Wat houdt jouw kind bezig?
08 januari 2016 
4 min. leestijd

Wat houdt jouw kind bezig?

Regelmatig hoor ik in mijn werk met My Tree House ouders zeggen dat ze denken dat hun kinderen hun emotie of behoefte niet uiten. Terwijl zij juist graag willen dat kinderen uitkomen voor wat ze echt willen en voelen. Maar, hoe doe je dat?

Weet jij wat jouw kind bezig houdt?

Onze eigen uitstraling en interpretatie
Je hebt je vast wel eens verbaasd dat je iets anders uitstraalt dan hoe je je voelt, of dat iemand een andere interpretatie heeft van wat je zegt of doet. Dit is de menselijke vergissing om het leven vooral door ons eigen brilletje te bekijken. En soms vergeten we dat anderen hun eigen brilletje hebben. Dit gebeurt ook in het contact met onze eigen kinderen. Waarbij het risico bestaat dat we niet altijd weten wat onze kinderen denken of voelen. Of invullen, uit gemak of uit ongemak. Herken je dat?

Soorten emoties en gevoelens
A)  Een emotie geeft lichamelijke reactie. Dit is letterlijk een ‘sensatie’ in je lijf: bibbers, koud of warm worden, tranen, adem inhouden. Het is een relatief korte impuls die je dus ergens in je lijf zou kunnen voelen. Er zijn 6 basis emoties die overal ter wereld herkend worden aan de gezichtsuitdrukking van mensen:

  1. boosheid
  2. blijheid
  3. verdriet
  4. angst
  5. afschuw
  6. verbazing.

B)  Daarnaast hebben we gevoelens, die zijn afgeleid van emoties door de interpretatie die we eraan geven. Bijvoorbeeld: onzekerheid – wantrouwen – schuld – teleurstelling – tevredenheid – jaloezie. We interpreteren op basis van wat we eerder hebben meegemaakt. Dit gebeurt niet in ons lijf, maar in ons hoofd. We maken van een concrete gebeurtenis een verhaal dat volgens ons brilletje klopt.

Ruzie
Ruzie of ‘gedoe’ thuis kan voor kinderen de basisveiligheid aantasten. Helemaal als ouders uit elkaar gaan of zijn. De wereld die zo logisch en bekend was, gaat wankelen. Met als gevolg de emotie die kinderen erbij kunnen voelen: verdriet, boosheid, angst. Als ze deze afleiden naar gevoelens, komen daar onzekerheid, zorg, schuld, wantrouwen om de hoek kijken. Kinderen durven bijvoorbeeld niet meer te vertrouwen op hun ouders.

Niet willen voelen
Zowel de emotie als het gevoel is niet fijn om te voelen en die willen we liever weg hebben. Dus ontwikkelen we manieren om weg te blijven van deze pijn. Zo doen onze kinderen dat ook. Ze durven geen beroep meer op hun ouders te doen, of zoeken naar een manier om naar beide ouders loyaal te zijn. En kinderen gaan voor hun ouders zorgen, vooral emotioneel. Hoe? Door hun eigen emoties en behoeften niet meer te uiten. Dit gebeurt vaak onbewust, zonder dat ze het zelf doorhebben. Of zonder dat jij dit als ouder door hebt.

Ik ben wel benieuwd:
– Weet jij welke manieren jij inzet om soms een emotie niet te voelen?
– En w
at zie jij je kind doen?
Vul het in onder aan deze pagina.

De held in jou en je kind
Om een lastige situatie door te komen met elkaar, is het belangrijk om ruimte te geven aan elkaars emoties en gevoelens. Want hieronder ligt informatie verscholen. Een wens of behoefte. Ik ben ervan overtuigd dat jij en ik en onze kinderen diep van binnen allemaal ‘weten’ wat we moeten doen om moeilijke periodes door te komen. Dat is onze ‘held’ van binnen, die ons vertelt wat we nodig hebben.

vingers knuffelenGeef je kind de ruimte
Ouders geven regelmatig aan dat zij soms niet goed weten hoe ze hun kinderen kunnen helpen in lastige situaties. Op welke manier ze emoties en behoeften bespreekbaar kunnen maken. Of hoe ze hen laten weten dat ze er altijd zijn voor hen. Eigenlijk is het heel simpel: even contact met een glimlach of een traan en een wederzijdse knuffel. Echte aandacht. Zeggen dat jouw verdriet van jou is, en dat je kind het mag loslaten. Vragen wat het nodig heeft.

Ei kwijt
Het is fijn om je kind te ondersteunen in lastige situaties thuis. Zodat ze hun ei kwijt kunnen en weten wat ze moeten doen om zichzelf te helpen. Zoals? Aan mama of papa zeggen dat ze niet zo moeten schreeuwen, vragen om een dikke knuffel, om hulp vragen aan oma, of op school vertellen dat het thuis niet zo goed gaat. Zodat anderen rekening kunnen houden met hun wensen. 

Wat heeft jouw kind nodig om lastige periodes door te komen?
En wat heb jij nodig?
Vul het in onder aan deze pagina.

Kim Oostveen van My Tree House legt uit hoe emoties, gevoelens een functie hebben. En hoe manieren om deze niet te voelen, je weghouden van het ontdekken wat je nodig hebt om lastige periodes door te komen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen