Hoe mijn omgeving reageerde op mijn zwangerschap als BAM
09 oktober 2019 
3 min. leestijd

Hoe mijn omgeving reageerde op mijn zwangerschap als BAM

Een positieve zwangerschapstest was het enige wat ik wilde voor lange tijd. En toch toen ik hem eenmaal in mijn handen had was ik zo bang. Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf was ik bang voor negatieve meningen. Nadat mijn naaste omgeving op de hoogte was van mijn zwangerschap en ik de eerste 12 weken door was, heb ik het via sociale media ook aan de rest bekend gemaakt.

Recht in mijn gezicht heeft nooit iemand een negatieve mening gegeven, maar via via hoorde ik er genoeg.

En ja het raakte me! Nu denk ik waarom? Waarom maakte ik me daar zo druk om? Maar ja dat is achteraf gepraat. Op dat moment maakte ik me er best druk om. Als ik nu naar mijn zoontje kijk en voel hoeveel ik van hem houd, dan weet ik waarom ik het allemaal gedaan heb. De mening van een ander doet er niet toe. Nu kan ik dat zeggen toen helaas niet. Ik kreeg ook positieve reacties. Vrouwen die graag meer wilde weten over het BAM-schap.

Ik had niet de leukste zwangerschap…

Je hebt sommige vrouwen die in de eerste 3 maanden wat moe zijn en een beschaafd buikje krijgen. En ja, dan heb je mij! Ik ben mijn hele zwangerschap erg moe geweest en ik groeide compleet dicht. Voor de rest had ik zo’n gevoel dat ik een soort powervrouw moest zijn.

Om een kind alleen opvoeden, moet je wel een powervrouw voor zijn.

Om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Ik vond dat ik in mijn zwangerschap al moest laten zien dat ik een powervrouw ben. Ik ging zwaar over mijn eigen grenzen heen en werkte alleen nog maar of ik lag te slapen. Doordat ik zo moe was, was er geen ruimte voor wat anders. Gelukkig heeft de verloskundige ingegrepen. Want laten we eerlijk zijn, ik heb geen man die thuiskwam en mij moe op de bank ziet liggen en dan het eten op tafel zette. Ik moest het allemaal alleen doen.

Nu ben ik dat wel gewend, maar niet met een zwangere buik erbij. Door haar ben ik elke dag wat minder gaan werken waardoor ik weer energie kreeg om andere dingen te doen dan slapen of werken. En ook zag ik in dat ik niet door alles nog te doen en kunnen tijdens mijn zwangerschap laat zien dat ik alleen een kind kan opvoeden.

Mijn omgeving heeft altijd achter me gestaan en tijdens mijn zwangerschap kwam dit mooi naar voren.

Mijn moeder is bij elke echo aanwezig geweest en een goede vriendin ging ook regelmatig mee naar de controles. Ook al was er geen echo en mochten we alleen maar naar het hartje luisteren, zij stond naast me. Ook de hulp die ik heb gehad met de babykamer inrichten. Zo fijn om te zien dat mijn omgeving zo achter mij stond. En al die tijd groeide ik verder en het werd zwaarder en zwaarder!

Een zwangerschap doet zoveel rare dingen met je lijf.

Al moet ik zeggen, 9 maanden een stralende huid hebben is best fijn. Ik was dan weer wat minder blij met het feit dat ik weinig tot geen haar meer verloor. Ik heb van mezelf al vrij dik haar en een nog dikkere bos haar was niet echt prettig. Maar zwanger zijn blijft het mooiste wat ik ooit heb mee mogen maken. Om een kleintje te voelen schoppen in je buik is toch wel erg bijzonder.

Ik kreeg van iedere vrouw die al moeder is te horen, tijdens de bevalling krijg je zo’n oerkracht. Ik dacht, eerst zien dan geloven. Nu kan ik je vertellen dat die er inderdaad is. Hoe ik dit heb ervaren vertel ik je graag in mijn volgende blog. En hoe het BAM-schap zelfs in het heetst van de strijd meewerkte tijdens de bevalling.

