Hoe overleef ik kerst?
24 december 2016 
4 min. leestijd

Hoe overleef ik kerst?

Geloof me ik hou ervan, van kerst. Mijn woonkamer prachtig in kerstsfeer. De heerlijke geur in huis van de grote boom die staat te pronken. De donkere dagen die verwarmd worden door kaarslicht. Ik hou ervan. En toch stelde ik me vroeger altijd de bovenste vraag. Hoe overleef ik kerst?

Kerst staat voor vrede. Ook voor samenzijn en liefde in mijn ogen. Maar helaas weet ik als geen ander dat de feestdagen ook echt een hele andere betekenis kunnen hebben. Want helaas is vrede ook binnen je eigen gezin niet altijd vanzelfsprekend. En dan wordt kerst vieren een opgave in plaats van een fijn samenzijn met de mensen die je dierbaar zijn.

Ik weet dat er zoveel vrouwen zijn die als geen ander weten hoe het is. En dat is precies de reden waarom ik mijn verhaal vertel. Om al die vrouwen een gezicht te geven. Om al die vrouwen een hart onder de riem te steken deze maand. Om al die vrouwen te laten weten dat ze niet de enige zijn en dat vrouwen zoals ik ook aan hen denken als ik ’s avonds met kaarsjes aan op de bank zit en geniet, geniet omdat ik kerst niet meer hoef te overleven maar eindelijk kan genieten van de feestmaand met mijn dierbaren.

Ooit was er een tijd dat tegen de tijd dat december in zicht kwam, ik al buikpijn kreeg. Ik wist namelijk precies wat me te wachten stond en wat er van me verwacht werd. Verjaardagen en feestjes waren allang niet meer mijn favoriete dingen zo ook niet de decembermaand. Als 5 december gepasseerd was begon de ellende. De kerstboom moest opgezet en dat was een gezellige gebeurtenis met een drankje erbij en kerstmuziek galmend door de speakers. Die gebeurtenis kon nooit zonder ruzie en ik was allang blij dat ik mijn bed redde zonder bedreiging.

De decembermaand staat voor gezelligheid alleen als je in een relatie zit waarin geweld aan de orde is dan ken je geen gezelligheid.

Dan is elke gelegenheid die zich voordoet waarbij alcohol genuttigd wordt door je partner en waar er verwachtingen zijn een ware hel.

Hoe overleef ik de kerst?

De feestdagen zijn dagen waarop je helemaal jezelf kwijt raakt. Je doet wat er van je verwacht wordt, niet dat dat ooit genoeg is maar in ieder geval ik deed toch mijn best. Je weet alleen niet hoe… wanneer kun je wat zeggen en wanneer niet,  wanneer kun je lachen en als je dan iets zegt, geloof me dan heb je in je hoofd al 10x die woorden overwogen. Overwogen of ze wel de juiste zijn en of ze bij “hem” ook goed binnenkomen.

Je drinkt niet meer gezellig een wijntje mee, wat je ook niet in dank afgenomen wordt want jij bent dan de saaie. Nou ja eentje op zijn hoogst want iemand moet zijn hoofd erbij houden, je hoofd koel houden voor als het misgaat als de visite weg is. Je wilt dan je kinderen veilig in hun bed krijgen zodat ze het alleen hoeven te horen (al bid je dat ze snel in slaap vallen) en in ieder geval niet hoeven te zien.

Kerst is dan op je tenen lopen. Het moment om naar de buitenwereld te laten zien dat jullie oh zo gelukkig zijn. Ik zie mezelf nog staan met mijn kleintje op m’n heup zwaaiend naar mijn ouders en naast me hoor ik zachtjes in mijn oor “vies goor kutwijf, jij hebt de dag weer verpest, je bent straks aan de beurt”

Hoe overleef ik nog zo’n kerstdag…

Het is al jaren geleden en ik ben er sterker uitgekomen maar elk jaar sta ik stil bij het feit dat er ook deze kerst een vrouw zichzelf kwijt is en doet wat ze moet doen. Voor hun steek ik een kaarsje aan en geef ik ze kracht… Kracht om eruit te stappen.

Hoe ik zelf dit jaar kerst overleef? Ik ben vrij en overleven doe ik niet meer, ik geniet van mijn kinderen en ben dankbaar. Dankbaar voor alle dierbare om me heen. Deze kerst wordt bijzonder… deze kerst vier ik niet meer alleen met mijn kinderen maar met mijn grote liefde aan mijn zijde.

daan

Ik brand kerstavond een kaarsje, een kaarsje voor al die vrouwen. Brand jij er ook eentje. Om ze kracht te geven maar ook om stil te staan dat een vredige kerst echt niet vanzelfsprekend is.

Ik wens je fijne feestdagen!

Liefs,

Danielle

Zie ook: 6 tips voor het doorkomen van de kerstdagen als single mom

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen