Hoe voorkom je een vechtscheiding met je ex
01 april 2016 
4 min. leestijd

Hoe voorkom je een vechtscheiding met je ex

Hoe voorkom je een vechtscheiding? Een goede omgang tussen jou en je ex brengt rust voor jullie beide. Als jullie kinderen hebben geeft dit ook rust voor hen. Hoe krijg je voor elkaar dat jullie relatie in elk geval werkbaar blijft? Of als je in een vechtscheiding zit of dreigt te komen, hoe ga je hiermee om en hoe kun je de situatie ombuigen?

Vechtscheidingen: je blijft elkaar triggeren

Vechtscheidingen: verwijten naar elkaar toe, afspraken die niet nagekomen worden of gesteggel over financiën. Vechtscheidingen ontstaan als verschillen tussen ex-en groot zijn, bijvoorbeeld in hun manier van communiceren of totaal anders denken over belangrijke zaken. Er kan sprake zijn van pijn of gekwetstheid, die steeds naar boven komt in het contact en men blijft elkaar triggeren in dingen die gezegd of gedaan worden.

Gevolgen vechtscheiding kinderen groot

Hoe voorkom je een vechtscheiding, want de gevolgen zijn groot. Ruziënde ouders zijn vooral voor kinderen erg schadelijk. Ze komen klem te zitten tussen de ouders en er is onvoldoende veiligheid. Jonge kinderen kunnen zindelijksproblemen krijgen, agressief worden of juist helemaal dichtklappen. Oudere kinderen kunnen slecht in hun vel komen te zitten, problemen op school krijgen of met vrienden en vriendinnen.

Robert en Marieke – de omgang met de kinderen loopt niet goed

Robert en Marieke zijn 2 jaar geleden gescheiden en hebben 2 kinderen van 11 en 13 jaar. Het contact tussen hun beide loopt niet soepel en met name over de kinderen zijn er onderling veel frustraties.

Marieke heeft een aantal ideeën over de opvoeding van de kinderen, die verschillen van Robert. Bijvoorbeeld over wat ze moeten eten en hoe laat ze door de week naar bed moeten. Robert is hierin makkelijker, de kinderen mogen later naar bed en als er een keertje niet warm wordt gegeten, is dat ook goed.

Ze hebben hier regelmatig ruzies over. Marieke stuurt sms’jes naar Robert met teksten als: Hebben de kinderen al gegeten? Zijn ze wel op tijd naar bed?

Als ze hierover praten, loopt het vaak uit op ruzie. Marieke wordt kwaad en gaat schreeuwen en Robert haakt al snel af en gaat weg. Marieke verwijt hem dat hij uit contact gaat, dingen vermijdt en dat het hem niet interesseert. Hij vindt dat zij zich te druk maakt om kleine dingen, onredelijk is en hem constant op de nek zit.

Andere manier van communiceren

Hoe voorkom je een vechtscheiding met je ex

Hoe voorkom je een vechtscheiding met je ex

Robert en Marieke hebben een andere manier van communiceren. Zij is resultaatgericht en hij is meer associatief en doet dingen wanneer het hem uitkomt. Ze begrijpen elkaar niet en veroordelen elkaar omdat de ander het niet op de goede manier doet.

Hoe kunnen ze hier nu mee omgaan en uit dit patroon komen? Van belang is dat ze zich realiseren dat ze anders zijn en anders communiceren. Herken hoe jezelf communiceert, hoe jij dingen zegt en hoe de ander dat doet. Houd vervolgens rekening met elkaars stijl. Vraag de ander wat hij/zij bedoeld of graag wil. Probeer je in te leven in elkaar en te begrijpen wat de ander bedoeld.

De ander doet dingen anders, maar is geen slechte ouder

De ander is anders: ieder heeft zijn eigen belevingswereld en andere prioriteiten en ideeën. Als de andere ouder het anders doet, betekent dat niet dat diegene een slechte ouder is. Zeg niet tegen de ander hoe het moet of hoe het is. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar respecteer elkaar als ouder.

Maak samen een aantal basale afspraken in de opvoeding, die jullie aanhouden. Dit brengt ook voor kinderen duidelijkheid.

Voor kinderen is het over het algemeen prima als er andere regels bij vader of moeder zijn, als deze regels maar voor hen duidelijk zijn. Het is wel van belang dat kinderen weten dat ouders onderling akkoord hiermee zijn. Bij papa gaan we iets later naar bed en eten we ook wel eens met een bord voor de tv. Bij mama is het anders, maar mama weet dit en vindt dit goed. Ze zijn dan ook vrij hierover te praten met de andere ouder.

