Hoe vinden kinderen regels?
07 april 2016 
3 min. leestijd

Hoe vinden kinderen regels?

In ieder gezin zijn regels, de ene ouder is wat makkelijker dan de ander. Soms zijn we consequent en soms vergeten we zelf wat de regels zijn. Bij papa zijn er soms weer andere regels dan bij mama. Hoe flexibel zijn kinderen daarin? Hoe vinden kinderen regels?

Wij denken dat in ieder gezin de basis regels wel ongeveer hetzelfde zijn, maar er is zooooveel variatie. Bij ons zijn regels bijvoorbeeld: netjes aan tafel eten, ‘u’ zeggen tegen ouderen, en antwoord geven met ‘ja mama’ of ‘nee mama’, dus met 2 woorden spreken. Mochten deze voorbeelden geen regel bij jou zijn, vallen wij je echt niet aan, maar bij ons zijn het regels.

Onze kinderen hebben zo hun eigen gedachte over onze regels, zie hier hun reactie (En ja soms horen we onszelf terug in de reactie van de kinderen):

 • Floor moet van mij met 2 woorden spreken… Ze geeft als antwoord “JAHAAAAA” en ik zeg” jaha wie, spreek eens met 2 woorden Floor!!” Waarop Floor antwoord “JA HA zijn ook 2 woordjes mama!”
 • Als we gezellig aan tafel zitten te eten laat Guus een boer. Ik kijk hem aan en hij zegt: “O ja dat mag alleen bij papa, niet bij jou.”
 • Als Floor mijn grens een heel eind bereikt, probeer ik te tellen tot 3… “Floor ik tel tot drie en dan kom je.” Floor haar antwoord: “Je hoeft niet te tellen hoor mama, ik kom toch wel hoor!”
 • Als ik in de auto zit en mijk hardop erger aan de zoveelste automobilist zegt Guus: “Die heeft zeker boter gekocht mama?’ “Euhm ja ventje zoiets waarschijnlijk.”
 • Floor wilt niet luisteren aan tafel en ik zeg haar dat als ze zo door gaat ze voor straf naar boven kan, waarop Floor zegt: “Ja hoor, ik ga al!!!” En loopt naar boven (ik deed dat zelf vroeger ook, dus zo herkenbaar).
 • Sterre heeft een puberbui en er komt alleen maar schreeuwende boze taal uit, waarop haar broertje Guus zegt: “Sterre je moet nu gaan fluisteren, anders zet ik je op marktplaats!”

  Hoe vinden kinderen regels?

  Hoe vinden kinderen regels?

 • In de regen bij het stoplicht druk ik meerdere keren op het knopje (net of het dan sneller groen wordt :s). Floor zit achterop en zegt: “Mama 1x is wel genoeg hoor!”
 • Guus is erg moe na een hele dag school en wordt daardoor wat opstandig. Ik zeg tegen hem: “Guus, ga je nu een beetje rustiger doen en goed luisteren of wil je even rustig op bedje liggen?” Hij kijkt mij bedenkelijk aan en zegt: “Moet ik nu eerst weer stout doen, of mag ik meteen naar bed?”
 • Op een verjaardag zegt Floor netjes ‘U’ tegen de oudere mensen, maar alle oudere mensen zeggen: “Je mag wel ‘je’ en ‘jij’ zeggen hoor.” Floor komt naar mij toe en zegt: “Mama nu snap ik t echt niet meer hoor, iedereen zegt dat ik ‘je’ moet zeggen, wat moet ik nou weer doen?!!”
 • Als we bij opa en oma aan het eten zijn, loopt opa van tafel om drinken te pakken. Guus zegt zachtjes tegen opa: “Ga maar snel zitten, want als mama ziet dat jij van tafel loopt gaat ze straks tot 3 tellen.”

Kortom regels zijn er nou eenmaal. Vaak weten de kinderen de regels heel goed, zeker voor de andere kinderen en volwassenen om zich heen. Iedereen gaat er anders mee om en ieder huisje….. 😉 Vergeet niet dat naast alle (basis) regels de belangrijkste regel is….. Genieten van alles wat je hebt. Soms kan je ook de regels een beetje vergeten en lol maken met je kind(eren) (let it gooooo let it gooohoooo).

En laten we eerlijk zijn.. zelf houden we ons toch ook niet altijd aan de regels.

Dames, geniet ervan!! Proost!

Liefs Jane en Kiki

Hoe vinden kinderen regels? Ze vinden ze soms, net als wij, niet altijd nodig. Soms moet je iets gewoon doen, zonder strakke regels. Hoe gaat dit bij jouw thuis? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen