Hoe ga je om met woede naar je ex?
11 april 2016 
3 min. leestijd

Hoe ga je om met woede naar je ex?

Ik merk dat veel vrouwen moeilijke dingen hebben meegemaakt. Daarom schrijf ik jou dit blog . Misschien heb je het nu nodig of misschien in de toekomst, maar dit is voor jou! Hoe ga je om met woede naar je ex? 

We rouwen vaak zoveel om het verleden. We gaan door zoveel pijn en verdriet omdat we blijven hangen in het wat geweest is. Echter het verleden kunnen we niet meer veranderen, maar de toekomst hebben we wel zelf in de hand. Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is dat je nooit de verantwoordelijkheid voor een ander kunt nemen. Maar wel die van jezelf. Natuurlijk is je primaire gevoel dat het de andere is die jou dingen heeft aangedaan. Maar dat is les om te leren, niet de jouwe. Jij kunt een ander niet zeggen wat hij moet leren. Dat is het pad wat hij bewandelt en daar zal hij zelf van moeten leren. Je kunt je energie gebruiken door af te geven op wat de ander had moeten doen of moet doen, of je kunt kijken wat je zelf misschien wel anders had kúnnen doen. Denk je de volgende zin eens in wanneer je met je vingers naar een ander wijst: ‘wanneer je één vinger wijst naar een ander, wijs je eigenlijk met vier vingers naar jezelf’.

Kortom, leer niet de ander de les, maar leer jezelf de les. Zo groei jij en wordt jij een nog mooier persoon.

Ik heb geleerd om dankbaar te zijn voor wat ik heb en heb gekregen, namelijk een fantastische dochter. Dat haar vader ons heeft laten zitten en totaal niet meer naar ons om kijkt, daar probeer ik zo min mogelijk aan te denken. Ik kijk naar wat ik dankzij hem heb; het meest fantastische engeltje op de wereld! Ik kijk naar hem met liefde, omdat ik zonder hem nooit het mooiste in mijn leven had gekregen. Ondanks alle haat en woede die je naar je ex-partner toe hebt, gaat het je misschien lukken om te kijken naar het goede wat hij heeft gebracht? Namelijk jouw kind?

Hoe je het ook went of keert, het kind wat je nu hebt, zou je nooit maar dan ook nooit zonder hem gehad hebben.

Hoe ga je om met woede naar je ex?

Hoe ga je om met woede naar je ex?

Woede naar je ex? Je ex heeft jou misschien verlaten of jij hebt hem verlaten omdat hij niet goed voor je was. Ik begrijp dat we allemaal het allerliefste alles samen zouden hebben gedaan, maar blijven hangen in een relatie, daar heb je helemaal niets aan. Wat het verleden ook is, hoe iemand ook met jou is omgegaan, weet dat jij het allerbeste verdient! Besef dat echt altijd wanneer je in een (nieuwe) relatie zit. Is hij goed voor jou? Doet hij de dingen die je wilt dat een man voor je doet? Soms lees ik verhalen van vrouwen die niet begrijpen dat ze twee keer eenzelfde man treffen. Vaak is het omdat we dat zelf aantrekken (en dat is geen oordeel, want het is mijzelf ook vaker dan een eens gebeurd) omdat we onze les nog niet geleerd hebben. We zullen dan ook dit soort mannen aan blijven trekken, totdat we onze eigen les hebben geleerd. Houd jij niet genoeg van jezelf? Dan trek je mannen aan die niet goed zijn voor jou. Belazerd hij je en is de relatie over? Je kunt er gif op innemen dat je zo’n soort man weer gaat treffen zolang je niet van jezelf houdt. Kortom; werk aan de winkel!

Werk eerst aan jezelf (en leer dus van jouw lessen in plaats van met de vinger naar de ander te wijzen) voordat je weer een nieuwe relatie aangaat.

Geef die mannen niet de macht dat je nog meer verdriet en woede hebt. Je hebt al genoeg, ze verdienen het niet dat je nog zoveel met ze bezig bent. Zet een streep achter het verleden en maak je klaar voor je mooie toekomst!

Wil je ook leren hoe je jouw ex kan loslaten? Start dan samen met andere alleenstaande moeders op 18 april de training je ex loslaten. Kijk hier voor meer informatie! 

