Hoe ga je ermee om als je kind drugs gebruikt?
23 maart 2016 
2 min. leestijd

Hoe ga je ermee om als je kind drugs gebruikt?

Als puber was ik zelf heel nieuwsgierig naar alles wat niet mocht. Drugs, vooral softdrugs was wel iets wat ik zeker wilde proberen en heb het ook gedaan. Het was net zoiets als het eerste drankje, biertje, of eerste sigaret. Het waren eerst grote mensen dingen, onbereikbaar als kind. Maar juist dat onbereikbare, mysterieuze, dat trok aan mij. Maar hoe ga je ermee om als je kind drugs gebruikt later?

In mijn studententijd heb ik alles geprobeerd. Het is bij een probeersel gebleven, gelukkig. Ik heb later als politieagente gewerkt tussen de straatprostituees en drugsverslaafden op de Zeedijk. Wat een ellende en uitzichtloosheid als je dus verslaafd raakt aan die nieuwsgierigheid. Ik verbaas mij weleens dat ik er een heleboel van af weet. De prijs per gram, de werking, de inslag.

De meerwaarde van een xtc pil op een festival. Is het feestje dan echt zoveel mooier, dan de werkelijkheid?

Door mijn werk en als ervaringsdeskundige weet ik wat er op de markt is en wat de gevolgen kunnen zijn.

Mijn kinderen zijn pubers en je vertelt ze de voor- en vooral tegens van drugs. Je probeert ze te beschermen, maar verbieden heeft geen zin. Want als zij maar een klein beetje op mij lijken doen ze toch wel waar ze zin in hebben. Je hebt als moeder niks in de gaten, al weet ik wel van dat sigaretje af en toe.

Totdat ik de broekzakken leeg haal voor de was en een klein plastic zakje tegenkom met een wietplantje als afbeelding er op. Het zakje was leeg.

De eerste gedachte is natuurlijk, shit, die heeft een joint gerookt. Hoe lang doet ze dat al? Of nee, misschien is het wel van vrienden en niet van haar? Hoe houdt je jezelf als moeder voor de gek! Een gesprek dan maar… Blow jij? Ik wil dat je eerlijk bent, dan weet je dat ik niet boos op je wordt. Relax… ik blow mama, af en toe. Normaal gesproken was ik helemaal uit mijn dak gegaan, had ik het verboden, had ik de blowvrienden verboden enzovoort.

Maar ik ging even terug naar de puber in mij. Ik heb het stiekem gedaan, heb er nooit open over kunnen Hoe ga je ermee om als je kind drugs gebruikt?praten. Hoe mooi is het om open te kunnen praten met je kinderen over drugs? We hebben de hele avond in de tuin gesproken over de gevaren, hoe je het ’t beste kunt doen, altijd samen met anderen die op je letten en nog veel meer.

Als je xtc wil proberen dan  mag dat maar laat het eerst even testen en probeer het hier thuis met mij? Huh, meen je dat, mama? Ja dat meen ik!

Je kunt beter je kinderen voorlichten en het vertrouwen hebben in elkaar, dan dat je alles verbiedt is mijn mening.

Hoe denken jullie daar over? Hoe ga je ermee om als je kind drugs gebruikt? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Mar 2016

Helemaal waar! Als ze willen doen ze het toch wel. Ik ga er met mijn puber net zo mee om als jij en zie het verschil met zijn vrienden wiens ouders het anders oppakken. Hier: gereguleerd, grotendeels verantwoord en een open relatie met mijn kind. Daar: ontsporing, teveel, stiekem en slechte communicatie. Soms moet je ook een beetje mazzel hebben (en sommige helaas pech), maar de manier waarop je als ouder ermee omgaat heeft hopelijk ook invloed.

Reactie plaatsen