Hoe zorg je ervoor dat je kind zelfverzekerd wordt?
10 mei 2016 
2 min. leestijd

Hoe zorg je ervoor dat je kind zelfverzekerd wordt?

We willen het allemaal, leuke spontane zelfverzekerde kindjes. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind zelfverzekerd wordt ?

Nou zo dus!

Ik heb deze week 7 tips die je kunt toepassen “hoe zorg je ervoor dat je kind zelfverzekerd wordt”:

1. Je kunt alles zijn of worden wat je wilt
Een ding wat ik geleerd heb, is dat je alles kunt zijn of worden wat je maar wilt. Geef je kinderen de middelen en support ze in hun droom. Ben hun peptalk als ze het nodig hebben en maak complimenten over hun progressie.

2. Laat andermans negativiteit niet hun positiviteit beïnvloeden
Iedere volwassenen weet dat er altijd mensen klaar staan om een ander neer te halen. Meestal zonder goede reden of uit jaloezie. Vertel je kinderen hoeveel je van ze houdt. Vertel ze hoe dol hun vrienden op ze zijn, zijn/haar broertjes of zusjes en vertel wat hem of haar bijzonder maakt. Vertel ze dat als iemand onaardig is, dat dit is. Vertel ze dat de lijst met mensen dol op ze zijn groter is dan de lijst met mensen die dit niet zijn.

Leer ze dat gemeen terug zijn niks oplost. Laat ze weten dat hun een mooiere persoon zijn door zich niet te verlagen naar dit niveau. En dat dit het juist interessant maakt om gepest te worden. Laat ze weten dat een lach het sterkste wapen is dat ze kunnen bezitten.

3. Stem verwachting af op kunnen, maar daag uit
De eisen en verwachtingen van bepaalde activiteiten mogen best iets van het kind vragen, het mag best een beetje uitdagen. Enige frustratie hoeft ook niet uit de weg gegaan te worden. Wat frustratie kan een uitdaging zijn en soms lijden tot toch iets doen wat ze nog niet kunnen of niet durven. Het is een enorme boots als het ze toch lukt. Of als ze iets nieuws leren. Kijk hierbij wel naar wat haalbaar is voor het kind.

4. Zorg voor ritme en regelmaat
Voor een goed zelfvertrouwen is ritme en regelmaat nodig. Door ritme en regelmaat creëer je zekerheid, doordat ze weten wat de volgende stappen zijn. Door herhaling worden ze steeds zelfverzekerder en beter in iets. Ze gaan steeds meer zelf willen doen.

5. Geef complimenten
Ik gaf hem al een beetje weg, maar kinderen zijn net plantjes met een beetje liefde en aandacht kunnen ze uitgroeien tot iets grootst. Geef ze aandacht, toon interesse, complimenteer. Beloon positief gedrag en laat ook weten dat het niet erg is als het niet meteen lukt.

6. Geef ze de ruimte
Om zelfvertrouwen te creëren, moeten ze ook de ruimte krijgen om zelf dingen te doen en te ontdekken. Geef ze dus de ruimte maar kijk over een schouder mee. Laat ze soms fouten maken en grijp eens een keer niet meteen in. Van fouten leren ze en met vallen en opstaan.

7. Ben zelf zelfverzekerd
Kinderen kopiëren gedrag. Als jij stil bent in een grote groep mensen, zijn je kinderen meestal ook niet de gangmakers van een feest. Probeer je zo open mogelijk op te stellen. Ben je zelf nu niet zo zelfverzekerd, lees dan mijn blog hoe word ik een powervrouw eens.

Over de schrijver
Reactie plaatsen