Over de schrijver
mandy
Door

mandy

op 03 Feb 2015

Aan positieve dingen denken waarom je beter af bent zonder hem. Dat heeft mij heel erg geholpen. Tuurlijk heb ik verdriet om mijn ex gehad maar nog niet zo zeer dat hij me ingeruild heeft, maar meer van waar heb ik dit allemaal verdiend dat hij zo tegen mij deed en heb echt alles voor hem gedaan en alles ingezet. En vooral vond ik het erg voor mijn zoontje dat hij zijn vader niet meer zou zien. Dat vond ik het ergste. Ik hoop in de toekkmst van mijn zoontje dat hij zijn vader gaat zien en ontmoeten en dat mijn ex aan mijn / ons zoontje kan bewijzen dat hij WEL een vader kan zijn (al heb ik daar een heel zwaar hoofd in)Maar mijn tip is dus. Positieve dingen blijven noemen waarom je beter af bent zonder je ex ;-)

Myra de Wildt
Door

Myra de Wildt

op 03 Feb 2015

Helemaal met je eens Mandy, mooie toevoeging! Ik hoop ook voor jou en je zoontje dat je ex zal gaan laten zien dat hij wel een vader kan zijn! Liefs Myra

Thirsa
Door

Thirsa

op 05 Feb 2015

Ik ben nog niet zo lang single mom en zit dus nog midden in het rouwproces. Het lastigste is dat ik nog geen inkomen heb en nu (hopelijk heel tijdelijk) in een caravan woon. Niet echt al een goede nieuwe start dus. Maar van de week kreeg ik van mijn ex (met wie ik best goed contact heb) te horen dat hij de diagnose autistisch had gekregen. Ik ben daar wat info over op gaan zoeken en vooral ook info voor (ex)partners. En toen vielen er een heleboel puzzelstukjes op zijn plaats. Ik bleef mijzelf de hele tijd nog afvragen wat ik fout had gedaan en wat ik anders had kunnen doen. Nu weet ik dus dat het niet aan mij lag. Natuurlijk had ik ook bepaalde dingen anders kunnen doen (als de diagnose eerder was gesteld). Nu moet ik vooral in het overleg over onze dochter leren om op de juiste manier met hem te communiceren. Maar dit is voor mij het eerste stapje richting happy..het schuldgevoel afleggen.

Myra de Wildt
Door

Myra de Wildt

op 05 Feb 2015

Wat pittig Thirsa, heel veel sterkte en ik hoop dat je leven snel wordt zoals je het in gedachte hebt. Geloof erin, dank komt het zeker goed! Lieve groet, Myra

Thirsa
Door

Thirsa

op 04 Sep 2015

Er kan een hoop veranderen in een paar maanden. Doordat mijn ex mij door anderen liet controleren en alle roddels die hij via via hoorde ook geloofde werd ik door de huisbaas zo goed als direct op straat gezet. Maar het heeft me heel veel goeds gebracht. Ik woon nu in een hele mooie grote bovenwoning met allemaal mooie (gratis) spullen en ik heb zelfs tijdelijk werk weten te vinden. En zo is dus uit een hele hoop negativiteit uiteindelijk iets heel moois gekomen.

Julia
Door

Julia

op 18 Feb 2015

Myra, wat een goede column! Je bent een topper!! Liefs, Julia

Myra de Wildt
Door

Myra de Wildt

op 07 Apr 2015

Dank je wel lieve Juul!

Denise
Door

Denise

op 02 Sep 2015

Ik haat mijn ex niet. Dat snappen mensen om me heen nog steeds niet. Ik vind hem vooral gemeen, eng en 'zielig'. Ik probeer zo min mogelijk energie in hem te steken, maar desondanks blijf ik wel met hem te maken hebben. Hij zal niet veranderen (integendeel, het wordt steeds erger). Het enige wat ik kan doen is correct blijven (in elk mailcontact) en het me allemaal zo min mogelijk te laten raken. Helaas doet hij ook vaak dingen ten koste van de kinderen, puur om mij te pakken. Dát loslaten, is bijna onmogelijk. Ik móet ze daar wel in beschermen (en ja, dan voel ik wél die woede!), ook al kan dat helaas nooit voor 100%. Dat accepteren vind ik heel moeilijk! En toch moet ik steeds vaker lachen om zijn mails, omdat ze zó absurd zijn. Aan een nieuwe relatie heb ik trouwens nog helemaal geen behoefte. Ik vind het prima zo! Ik zei het wel laatst op vakantie voor de grap tegen de kinderen: 'Zullen we een nieuwe meneer voor mama uitzoeken? 'Jaaaaaaa!' juichte mijn zoontje. ;-)

Myra (Founder Happy Single Moms)
Door

Myra (Founder Happy Single Moms)

op 03 Sep 2015

Hey Denise, loslaten is ook echt het meest moeilijke wat er is, I know all about it.... Maar het is natuurlijk super lastig wanneer je ex nog zo in je leven aanwezig is. Daar heb ik (gelukkig) geen last van. Hopelijk lukt het je op 'n dag! Liefs!