Hoe voorkom jij een vechtscheiding? Je kunt je bericht hieronder achterlaten. 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 19 Nov 2015

Het is vooral een kwestie van een lange adem hebben en soms veel buigen. Vooral het belang van je kinderen voorop stellen, hebben zij er last c.q. hinder van? Nee, dan lekker laten gaan. Je bent niet voor niets gescheiden dus laat de ander vooral los. Maar ik kwam de term hier eerder al tegen, naast een vechtscheiding is er soms ook een pestscheiding. Er zijn ook exen die door hun boosheid en frustraties met opzet triggeren, dwarsliggen en treiteren. Hoe ga je daar dan mee om?

Anonymous
Door

Anonymous

op 19 Nov 2015

Hallo Frederike, dat is inderdaad heel lastig, als een ex doelbewust treitert en de omgang frustreert. Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn. 1. Zit er onder de frustraties pijn of gekwetstheid of is er nog hoop en geen duidelijkheid waarom de relatie over is? Deze verwijten/frustratie komen dan steeds boven in het onderlinge contact en wordt ook gericht op de ander. In een gesprek (evt met een derde erbij) zal gekeken kunnen worden of zaken uitgepraat kunnen worden. Helpt het als er erkenning voor de pijn of gekwetstheid komt? Is het duidelijk genoeg dat de relatie echt over is en er geen hoop meer is? Is het ook duidelijk waarom de relatie over is? 2. Er kan ook sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis (of trekken), waardoor er geen inzicht is en ook niet te verwachten is. Er is geen inzicht in het eigen aandeel in de breuk en men wil alleen de ander raken. Dan is de enige weg daar boven gaan staan. Uit de cirkel van actie-reactie-weer een reactie stappen en een werkbare, minimale, neutrale omgang met elkaar proberen te realiseren. Dit vergt veel, maar is soms het hoogst haalbare en dan is de hoop dat in de loop van de jaren frustraties en verwijten verminderen. Groet Yvonne

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Nov 2015

Hoi Yvonne, bedankt voor je antwoord. Net wat ik al schreef, het vergt een lange adem en kost veel energie. Ik hoop al vier jaar dat de frustratie minder wordt, maar er hoeft maar iets kleins te gebeuren en het is er weer. En altijd maar meebuigen om de lieve vrede te bewaren is ook geen optie, dan doe je toch jezelf tekort en dat kan ook de bedoeling niet zijn. Ik hoop dat andere moeders ook je advies kunnen gebruiken want in mijn omgeving zie ik dit getreiter best veel.

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Goeie opmerking Frederike. Heel herkenbaar. Ik noem dat soort scheidingen treiterscheidingen. Neutrale omgang is van één zijde helaas onmogelijk. Maar er zijn maar weinig omstanders en instanties die door hebben dat dat zo zit. In mijn geval gaat het ten koste van de kinderen, mijn eigen bedrijf en mijn 'reputatie' (door het zwartmaken), over mijn privéleven heb ik het dan nog niet eens, dat is van ondergeschikt belang. Wel moet ik sterk blijven. En inderdaad voorlopig accepteren dat dit het hoogst haalbare is, hoe frustrerend ook. Aan een gerechtelijke uitspraak heb je soms helemaal niks...

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Om een vechtscheiding te voorkomen heb je TWEE mensen nodig. Als er een jarenlang tegenwerkt en treitert sta je machteloos.

Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Nov 2015

Herkenbaar D. Het voortduren zwartmaken, boos op elk voorstel of verzoek, het financieel laten liggen, dat soort zaken. Vooral niet in meegaan om een vechtscheiding te voorkomen, maar jemig wat kost dit een energie. Voor de buitenwereld ziet het er natuurlijk heel anders uit en het valt niet mee je daarin staande te houden...

Anonymous
Door

Anonymous

op 02 Apr 2016

Heel herkenbaar Frederike. Hier is het ruim een jaar aan de gang en ik word er zo moe van. Na elk voorstel wil meneer weer iets anders, waarna er weer weken niet gereageerd word. Zelfs mijn Advocaat weet niet meer wat te doen. En het moddergooien heeft invloed op mij privé maar zeker ook mijn bedrijf. En nu heeft meneer een eigen woning en moet er binnen 48 uur gedaan worden wat hij wil waarbij hij totaal niet stilstaat wat voor effect zulke beslissingen op ons zoontje hebben.

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Mar 2017

In dit soort situaties kan mediation ook een oplossing zijn. Natuurlijk moeten beide partijen vrijwillig mee willen doen maar dit zou heel goed kunnen werken. Wat je al zei in een reactie, vaak zitten er nog een heleboel dingen achter waar je niks van weet!

Reactie plaatsen