Hoe ik mijn spermadonor vond
24 oktober 2015 
5 min. leestijd

Hoe ik mijn spermadonor vond

Op het moment dat bekend wordt dat ik een bewust alleenstaande moeder ben, wordt het altijd even stil. Krijg ik een van de meest beladen vragen… die over haar vader.


Omdat ik me totaal niet schaam voor mijn keuze, praat ik heel makkelijk over hoe ik mijn spermadonor vond. Ook omdat ik vind dat ik al de narigheid over mij heen hoor te krijgen en niet mijn dochter. Als het nu bekend is en wordt besproken dan is het voor de omgeving normaal wanneer zij een leeftijd heeft wanneer zij zich er bewust van wordt dat haar gezin anders is dan het overgrote deel van Nederland.

Want het wordt toch raar gevonden door sommige mensen. Er is heel veel nieuwsgierigheid naar de vader en hoe ik hoe ik mijn spermadonor vondmijn spermadonor vond. Een vraag die ik altijd krijg is: “Weet je hoe de vader eruit ziet?” Als ik dan antwoord dat ik hem ontmoet heb zie je dat mensen het even moeten verwerken. Het bijzondere is toch dat een groot deel van de mensen niet verder durft te vragen. Er wordt vaak snel over wat anders gesproken maar het gesprek komt uiteindelijk altijd weer terug op mijn dochter.


Ik vind mijn dochter het mooiste baby’tje wat er is en daar zijn vaak mensen het met mij over eens. Vooral haar oogjes vinden mensen mooi, het zijn mijn ogen, dat benoemen ze dan.

Ik vertel dan vaak dat ik hoopte dat zij mijn ogen zou krijgen en dat ik hoop dat zij zijn krullen krijgt. En dat hoop ik ook echt.

Vaak durven mensen dan verder te vragen over hoe ik mijn spermadonor vond. Want ze zijn bekend met de spermabank of het ziekenhuis. Maar niet dat je het op je eigen houtje kan doen. Meestal stopt het gesprek daar en uit mezelf vertel ik ook niet verder. Maar met jullie durf ik het wel te delen. Want er is nog een hele wereld aan mogelijkheden om een BAM mam te worden.


Het best bekende zijn de donorbank en het ziekenhuis. Zo zijn er donorbanken waar je via internet sperma kan bestellen en het bevroren thuisbezorgd krijgt. Je kunt kiezen op uiterlijke kenmerken en afkomst. Dan heb je de informatiewebsites waarop je ontzettend veel informatie kan vinden en waar ook contactadvertenties staan. Op deze websites heb ik veel tijd doorgebracht om te leren waar ik op moet letten en wat mijn rechten en plichten zijn. 

Dit heeft mij een hoop ellende bespaard want het blijkt dat sommige mannen toch graag misbruik van een vrouw met een kinderwens.

Of zij weten helemaal niets van hun rechten en plichten. Op een van die websites heb ik meerdere advertenties gevonden die mij aanspraken maar na een paar mails vielen zij af.

Tot die ene advertentie, de sfeer van de advertentie sprak mij meteen aan en vooral de uiterlijke kenmerken. De foto viel ook echt niet tegen wauw wat een mooie man. Daar mocht mijn kindje wel wat van erven. Helaas woonde hij te ver weg om op tijd bij mij te kunnen zijn tijdens mijn ovulatie. Maar hij kende iemand die dezelfde uiterlijke kenmerken had en betrouwbaar was. Ergens wist ik dat hij degene was en wat vond ik het eng om dat mailtje te sturen. Wetend dat na al die tijd mijn wens uit zou kunnen komen. Dat is hoe ik mijn spermadonor vond. 

Toch maar die mail schrijven en hopen op een goed antwoord. Die kwam al snel en toen ging het allemaal heel rap. Want na een paar keer over en weer te hebben gemaild kwam de eerste afspraak.

Het meest spannende afspraakje dat ik ooit gehad heb. Een soort date maar dit keer met de openlijke intentie om zwanger van hem te raken.

hoe ik mijn spermadonor vond 1Het voelde vrij snel goed en er was een klik. De sfeer van de mails was er in het echt ook. De praktische zaken werden besproken zoals het donorcontract en het contact tussen ons. Dat waren belangrijke zaken maar die werden ook naar mijn tevredenheid besproken. Hij stelde, heel geruststellend, voor om nog een keer af te spreken met iemand erbij zodat ik een eerlijk beeld kreeg. Voor hem hoefde het niet want hij had er een goed gevoel bij en wilde mij helpen. De tweede afspraak kwam er en dit keer ging ik niet alleen. Dit keer hield ik mij op de achtergrond want ik zag alles rooskleurig. Maar de afspraak verliep ook deze keer goed. Daarna werd het heel spannend. Ik moest mijn cyclus echt helemaal van binnen en buiten leren kennen. Want ik had mijn donor gevonden en het was ….. Go time!

Hoe reageer jij als je hoort dat iemand een kind heeft van een donor? Durf je verder te vragen? 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 24 Oct 2015

Wat fijn om te lezen hoe het bij jou is gegaan! Ik ben blij dat er BAM mama's zijn die erover schrijven. Ik zelf zit nu in het begin stadium van deze hele weg en idd door vrij weinig info loop ik best wel tegen wat dingen aan, een behoorlijke emotionele weg moet ik wel bekennen.. Maar ik hoop net als jij mijn geluk te vinden!

Anonymous
Door

Anonymous

op 10 Nov 2015

Een late reactie, ik hoop ook dat het je lukt want het is het mooiste wat ik heb mee gemaakt. Als je meer wilt weten of vragen hebt laat het me weten. Misschien dat ik je kan helpen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Mar 2016

Ik wil ook graag bam moeder worden. Wil graag een 2de maar zou niet weten waar ik moet beginnen of op moet letten.

Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Jul 2016

Wow wat een fantastisch verhaal. Vooralsnog zit ik nog in de fase dat ik mij een weg moet banen door alle creeps. Hoewel ik mijn kind een bekende donor gun neig ik toch naar Cryos. Het word mij echt te eng. Vandaag of morgen tref ik de verkeerde. De ervaringen die ik tot nu toe verzameld heb zou ik kunnen bundelen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Dec 2019

Wat een liefde, mag ik je vragen waarop je een donor selecteerde behalve het uiterlijk, zijn er nog testen of andere ''gezondheids'' vragen die je openlijk hebt durven vragen?

Reactie plaatsen