Ik ben anti-Valentijnsdag
31 januari 2016 
3 min. leestijd

Ik ben anti-Valentijnsdag

Valentijnsdag komt in zicht en ik heb nu al de neiging om een soort van anti-Valentijnsdag campagne uit te gaan voeren! Het brengt hetzelfde gevoel naar boven als met de kerst, waar ik al eerder in een artikel over geïnterviewd ben. Hoe harder moet het aankomen dat je nog steeds single moeder bent? Ik ben anti-Valentijnsdag.

Ik vraag me altijd af bij zulk soort commercie met als bijvoorbeeld Valentijnsdag, waarom er zo benadrukt moet worden dat andere stelletjes nog aan elkaar moeten laten zien dat ze gelukkig zijn met elkaar? Hoe zit het dan met de ongelukkige stelletjes?

Zal ze heel veel geld gaan kosten als ze dan nog met kaartjes, pluche knuffeldiertjes, sleutelhangers met ‘I love you’ het een en ander goed proberen te  maken!

In mijn ogen is het niet gezond om aan die commercie mee te doen, want zeg nou zelf… Een pluche knuffeldier zal het niet goedmaken dat een relatie op springen staat. Zonde van het geld! Een relatie is nog te redden met communicatie of eventueel professionele hulp, maar niet met nog een sleutelhanger waarop staat ‘I love you’, waarvan je er misschien al tig van aan je bosje hebt hangen.

De woorden ‘ik hou van jou’ betekenen veel meer dan dat je denkt en al helemaal als het persoonlijk tegen je word gezegd. Je hoort en voelt de toon. Een kaartje doet dat ook. Ik heb tig kaartjes met muziekgeluidjes gezien en gehoord, maar wat een irritant deuntje! Dat zou mij nog meer bijstaan dan de zachte woorden van je partner die zegt dat hij van je houdt en heel veel om je geeft.

Mijn afgunst voor dit soort commerciële onzin is dan ook echt groot. Ik hoor het liever uit de mond van mijn partner en niet van een deuntje dat 9 van de 10 keer ook nog ontzettend vals klinkt!

Het is een rip-off ook, wat betaal je voor zo’n kaart nu? Zeker €4,00, als het al niet meer is. Stel nou dat je dat elk jaar zou doen, inclusief de rest van de cadeau’s, mijn rekensommetje is dan snel gemaakt. Dat je daarvan ook net Ik ben anti-Valentijnsdagzo goed een week op vakantie kan of een avondje uit eten waar je heel veel herinneringen aan over houd. Foto’s, het eten, de muziek, de omgeving, diegene met wie je bent. Je kan ten aller tijde terug blikken op die herinneringen, want je hebt ze zelf vastgelegd. Een kaart gooi je weg of het pluche diertje is door je hond of kat gegrepen en gekilled, weg herinnering! Natuurlijk is het een gebaar, maar is het gebaar niet 10 keer mooier als je je partner mee neemt naar een nieuwe, frisse omgeving? Het intieme van een relatie valt weg door deze commercie, genaamd Valentijnsdag. Je bent er nog lang niet met een cadeau hoor. Ik zie het als omkoperij, liefde koop je niet. Dat geef je en ontvang je, ook al is niets vanzelfsprekend.

Liefde kies je samen voor. Het respect, voor elkaar zorgen in goede en slechte tijden, hoef je niet eens getrouwd voor te zijn ook nog.

Als ik een kaartje ontving deed ik er nooit wat mee. Dat kan heel lullig overkomen als je dit zo leest, maar ik zorgde er op een andere manier voor dat mijn partner zich gewenst voelde. Strandwandeling, bioscoopje pakken, of samen iets uitkiezen zodat we beiden er lol van hadden. Ik heb nog nooit iets gekocht als het om Valentijnsdag gaat eigenlijk. Al vanaf het moment dat ik door had waar Valentijnsdag voor stond, had ik er een afkeer ervoor. Dat wil niet zeggen dat ik afkeer heb voor liefde, helemaal niet zelfs. Ik ben juist voor oprechte liefde en waardering, maar niet met een commercieel kaartje tijdens Valentijnsdag.

Liefde laat je elke dag aan elkaar voelen, zien en horen.. Al is het maar dat je kijkt en glimlacht naar diegene waar je zo ontzettend veel van houd. Dat brengt meer teweeg dan een rip-off kaartje waarop staat ‘you will always be my Valentine’. Always? Niets is vanzelfsprekend. Die dag waarop je elkaar op “die”manier met alle liefde en respect aankijkt, telt!

Veel liefs, Miriam

En jij? Hoe denk jij over de grote poeha rondom Valentijn? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 31 Jan 2016

Ik ben het eens dat Valentijnsdag een grote commercie is. Ik bakte altijd een taart en ja dat was een hartvorm ik had er ook altijd een kaartje bij. Gewoon omdat ik dat leuk vond. Natuurlijk laat je het hele jaar iemand zien dat je van ze houdt, maar extra benadrukken op 14 feb, ach dat vond ik alleen maar leuk. En nu heb ik alleen mijn kinderen waarmee ik deze dag kan ' vieren' . Nu hoeft het ook niet meer, al vind ik het wel leuk om post te krijgen op 14 feb. Van wie??? Het wordt ook dit jaar een lege brievenbus.

Reactie plaatsen