Hoe krijg je contact met je kind?
23 december 2015 
5 min. leestijd

Hoe krijg je contact met je kind?

Met My Tree House ontmoet ik regelmatig ouders die aangeven dat ze niet weten of hun kinderen hun emotie of behoefte uiten. Terwijl zij juist graag willen dat kinderen uitkomen voor wat ze echt willen en voelen. Maar, hoe doe je dat? Weet jij wat jouw kind bezig houdt?

In deze blog leg ik uit hoe onze kinderen en wij ieder onze eigen manier van uiten hebben. Die we niet altijd van elkaar herkennen. Of dat we ons gevoel niet uiten, omdat dit te pijnlijk is. Ik geef je een aantal tips om toch contact te krijgen met elkaar in lastige situaties. Hoe krijg je contact met je kind? 

DepresyonAndere uitstraling en interpretatie
Je hebt je vast wel eens verbaasd dat je iets uitstraalt dan hoe je je voelt, of dat iemand een andere interpretatie heeft van wat je zegt of doet. Dit is de menselijke vergissing om het leven vooral door ons eigen brilletje te bekijken. En soms vergeten we dat anderen hun eigen brilletje hebben. Dit gebeurt ook in het contact met onze eigen kinderen. Waarbij het risico bestaat dat we niet altijd weten wat onze kinderen denken of voelen. Of invullen, uit gemak of uit ongemak. Herken je dat?

Ruzie
Ruzie of ‘gedoe’ thuis kan voor kinderen de basisveiligheid aantasten. Helemaal als ouders uit elkaar gaan of zijn. De wereld die zo logisch en bekend was, gaat wankelen. Met als gevolg de emotie die kinderen erbij kunnen voelen: verdriet, boosheid, angst. Maar ook onzekerheid, zorg, schuld, wantrouwen kunnen ook om de hoek kijken. Kinderen durven bijvoorbeeld niet meer te vertrouwen op hun ouders.

Niet willen voelen
Als een gevoel niet fijn is om te voelen, willen we die we liever weg hebben. Dus ontwikkelen we manieren om weg te blijven van deze pijn. Zo doen onze kinderen dat ook. Ze durven geen beroep meer op hun ouders te doen, of zoeken naar een manier om naar beide ouders loyaal te zijn. En kinderen gaan voor hun ouders zorgen, vooral emotioneel. Hoe? Door hun eigen emoties en behoeften niet meer te uiten. Dit gebeurt vaak onbewust, zonder dat ze het zelf doorhebben. Of zonder dat jij dit als ouder door hebt.

Ei kwijt
Het is fijn om je kind te ondersteunen in lastige situaties thuis. Zodat ze hun ei kwijt kunnen en weten wat ze moeten doen om zichzelf te helpen. Zoals? Aan mama of papa zeggen dat ze niet zo moeten schreeuwen, vragen om een dikke knuffel, om hulp vragen aan oma, of op school vertellen dat het thuis niet zo goed gaat. Zodat anderen rekening kunnen houden met hun wensen.

Andere aanpak
Het kan heel goed zijn dat je kind boosheid uit in stilte, terwijl jij je boosheid uit door te schreeuwen. De kunst is om het dan ook te herkennen, en er niet aan voorbij te gaan. Of je vindt nogal wat van zijn manier van uiten, omdat het je doet denken aan je moeder of je ex. Dit gebeurt mij regelmatig, moet ik toegeven… en dan sta ik niet meer open voor wat mijn kind echt wil zeggen. Maar eigenlijk wil ik contact met hem, ook al doet hij het anders dan ik.

Tips
Ook al hebben jullie een totaal andere manier van boosheid of verdriet of zelfs blijheid uiten, het is mogelijk om contact erover houden. Probeer het volgende eens uit in lastige situaties en kijk wat je leert van je kind en hoe jullie dit samen doen.

 1. Geef ruimte aan de held in jou en je kind
  Geef ruimte aan elkaars emoties en gevoelens. Hieronder ligt wens of behoefte Jij en ik en onze kinderen weten diep van binnen allemaal wat we moeten doen om moeilijke periodes door te komen. Dat is onze ‘held’ van binnen, die ons vertelt wat we nodig hebben. Die emoties van jou en je kind kunnen botsen met elkaar. Laat het gebeuren want ze moeten eruit. Daarna is er meer rust.
 2. Vraag wat het nodig heeft
  Vraag je kind of hij iets wil vertellen. Op welke manier hij jou wil laten weten wat hij vindt. Misschien niet in woorden, maar via een tekening of tijdens een potje voetbal. Sluit aan bij zijn behoefte. En vraag hem wat hij van jou nodig heeft.
 3. Geef je kind aandacht
  Als je niet weet wat je moet doen om je kind te helpen in lastige situaties: doe niets en zorg dat je bij ze bent. Beschikbaar. Eigenlijk is het heel simpel: even contact met een glimlach of een traan en een wederzijdse knuffel.
 4. Vertel dat je er bent voor ze
  Laat je kind weten dat ze er altijd bent voor hem. Dat hij altijd mag komen als hij het nodig vindt. En laat hem ook weten dat niet komen of iets zeggen ook helemaal oké is. Hij bepaalt wat fijn voor hem voelt en wanneer hij zich gaat uiten: op het moment dat het voor hem klopt. Wees het ‘veilige nest’ waar hij altijd naar terug kan keren en waar alles wat hij voelt en zegt, helemaal goed is.
 5. Ontzorg en ontschuldig
  Zeg duidelijk dat een lastige situatie met bijvoorbeeld een ex-partner niets met hem te maken heeft. Het is nooit zijn schuld. En hij kan het niet oplossen voor jullie. Dit verdriet is van jou, je kind mag dit loslaten. Dat zal hij niet zo maar doen (zorgen voor zijn ouders is een automatisme), maar blijf dit aangeven. Herhaling helpt.
 6. Achter de wolken de zon
  Zorg voor positiviteit in jullie leven! Naast lastige periodes, is er elke dag minimaal 3x een gelegenheid om dankbaar te zijn en te genieten. Ik las pas dat kinderen gemiddeld 200x per dag lachen. Maak gebruik van dit talent dat zo spontaan naar buiten komt en zorg voor een stevige basis voor als het wat minder gaat.

Ik ben benieuwd of welke van deze tips je aanspreken.
Wat heeft jouw kind nodig om lastige periodes door te komen?
En wat heb jij nodig?
Vul het in onder aan deze pagina.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Dec 2015

Hoi, wat een fijn artikel. Ik vind de tip dat je emoties moet laten zien en dat het eruit moet goed. En dat je je kind moet laten zien en voelen dat je er voor ze bent. Ik ga zelf door een moeilijke periode. Mijn nu ex partner heeft me verlaten en me goed bedrogen en belogen. Ik ben kapot van binnen en hoewel ik sterk blijf voor mijn zoontje van 1 jaar en vier maanden, hij voelt me feilloos aan.. Hij wordt boos en gefrustreerd en niet veel is goed en huilt veel. Daarom is punt 6 is ook een mooie en belangrijke.. Achter de wolken schijnt de zon :)

Reactie plaatsen