Hoe herken ik dat mijn ex een narcist is?
09 augustus 2016 
4 min. leestijd

Hoe herken ik dat mijn ex een narcist is?

Mijn hart zat op slot

chains-23041_1920

“Hoe herken ik dat mijn ex een narcist is?” Ik was kapot van verdriet, leefde op boosheid en frustratie en bleef op de been voor de zorg voor mijn kinderen. Naar hen voelde ik me schuldig omdat ik het gezin niet bij elkaar had kunnen houden, en later nog eens een relatie verbrak.

De reacties van anderen ‘Ben je er nou nog niet over heen?” maakte dat ik me schaamde, ik had het gevoel niet normaal te zijn. Ik stopte al mijn emoties weg door hard te werken, mijn dagen vol te plannen en kreeg daardoor ook nog eens chronische lichamelijke klachten.

Hoe herken ik dat mijn ex een narcist is?

Kleiner dan klein

Dat ik er weer stond, had alles te maken met dat ik me krachtiger voelde dat ik me ooit gevoeld had. Voor, tijdens en zeker na de relatie. Toen was ik kleiner dan klein. Of, zoals een cliënt dat zo mooi verwoorde, nog maar een schaduw van mezelf.

Waar ik mezelf eerst wegcijferde, was ik nu sterk en krachtig. Ik gaf aan niets en niemand meer toe. Mijn hart zat op slot. Ik zou het me niet nog een keer laten gebeuren. Doorgeslagen naar de andere kant. De balans was ver te zoeken. Mijn ex is een narcist, maar nu sta ik stevig in mijn schoenen!

“Je staat er weer!” Dat is toch wel het grootste compliment dat ik kreeg van vrienden, een aantal jaren na mijn scheiding. Zij vertelden mij dat ik altijd kleiner werd als ik naast mijn ex-partner stond, en dat ik dat nu niet meer deed. Zelf wist ik dat natuurlijk niet eens, maar ik wist wel wat voor invloed hij op me had in mijn relatie. En er na.

Toen kwam het begrip

Ik zocht jaren naar manieren om weer gezond te worden. Ik had echter veel beter naar mezelf kunnen zoeken, naar manieren om te verwerken en te helen. Gelukkig is me dat in de loop van jaren gelukt.

Pas een jaar geleden hoorde ik over narcisme en ik herkende zoveel ervan in de trekken van zeker twee ex-partners. Toen kwam het begrip. Het lag niet aan mij. Ik vocht altijd het verkeerde gevecht, namelijk tegen die ander. En dat heeft helemaal geen nut. Daar floreert de narcist op en hij wint het toch.

cookie-cutter-497133_1920Alleen ik kan mijn leven leiden

Ik realiseerde me dat ik voor mezelf moest vechten en ik leerde hoe. Eerst moest ik er achter komen wie ik ook al weer was, weten wat voor mij belangrijk is, wat ík wil. Ik leerde van mezelf houden, precies zoals ik ben.

Ik nam de verantwoordelijkheid voor mijn leven. Alleen ik kan mijn leven leiden, ik heb de keuze hoe ik dat doe. Ik ben gestopt met het weggeven er van. “Je staat er weer!” en nu in balans, daar ben ik heel blij mee.

Hoe herken ik dat mijn ex een narcist is? 100% op jezelf durven vertrouwen!

Merk jij dat je ex-partner je nog altijd weet te raken met zijn gedrag, zijn dominantie, manipulaties en beschuldigingen? Ben jij jezelf bent kwijt geraakt in jullie relatie en wil je dat niet nog een keer laten gebeuren? Wil jij weer stevig in je schoenen wilt staan en 100% op jezelf durven vertrouwen?

Twijfel je of je ex-partner een narcist is?

Een narcist wil controle, wil macht hebben over jou – tijdens en ook na de relatie – waarbij vaak de kinderen en/of de financiën in worden gezet. Hij vernedert en kleineert, manipuleert (vaak allemaal heel subtiel) en draait de schuldvraag altijd om naar jou.

Dichter bij jezelf(vertrouwen)person-110303_1920

Naar buiten toe toont hij zich attent, charmant, aandachtig net als in het begin van een relatie. Misschien is dit niet allemaal op jouw ex-partner van toepassing, weet dat als hij maar een of twee narcistische trekken vertoont, dit al destructief genoeg werkt.

Wil jij weer dichter bij jezelf(vertrouwen) komen, weten wat belangrijk is voor jou, leren hoe je in je kracht kunt staan tegen over je ex-partner, meer rust voor jou en je gezin? Doe dan vanaf maandag 5 september mee met de gratis online workshop Stevig in je schoenen tegenover je ex-partner. Schrijf je in via deze link. Je ontvangt het E-book ‘Ik kies voor mezelf na narcisme’ er gratis bij.

Mijn ex is een narcist, maar nu sta ik stevig in mijn schoenen! Dat wens ik jou ook en het kan!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 10 Aug 2016

herkentelijk bij mijn ex die straks vrijkomt uit de gevangenis,ik sta ook behulpeloos voor mijn zoon

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Aug 2016

Wat vervelend om te horen. Ik hoop dat de workshop je hiermee een stuk op weg kan helpen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 28 Aug 2016

De link werkt niet

Anonymous
Anonymous
Door

Anonymous

op 28 Aug 2016

Ook bij mij werkt de link niet helaas.

Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Door

Anonymous

op 01 Sep 2016

Ik heb me opgegeven. Ik weet het nu 5 jaar, ben 5 jaar geleden weggegaan met de kinderen, probeer het voor hun zo normaal mogelijk te laten gaan en alles goed te regelen (omdat ze ook nog vaak naar hem toe gaan), maar nog steeds is er zoveel ellende. Ik word echt kapotgetreiterd, maar ik probeer sterk te blijven, hoe moeilijk ook.

Reactie plaatsen