Ik had een relatie met een hoog sensitieve man
07 maart 2016 
3 min. leestijd

Ik had een relatie met een hoog sensitieve man

Hoog Sensitieve Personen; je leest en hoort er veel over tegenwoordig. Ik wist er weinig van totdat ik een relatie kreeg met een hoog sensitieve (ook wel hoog gevoelig genoemd) man. Van te voren wist ik niet dat er een dergelijke mate van gevoeligheid bestond. Ik had een relatie met een hoog sensitieve man.

Het was mijn eerste relatie na de scheiding, dus ik had ook geen idee wat ik moest verwachten. Ik zat in een andere levensfase dan toen ik destijds (15 jaar geleden) de relatie kreeg met de vader van mijn kinderen.

Het was heerlijk om weer verliefd te zijn, lief te hebben en geliefd te zijn. Ook met mijn kinderen leek het goed te gaan; hij ging met liefde en aandacht met ze om en we deden leuke dingen met zijn viertjes.

Al gauw merkte ik dat hij erg gevoelig was. Om kleine dingen kon hij zich erg druk maken: een appel die even op het aanrecht op een snijplank lag na het schillen, over het feit dat hij zijn auto achter die van mij op de oprit moest zetten en nog veel meer. Sommige dingen die hij aangaf begreep ik wel, maar andere ook totaal niet. Dit

Steeds vaker hadden we gesprekken en discussies waarvan ik me achteraf afvroeg waarom we over dat onderwerp zo lang hadden gesproken. Hij kon bijvoorbeeld lang ontstemd zijn over iets terwijl ik al ‘sorry’ had gezegd en wilde hier dan lang over napraten.

Complicerende factor was dat ik net in een moeilijke periode zat met de kinderen (mijn jongste at slecht en was met 3,5 jaar nog niet zindelijk).

De zomer volgde en we hadden een mooie tijd samen en samen met de kinderen. De discussies bleven en waren voor mij heel moeilijk en emotioneel zwaar en ik voelde me steeds meer onder een vergrootglas liggen en ik gaf hem hierin eigenlijk te veel ruimte en ik kreeg deze zelf niet genoeg.

Uiteindelijk was hij degene die aangaf dat het niet meer ging. Ik was kort verdrietig, maar voelde mij toch ook wel bevrijd. Ik had het idee dat de oude “ik” een beetje verstopt had gezeten al die tijd en dat deze man niet bij mij paste.

Een aantal mensen bevestigde dat ook achteraf (liefde maakt blind?). Achteraf ging ik me wel afvragen of ik misschien niet te graag een relatie wilde en op zoek was naar een vader voor mijn kinderen. Ik was zo blij dat ik iemand had; ik dacht zelfs dat het voor eeuwig was en dat we zouden trouwen. De kinderen vonden het aan de ene kant wel fijn dat er een man in huis was, aan de andere kant leverde het ook spanningen op door zijn bemoeienis met hen.

Na deze relatie ben ik me gaan beseffen dat ik er, vanwege de afwezigheid van de vader van mijn kinderen in ons leven, alleen voor sta in de opvoeding. En dat was best een heftige constatering. Ik ben verantwoordelijk voor de kinderen en dat zal altijd zo blijven, wie er ook in de toekomst naast mij komt te staan. Na de breuk bloeide ik op en kwamen er ineens allemaal mooie andere dingen op mijn pad. Ik zag de toekomst weer zitten. Uiteraard zijn er wel eens momenten dat ik me alleen voel of een arm om mij heen mis. Door deze ervaring weet ik niet of ik wel gelijk weer een relatie zou willen; ik ben zo’n drie-eenheid met de kinderen en ben ook graag alleen en heb best wat hobby’s die tijd kosten. Ik heb er wel van geleerd dat je toch naar je gevoel moet blijven luisteren en moet beseffen dat het leven te kort is om niet te kiezen voor je gevoel.

Dit blog wil niet zeggen dat hoog sensitieve mensen, niet geschikt zijn voor een relatie. Alleen tussen deze twee mensen werkte het niet. Heb jij ook ervaring met een hoog sensitieve man of ben jijzelf een hoog sensitieve vrouw? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 10 Aug 2016

Autisme is een vorm van hsp, de "meer mannelijke variant", oftewel "het extreem mannelijk brein" volgens Baron-Cohen na 15 jaar wetenschappelijk onderzoek te hebben gedaan op de universiteit van Camebridge. Zintuiglijke waarnemingen komen ongefilterd binnen waardoor overprikkeling ontstaat. Hierdoor bestaat de wereld uit losse onderdelen en blijft er geen ruimte over voor het empatisch vermogen en wordt er dwangmatig vast gehouden aan structuren (even kort in een notendop). Dit wordt door de buitenwereld gezien als star of extreem gedrag maar is niets anders dan een manier om houvast zoeken in een wereld die als een chaos om hen heen kolkt.

Reactie plaatsen