Melissa
Door

Melissa

op 02 Sep 2015

De scheiding was mijn keuze dus die kan ik mijn ex niet aanrekenen. En in het jaar dat we nu gescheiden zijn heb ik heel kritisch in de spiegel gekeken en moest ik mijn ex ook op sommige punten geluk geven waar ik dat in ons huwelijk nooit kon. Maar telkens als ik denk heb ik wel de goede beslissing genomen doet hij iets naar onze kinderen of naar mij toe waardoor ik gelijk weer weet waarom ik geen andere keus had. Mij ex is namelijk het type veel beloven weinig hebben. Voor mijzelf kan ik daar wel mee leven. Maar hij doet ook de kinderen tekort en dat kan ik niet accepteren. Weet dat ik dat moet leren. Niet voor hem maar voor mijzelf want het kost elke keer heel veel energie. Maar het is ontzettend moeilijk

Myra (Founder Happy Single Moms)
Door

Myra (Founder Happy Single Moms)

op 03 Sep 2015

Hallo Melissa, Het is ook super moeilijk om iets te accepteren wanneer je ziet dat je kinderen er pijn van krijgen. Het lastige ervan is, is dat je met boos worden, je rot voelen, je verdrietig voelen en ga zo maar door, je ex niet verandert. Dus aan het einde van de streep voel jij heel veel negativiteit en hij gaat gewoon 'vrolijk' verder. Loslaten doe je dus echt voor jezelf, nooit voor de ander (net zoals vergeven)... Sterkte!

Gwen
Door

Gwen

op 02 Sep 2015

Hoi myra de wildt, Kan ik ook privé met je communiceren? Grtjs gwen

Myra (Founder Happy Single Moms)
Door

Myra (Founder Happy Single Moms)

op 07 Sep 2015

Hallo Gwen,Ik heb je een e-mail gestuurd, maar het ik krijg de e-mail terug. Je kunt me e-mail via info@happysinglemoms.nlGroet, Myra

D.
Door

D.

op 02 Sep 2015

Ik kan me hier zeker wel in vinden! Ben jaren lang mishandeld geweest door mijn ex en nu heb ik vorig jaar eindelijk kunnen vluchten met onze dochter. Nu zit ik midden in een voogdij zaak en een gerechtelijk bevel om naar omgangshuis te gaan zodat hij haar kan zien, omdat hij alles aanvocht en mij buitenspel wou zetten... En een week voor data zegt hij het af, hij ziet van alles af.. Hij wil misschien later over enkele jaren kijken of de kleine meid in zijn leven past, want dat doet ze nu niet geeft hij zelf aan. (hij heeft nieuwe vriendin en die heeft 2 kids) HOE is het mogelijk.. na al die ellende die hij mij bezorgd ziet hij ervan af.Dus, die woede zit wel hoog, maar ook opluchting natuurlijk.