Over de schrijver
Happy Single Moms
Door

Happy Single Moms

op 09 Oct 2019

Mooi blog Nancy! Ik was tijdens mijn hele zwangerschap ook zoooo moe. Waarschijnlijk heeft het aardig wat invloed wanneer je het allemaal alleen moet doen. Ben benieuwd naar je volgende blogs met ervaringen! Liefs Myra

Chantal
Door

Chantal

op 24 Oct 2019

Hi Nancy, Ik moet op dit moment een keus maken BAM worden of niet. Mijn omgeving staat niet achter mij, waardoor het voor mij nog moeilijker maakt om die keus te maken. Ik sta er dan ook echt alleen voor. Ik ben benieuwd of jij de moederschap combineert met jouw werk? waar loop jij tegen aan als BAM? Is het zwaarder dan je verwacht had? Ik heb zoveel vragen...... Groet, Chantal

Nancy
Door

Nancy

op 24 Oct 2019

Hoi Chantal, Balen dat je omgeving er niet achter staat! Staan ze sowieso niet achter het bam? Ja het is zwaarder dan verwacht. Maar ook mooier. Soms denk ik echt bij mezelf waar ben ik aan begonnen. Vandaag nog. Halve nacht niet mogen slapen van de kleine man en gisteren gedoe met de gastouder. Het is zwaar om midden in de nacht na een zware bevalling toch je zoon te verzorgen. Maar ja dat cliché wat ik niet geloofde is wel waar! Vannacht maar 3 uur geslapen en zat er echt doorheen. Wilde alleen maar huilen en dacht waarom wilde ik ook alweer een kind. Melle lacht 1x naar mij door zijn tranen heen en ik ben alles weer vergeten. Melle gaat 2 dagen naar de opvang en 1 dag oma. Straks 3 dagen opvang. Mijn werk is erg flexibel dus ik mag ook uren inhalen thuis als ik omhoog zit. En ja mocht je ervoor kiezen je kan veel toeslagen aanvragen. Maak voor jezelf een berekening zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vraag maar raak hoor! Groetjes, Nancy

Nancy
Door

Nancy

op 26 Oct 2019

Hoi Chantal, Waarom staat je omgeving niet achter je als ik vragen mag? Staan ze niet achter het BAM in het algemeen? Ik geef eerlijk toe ik steun wel veel op mijn omgeving. Nu zit ik bij mijn ouders om wat te werken en letten mijn ouders op mijn zoontje. Ik mag gelukkig uurtjes die ik moet missen op het werk door geen opvang inhalen thuis. Dit scheelt aardig wat vakantie-uren. Ik werk 3 dagen en dan gaat Melle naar een kinderdagopvang. Mijn moeder past ook nog 1 dag op, maar dat is meer omdat ze het zo leuk vindt. Ik krijg aardig wat terug via de belastingdienst voor de opvang. Het kost me dus gelukkig niet zoveel. Voor de rest heb ik recht op kind gebonden budget en zorgtoeslag. Zo kan ik 3 dagen werken en voor de rest bij mijn zoontje zijn. Ik heb ook collega´s die mij steunen hierin. Voor de rest ja is het zwaarder dan verwacht, maar ik denk dat het moederschap dat in het algemeen wel is. Je kan je er totaal niet op voorbereiden en je weet ook niet wat voor je kind je krijgt. Melle slaapt bijvoorbeeld nog steeds niet geweldig door. En ja dat is zwaar. Maar aan de andere kant had ik niet verwacht dat ik zo ontzettend veel liefde zou kunnen voelen voor iemand. Dat iemands lach mijn dag kon maken of kraken. En dat is ook een heerlijk gevoel! Dus het is het waard. Vraag maar raak

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down