Hoe ziet een moeder er dan uit? 
08 november 2016 
3 min. leestijd

Hoe ziet een moeder er dan uit? 

Maar je ziet er helemaal niet uit als een moeder”. Op het werk was het druk, heel druk dus het werd hoogtijd voor nieuwe collega’s. Nieuwe mensen die je niet kennen en aan wie je jezelf netjes voorstelt. Je raakt aan de praat en opeens kom je dus bij onderwerp thuissituatie. Vragen als ben je verliefd, verloofd of getrouwd?

Trots vertel ik dat ik moeder ben van een fantastisch meisje en net zo trots laat ik de foto s zien van haar. En toen kwam het zinnetje weer wat ik al eerder gehoord had ” maar je ziet helemaal niet uit of je een kind hebt gehad”.

Ik vatte het maar op als een compliment maar de vraag bleef toch door mijn hoofd spoken. Hoe ziet een typische moeder uit? Ik bedoel er zijn toch zoveel verschillende moeders. Sinds wanneer heb je een stereotype moeder?

En nu enkele weken later, als ze mij beter kent, blijft ze bij haar mening: “Je ziet er niet uit als een moeder.” Dit keer greep ik mijn kans. Ik moest weten hoe zij nu een typische moeder er uit vindt zien. Ze grapte nog:  “schrijf er anders een blog over.” En zoals de meeste mensen in mijn omgeving inmiddels weten;  alles in mijn leven kan zomaar inspiratie zijn voor een nieuw blog😉.

Ik ga niet schrijven hoe een typische moeder er uit ziet want daar zou ik eerlijk gezegd geen antwoord op kunnen geven. Zij omschreef me hoe zij een moeder ziet en ik heb haar beloofd dat stereotype met weetjes te ontkrachtten.

1 Je bent nog zo jong.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder worden ligt tussen de 29 en 32 jaar. Dus ik ben inderdaad aan de jonge kant. Ik was er 23.

Maar rond je 20e kinderen krijgen, wordt steeds populairder. Het heeft veel voordelen: je bent flexibel, fysiek sterk en qua leeftijd zit je dicht bij je kids. Plus normaal gesproken zou je langer van je kids kunnen genieten.  Niet dat er iets mis is met op latere leeftijd kinderen krijgen hoor. Mijn oma was 42 toen ze mijn moeder kreeg en ze was ook een super moeder en een super oma. Ondanks dat ze ouder was heb ik toch 21 jaar van haar mogen genieten. Meer over de leeftijd waarop je kinderen krijgt vind je in mijn blog hierover.

2. Je hebt nog zo n goed figuur.

Ik heb even een klein onderzoekje op een mama facebook groep gedaan naar het figuur van de moeders. Maar geloof het of niet ze zijn er in alle lengtes en breedtes. Sommige mama’s waren zelfs smaller nadat ze kinderen hadden gekregen dan ervoor. Ik zelf was altijd al smal met m’n vrouwelijke Curves maar i love them. Ik ben gewoon gelijk gebleven. En sporten of op mijn eten letten daar doe ik niet echt aan. Of je moet achter een peuter van bijna 2 aan rennen als sporten zien. Ik eet niet heel ongezond maar ik geniet gewoon.

3. je bent zo modern en netjes gekleed.

Ik ben een fashionista in hart en nieren en dat ben ik altijd al geweest. Ik zie kleding als een manier om te laten zien wie je bent en om je te uiten. En dat ik mama ben en daarmee 10x per dag kan opruimen zonder dat je er iets van ziet of dat schone kleren soms geen zin hebben omdat kinderen al snel vieze handjes hebben die ze aan jou afvegen. Wil niet zeggen dat je dan maar die liefde voor mode moet verliezen.  Niet alle moeders kiezen gewoon voor makkelijk. En zoveel moeders zoveel verschillende stijlen en smaken.

4. Niet zo tuttig en politiek correct. 

Hier moest ik even heel hard om lachen! Tuttig en politiek correct ik?

Nee dat past niet bij mij, maar ik ben in de tijd dat ik moeder ben al heel wat “ontaarde moeders” tegen gekomen. We zijn echt niet allemaal zo dat we alles volgens het boekje doen. Sterker nog daar hebben de meeste een hekel aan. Want als het consultatie bureau wil dat onze kinderen precieze lijntjes of ontwikkelingen volgen uit het boekje, dan trekken de meeste mama’s haar stekels op. Een compromis sluiten met onze kinderen? Ook dat doen we. Of eigenlijk is dat omkopen. Maar och laat ons ook soms rebels zijn.

5 je werkt nog zoveel. 

Ik werk inderdaad nog aardig wat uurtjes in de week maar een kind is dan ook niet gratis. Dus ja ik zal wel moeten. Daarnaast vind ik het heerlijk om naast het moederschap mijn eigen ding te kunnen doen. En ik heb echt werk wat ik heel erg leuk vind en een top team aan collega s. Quinty is in de tussentijd bij oma of bij de gastouder en dat extra contact met andere kindjes vindt ze heerlijk! In mijn vrije uurtjes en vrije daagjes gaat uiteraard mijn volle aandacht naar haar.

Dus hoe ziet een moeder er dan uit? I don t know! Hebben jullie ook wel eens van die opmerkingen gekregen of vragen? Laat het mij weten in een reactie.

Liefs,

Rachel

Over de schrijver
Reactie plaatsen