Devi
Door

Devi

op 02 Sep 2015

Drie weken na de bevalling heeft m'n ex m'n in de steek gelaten. Ik ben nu 6 maanden later nog steeds kapot van. Echt zoveel verdriet en zoveel woede dat hij mij niet heeft gesteund en klaar stond toen ik hem het meest nodig had in mijn leven. Daarover vaak ruzie gemaakt. Terwijl ik hem altijd terug wou, maar door alle verdriet kon ik maar niet normaal gedragen. Begon in te zien dat hij narcistisch is en erg dominerend. En hij zei zulke vreselijke dingen. Zijn moeder is ook een heks. Toen ik met hem ging zei ze vreselijke dingen dat ik hem heb afgepakt en schold mij zomaar uit aks slet omdat ik een eerdere relatie had gehad in het verleden. Z'n moeder is vreselijk mens. Woonde bij hem en z'n ouders thuis tijdens mijn zwangerschap. Ze heeft me echt onmenselijk behandeld. Ik bleef altijd respectvol. Zoveel stress wat ik niemand liet weten. Buitenwereld toonde ik blijdschap. Niemand die het zag hoeveel pijn ik had. Dat mijn baby premature is geboren. Thank god ze is gezond. Ik Geef hun de schuld ervan en m'n ex. Ik vergeef ze nooit. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet huil. Terwijl m'n baby nu 6 maanden is. De vader toont wel interesse in m'n baby. Maar doet verder geen moer. Ik weet gewoon soms niet hoe ik dit moet los laten alle verdriet en alles wat hij mij heeft aangedaan van denigrenend gedrag en mishandeling. Heb teveel geslikt.Het ergste van alles is nu dat ik realiseer dat ik zonder hem verder moet leven. Terwijl ik dit niet wil eigenlijk vanwege m'n dochter. Tegelijkertijd is het ook mijn verantwoordelijkheid geweest dat ik met hem omging. En deels geen ik ook mijn vader de schuld omdat hij ook respectloos met me moeder omging en uit instabiele gezin komt, als ik uit stabiel gezin zou komen was de kans veel kleiner dat ik op zulke mannen zou vallen.Mijn missie is om mijn dochter waar ik zielsveel van hou om uiteindelijk ook te leren wat echte mannen zijn. En haar vader zoekt haar dan wel op, maar hij is zeker geen voorbeeld figuur als vader/man.

Peggy Gonzalez
Door

Peggy Gonzalez

op 03 Sep 2015

Ik heb gelukkig eindelijk een goed relatie met mij ex man, hij zorg goed voor de kinderen en is alweer terug hoe hij vroeg was, een goede vader. Na 2 jaren hard vechten heb ik aan hem geleerd dat hij niet de baas op mij was en dat ik hier niet was dank hem, met hem, door hem of voor hem, hij hebt in deze 2 jaren meerdere relaties gehad en alles waren niks, wat grapig is dat hij de laatste tijd aan mij vraag wat moet hij van zichzelf veranderen.... Mij Ex is en blijf mij Ex, maar hij is een mens en mensen maken fouten. Ik maak ook fouten en dat zeg niet dat ik slecht ben en ik help andere en dat zeg ook niet dat ik goed ben.... Ik ben blij dat mij Ex alweer een goed vader is geworden .... En zo lang hij vriendelijk tegen ons doet, zou ik ook vriendelijk tegen hem zijn.

Peerke's
Door

Peerke's

op 04 Sep 2015

Pff, Posetieve dingen denken, Dat is erg moeilijk ik mis mijn ex nog steeds en vooral nu dat ons dochtertje het zo moeilijk heeft, zoveel verandert voor haar! Op het moment is het een klein driftkikkertje van 4. Ik wil dat dat graag samen oplossen en over praten maar helaas gaat dat niet meer..... Ik vind nog steeds dat hij ons in de steek heeft gelaten en de mooie dingen van haar mist. En tuurlijk ben ik hem ook dankbaar want zonder hem had ik men meisje niet gehad, dat klopt!!

tamara
Door

tamara

op 07 Sep 2015

Ik ben voor de tweede keer uit een relatie gestapt. Uit de eerste relatie heb ik een geweldige dochter gekregen. Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik zwanger was wist ik dat ik dat niet met die jongen wilde. Hij was verslaaft. Ik heb het de eerste 10 jaar alleen gedaan met heel veel hulp van mijn moeder en vrienden. Mijn dochter weet wie haar vader is maar daar is ook alles mee gezegt. 12 jaar later heb ik een heerlijk ventje gekregen uit een langdurige relatie. Ook in deze relatie voelde ik mij niet happy. Deze man heeft veel moeite met de scheiding. In dit geval moet ik zoveel moeite doen voor een regeling met onze zoon. De vader wil onze zoon eigenlijk alleen als het hem uitkomt. En zeker niet als wij ruzie hebben want dan kan hij niet meer mij omgaan dus kan hij onze zoon ook niet zien. Ik kan hier niet goed mee omgaan. Heel langzaamaan lukt het me om rustig te blijven. En als ik er iets van zeg krijg ik te horen. Jij welke nog zo nodig en kind !!!! Heeft iemand tips !!! Ik weet niet meer hoe ik hier mee om moet gaan. Ik wil regelmaat voor onze zoon (en ook voor mezelf) een vind het belangrijk dat het mannetje zijn vader ziet.

Reactie plaatsen