Hoe ga je om met impulsaankopen, 3 tips!
15 december 2015 
3 min. leestijd

Hoe ga je om met impulsaankopen, 3 tips!

Ken je dat, impulsaankopen. Van die aankopen die je eigenlijk niet gepland hebt. Je ziet iets waanzinnigs leuk en ook al had je het niet echt nodig, voor je weet ben jij bij de kassa aan het afrekenen. Soms is het maar iets kleins, zoals een zak chips of een chocoladereep. Maar een andere keer is het een grotere aankoop wanneer je ineens als een blok valt voor die gave broek. 

Op zich is er niets mis mee. Al helemaal niet wanneer je achteraf nog steeds zo blij bent met die te gekke broek. Maar toch komt het regelmatig voor dat vrouwen zich schuldig voelen na het doen van zo’n impulsaankoop. Ken je dat? Dat dat gevoel je al bekruipt op het moment dat je de aankoop doet? Hoe komt dit nou eigenlijk? Dit wordt veroorzaakt doordat je de controle over je gedrag verliest. Deze spontane actie zorgt er namelijk voor dat je jezelf niet eerst afvraagt of jehet product wel echt nodig hebt. Of dat je het product ergens anders misschien goedkoper kunt kopen. Dit zijn afwegingen die je bij een geplande aankoop, meestal wel maakt.

De vrouwen die ik coach hebben vaak te maken met een terugval van hun maandelijkse besteding na hun scheiding. Het is dan even wennen om hun leven in balans te brengen met een ander inkomen. Behalve het vervelende gevoel dat je na een spontane aankoop kunt hebben, is ook de terugval in je financiële middelen een extra reden om stil te staan bij impulsaankopen.

Hoe ga je om met impulsaankopen, 3 tips!

1. Zorg ervoor dat je je eigen valkuilen kent
Verleidingen liggen overal op de loer. Denk maar aan die leuke winkel waar je dagelijks langsloopt wanneer je naar je werk gaat, de aanbiedingen in de supermarkt, nieuwsbrieven die je ontvangt van jouw favoriete online shops en ga zo maar door. Schrijf eens op wat jouw valkuilen zijn, zodat je ze kunt gaan herkennen. Denk hierbij niet alleen aan de plaats van aankoop, maar ook aan hoe je je voelde bij je laatste impulsieve aankopen. Je zult zien dat er een verband is tussen je aankopen en het gevoel dat je op dat moment had. Was het een troostaankoop of juist een beloning voor jezelf?

Als je inzicht hebt gekregen in je valkuilen, is het een stuk gemakkelijker ze de volgende keer te herkennen en ben je minder snel geneigd een impulsieve aankoop te doen.

2. Zie het verschil tussen de emotie en de uitgave
Ik heb je al aangegeven dat emoties invloed hebben op de uitgaven die je doet. Uit Amerikaans onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen wanneer het mooi weer is, ruim 50% meer fooi geven. Dit is precies in lijn met wat psychologen al eerder ontdekten over de invloed van de zon op onze stemming: zonneschijn maakt ons gelukkig en zorgt ervoor dat we situaties optimistischer inschatten (1).

Probeer daarom altijd de emotie los te koppelen van de uitgave die je maakt of gaat maken. Vraag jezelf eens af, of datgene wat je wil gaan kopen, daadwerkelijk zo fantastisch is. En een andere belangrijke vraag: is het bedrag dat je uit wil gaan geven, het waard?

3. Ben je bewust van de kleine uitgaven
Wil jij geld besparen? Een grote besparing is vaak te behalen op de kleine uitgaven die we doen. Houd maar eens bij hoeveel kleine aankopen je in een week doet. Een koffietje hier, een snack op bij de supermarkt of een extra oogschaduw. Het lijken kleine en onschuldige uitgaven, maar alle deze kleine bedragen bij elkaar hebben een grotere invloed op je budget dan je misschien in eerste instantie denkt. Reken het maar eens uit. Wanneer je drie keer in de week een koffietje koopt onderweg naar je werk, dan geef je daar op jaarbasis al snel € 400,- voor uit. Koop je dagelijks je lunch in de bedrijfskantine in plaats van dat je het van huis mee neemt, dan kost je dit € 600,- tot € 700,- per jaar. Dit zijn aanzienlijke bedragen waar je ook andere leuke dingen van kunt doen, zoals lekker op vakantie gaan.

Wanneer je deze tips toepast heb je meer grip op je geld!

Over de schrijver
Reactie plaatsen