidt over de luier. Of erger nog: de rug en nek van je kind! Geloof mij dan is het een stuk lastiger verschonen. Begin bij het uitrekken van het broekje en sokken. Je zult zien dat er anders geheid geelgroene vlekken in komen. Houdt de beentjes goed omhoog. Baby’s scheppen er genoegen in zodanig te spartelen dat hun voet vroeg of laat in hun eigen uitwerpselen belandt. Lachen! Voor jongensvaders: houdt een doekje over het piemeltje.

3. Voeding

Kinderen zijn net mensen. Ze eten slapen, poepen, huilen, lachen, spelen en eten. Sommige dingen kunnen ze prima zelf. Maar ik heb nog nooit een kleine ukkie zelf naar de ijskast zien lopen en een boterham zien smeren, een appel zien schillen of een ei zien bakken. Dus zorg dat je kind wat te eten krijgt. Het klinkt heel logisch, maar sommige mannen denken dus echt ‘daar zorgt mama toch voor?’ Tuurlijk zorgen we ervoor, maar wanneer het kind bij de vader is, is dit zijn taak!

4. Maak je kind schoon

Na het eten, na het spelen, bij een loopneus, na toiletbezoek… Eigenlijk na heel veel dingen staat moeder met de billendoekjes of snoetenpoetsers klaar om haar kinderen schoon te maken. Je wilt gewoon dat je kind er netjes, schoon en verzorgd bij loopt. Vaders lijken hier soms blind voor te zijn ofzo. Dus vaders onthoudt gewoon: maak je kind schoon.

5. Aan en uit kleden

Kinderen knoeien, rollen in modder, springen in plassen, spugen zichzelf onder en voor je het weet zijn ze vies. Een kind moet pas en te onpasHoe een vader te zijn for Dummies uit- en aangekleed worden. Dat valt nog helemaal niet mee; een baby werkt namelijk niet heel erg mee. Sterker nog: de meeste kinderen bewegen armen en benen het liefst in de richting die jij juist niet op wil.

Sowieso vinden baby’s het erg vervelend als je aan hun armen zit te friemelen. Dus meestal zul je een vies, druk bewegend en krijsende baby om moeten kleden. Tips: blijf rustig, doe het snel en houd het hoofdje goed vast. Laat de baby niet alleen achter op de commode, ook niet voor vijf seconden.

Mannen kunnen hiervan in paniek raken. Wij vrouwen blijven rustig, leiden de ukkies met iets af en gaan door met de klus.

6. In bad doen

Kinderen moeten af en toe in bad. Of onder de douche, dat kan ook. In dat laatste geval is het bij kleine kinderen eigenlijk gewoon een kwestie van heel goed vasthouden (zeep maakt de baby en jouw handen glibberig) en de douche niet te hard en heet zetten. Als je de baby in bad doet houdt dan de baby in een soort van houdgreep.

Hier geldt vooral: als het hoofd maar boven water blijft; het lichaam en de armen en benen bewegen wel onder water heen en weer. Houdt de handdoek bij de hand. Want eenmaal uit het heerlijk warme water is het zaak de baby snel af te drogen en warm aan te kleden. Tip: zet de verwarming in de winter vol aan in de badkamer.

7. Communiceer met je kind

Vanaf dat je kind geluid maakt gaat het langzaam over tot brabbelen. Brabbeltaal worden woordjes en woordjes worden zinnen. Het is daarom zo belangrijk dat je met je kind blijft communiceren. Het is geen attractie waar je alleen naar kunt kijken. Sommige vaders weten niet wat te zeggen of zich een houding te geven. Nou heren, praat gewoon met ze! Erg lastig als het al een man is die geen prater van zichzelf is.

Moeders doen dit al uit zichzelf bijv. als het kind een vuile luier heeft: “Heb jij een vieze kont?” Of tijdens eten geven: “Is dat lekker” of “Mmmm, wat is dat lekker” of tijdens douchen: “Ben jij lekker schoon” of “Heb jij blote billen”. Wij vrouwen communiceren gewoon makkelijker.

Dit is een kleine greep uit een cursusje ‘Hoe een vader te zijn for Dummies’. Ik hoop dat jullie vrouwen nu de mannen ook wat meer kunnen begrijpen. Ik weet wat voor boosheid het soms oproept als je ex een van bovenstaande dingen niet doet. Maar je begrijpt, sommige mannen hebben “het” gewoon niet. Wat voor vrouwen natuurlijk is geeft dat misschien een beetje rust. Rust is voor jou als mama goed, maar vooral voor je kind(eren).

Heb jij nog punten die mannen echt moeten leren? Laat het achter in een reactie voor mij!

Liefs, Rachel

Over de schrijver
Reactie plaatsen