Ik heb een hooggevoelig kind, wat betekent dat?
18 augustus 2016 
3 min. leestijd

Ik heb een hooggevoelig kind, wat betekent dat?

Ik heb een hooggevoelig kind, maar wat betekent dat nou eigenlijk? 

Wat leuk, Myra de Wildt founder van Happy Single Moms, vroeg mij informatie met je te delen over hooggevoeligheid. Wat is hooggevoeligheid nou eigenlijk? We horen er veel over, ook dat heel veel kinderen hooggevoelig zijn, maar wat is het nou precies?

Gezien bijna 20 procent van de bevolking hooggevoelig is en nog lang niet iedereen bekend is met dit begrip, is het fijn hier meer bekendheid aan te geven. Ik ben Linda Peelen, pedagoog, hooggevoelige vrouw en moeder van een zoon van 5 jaar en werkzaam in mijn Praktijk Sterrekind waarin ik sinds 2004 al vele kinderen en ouders mag begeleiden.

Myra, zelf ook een hoog sensitief persoon (HSP), ziet haar gevoeligheid als prachtige karaktereigenschap. Door haar fijn gevoeligheid voelt ze goed wat andere mensen nodig hebben en heeft ze de afgelopen jaren al honderden werknemers, moeders en ondernemers mogen coachen. Myra heeft van haar gevoeligheid haar kracht gemaakt. Maar wat is dat nou precies hooggevoeligheid?

Een erfelijke eigenschap

In 1996 introduceerde Eliane Aron, na jarenlang onderzoek, het begrip hoog sensitiviteit. Het is een aangeboren, erfelijke eigenschap en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Aron, zelf universitair docent psychologie en psychotherapeut, ontdekte dat 15 tot 20 procent van de bevolking een gevoeliger zenuwstelsel heeft.

Dat betekent dat één op de vijf (en dus ook één op de vijf kinderen) een gevoeliger zenuwstelstel heeft.

Alles wat je als HSP-er hoort, ruikt, ziet, proeft en ervaart wordt door je hersenen grondiger verwerkt en je hele lichaam neemt nauwkeuriger waar.

Overprikkeld

Hooggevoelige mensen raken door hun fijngevoelige zenuwstelsel makkelijker overweldigd. Er zijn soms veel prikkels te verwerken; grote mensenmassa’s, harde muziek of een drukke klas kunnen voor een hooggevoelig persoon of kind al snel te veel zijn. Ze raken snel overprikkeld met allerlei klachten als gevolg. Zo ontmoet ik in mijn praktijk veel kinderen die overprikkeld zijn. Zij kampen bijvoorbeeld met klachten, zoals buik- en hoofdpijn, concentratieproblemen, teruggetrokken gedrag of juist heel actief/druk gedrag.

Twee typen

Er zijn twee typen te onderscheiden, namelijk de rustzoeker, 70% en de sensatiezoeker 30%. Waar het grootste deel van de HSP-er een rustzoeker is, liever geen drukte opzoekt, meer beschouwend is en liefst zo min mogelijk risico’s neemt, zo houdt de sensatiezoeker van spanning en avontuur. Ook laat hij meer van zich horen. De sensatiezoeker heeft meer kans overprikkeld te raken.

Kenmerken hooggevoeligheid

Ik heb een hooggevoelig kind 2Naast het feit dat hooggevoelige mensen en kinderen sneller overprikkeld raken zijn er vele kenmerken van hoogsensitiveit. Zo merkt een hooggevoelig kind direct op wanneer je iets in huis veranderd hebt. Of wanneer je naar de kapper bent geweest. Ze hebben tevens een groot inlevingsvermogen. Ze voelen feilloos aan wanneer je niet lekker in je vel zit of als er iets aan de hand is. En je hooggevoelige kind beleeft alles intenser, blijdschap maar ook verdriet. Vaak zie je bij de rustzoekers dat ze moeite hebben met nieuwe situaties en veranderingen.

Prachtige eigenschap

Het is een prachtige eigenschap als je weet hoe je ermee om kan gaan. Voor veel HSP-ers is het vaak een zoektocht naar balans en soms worden ze zich pas in hun volwassen leven bewust van hun eigenschap.

Om hooggevoelige kinderen én ouders te ondersteunen schreef ik een gratis e-book, welke inmiddels al meer dan 4.000 keer gedownload is, waarin ik je 40 tips geef om je kind zo goed mogelijk te begeleiden.

Download mijn gratis e-book ‘Een hooggevoelig kind? 40 tips om je kind te ondersteunen!’

Herken jij jouw kind(eren) in het bovenstaande artikel? Dan is de online basis cursus ‘Hooggevoelig kind? Start bij de basis!’ mogelijk iets voor jou. Speciaal voor jou heeft Linda samen met Happy Single Moms een mooie aanbieding:

Volg nu de online cursus BASIC en ontvang € 59,- korting.

Betaal in plaats van € 158,- nu € 99,-. Gebruik hiervoor de code: HSM (geldig t/m 05-10-2016)

Klik hier voor meer informatie

Linda Peelen is trotse moeder van een zoon, pedagoog en heeft sinds 2004 haar Praktijk Sterrekind. Ze is geeft kindertherapie aan (hooggevoelige) kinderen en biedt ondersteuning op sociaal-emotioneel gebied. Linda is auteur van de online cursus ‘Hooggevoelig kind? Start bij de basis!’ voor hooggevoelige kinderen, ouders en professionals die met kinderen werken.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen