Ik heb geen tijd voor mezelf!
26 juni 2019 
4 min. leestijd

Ik heb geen tijd voor mezelf!

Wat krijg jij tegenwoordig te horen wanneer je aan iemand vraagt “hoe gaat het met je”? Ik durf te wedden dat je 9 van de 10 keer het antwoord “druk” te horen krijgt. En dat je dit antwoord waarschijnlijk ook geeft wanneer iemand hetzelfde aan jou vraagt.

We zijn allemaal maar druk druk druk. En als single mom al helemaal. Waar vroeger ‘moeder zijn’ alleen al een baan was, nemen we er tegenwoordig gewoon nog een baan bij. Niet dat dat nou altijd echt een keuze is. We moeten wel, de schoorsteen moet roken.

Dus we doen wat we moeten doen. We proberen de perfecte moeder te zijn. Doen ons best op ons werk. Zorgen voor het huishouden. Zijn daarnaast nog een leuke dochter, zus(je) en vriendin. En….en….en…. Is er eigenlijk nog wel een “en….”?

De “en” van EN IK!

Die “ik” die eigenlijk wel ergens bovenaan in het rijtje zou moeten staan. Maar die er waarschijnlijk nauwelijks nog is. Want daar komt het antwoord weer; “druk”. En het gevolg van druk is; geen tijd.

Dus we hebben geen tijd meer om aan onszelf te denken. Waar is dit toch mis gegaan? Want is goed voor onszelf zorgen niet het belangrijkste wat er is? Moeten we niet eerst zelf dat luchtmasker in het vliegtuig bij onszelf opzetten, en dan pas bij onze kinderen?

En nu snap ik je hoor. Want als je mij vraagt wie er belangrijker is, ikzelf of mijn kind, dan kies ik ook voor mijn kind. Ik zou mijn leven voor haar geven. Maar laten we er vanuit gaan dat het zover allemaal niet hoeft te komen. En dat we dus kunnen kijken wat we kunnen doen, waardoor het zowel voor onszelf als voor onze kinderen een wat plezierige bedoeling wordt. Meaning….Wat denk jij ?

Ben jij een leukere moeder wanneer je tijd & ruimte voor jezelf hebt? Of ben jij een leukere moeder wanneer jij nauwelijks tijd & ruimte voor jezelf neemt? 

Tijd is een relatief begrip. Wat is tijd? Je hebt het. Je kunt er niet meer of minder van maken. Zo krijg ik dus vaak mailtjes waarin vrouwen zeggen, “ik heb gewoon geen tijd en dan ga jij die voor mij maken?”Het antwoord daarop is heel simpel. Nee!

Ik kan (helaas) geen tijd voor je maken. Maar dat kan jij zelf wel! (En ik leer je natuurlijk hoe) Jahaaa, dat kan jij zelf wel. Voor je denkt, dat mens is gek, neem ik je mee in dit voorbeeld.

Vorige week woensdag voelde ik me niet lekker. Maar ik sleepte mezelf toch uit bed om te gaan werken. Ik voel me verantwoordelijk, vind mijn werk gewoon heel leuk en er “moet” natuurlijk heel veel gebeuren. Ik hield het een halve dag vol en toen heb ik mezelf weer naar bed gesleept. De hele middag heb ik geslapen en ik dacht, nog 1 dagje rust en dan ben ik wel weer het vrouwtje.

Ziek zijn is immers een overbodige LUXE waar we -juist ja- GEEN TIJD voor hebben. 

Daar dacht mijn lichaam anders over en gaf me een vette keelontsteking cadeau. Nou ik kan je vertellen, dan lig je plat en kun je echt niets meer. Dus waar is dan de ‘geen tijd’ gebleven? Tegen wie kan ik zeggen dat ik geen tijd heb om rust te nemen? Nou, die klacht kun je (helaas) nergens indienen. Dus zit er maar 1 ding op: OVERGAVE en ziek zijn.

Ziek zijn als single mom

Ziek zijn als single mom

Maar wat als jij mij vorige week had gevraagd of ik 5 dagen iets leuks met jou zou willen gaan doen? Wat had ik je dan geantwoord? Precies, “ik heb geen tijd”. Achteraf gezien, had ik wel tijd. Ik heb immers 6 dagen plat in bed gelegen. En natuurlijk had ik geen tijd, maar lag ik daar 6 dagen en was er dus eigenlijk wel tijd.

Begrijp je wat ik probeer te zeggen? Tijd is een keuze. Het is wat we ermee doen.

En natuurlijk is ziek zijn niet iets leuks voor jezelf doen. Maar hoe kan het dat we in noodsituaties wel tijd hebben? En wanneer wij ‘gewoon’ tijd & ruimte voor onszelf willen, er nooit tijd is? Omdat je die niet MAAKT. Tijd voor jezelf maken is tegen jezelf zeggen: Iedere maandag van 20.30 – 21.30 doe ik waar ik op dat moment super veel zin in heb. En lees ik dat goede boek welke ik al een tijd wil lezen, neem ik een heerlijk uitgebreide douche gevolgd door een maskertje. Maak ik een lekkere kop thee voor mezelf, steek ik kaarsjes aan en neem ik rust & ruimte voor mezelf, om even contact te maken met mezelf. Of wat dan ook. Iets, waardoor jij de rust in jezelf kunt vinden (en nee, dat is niet zoals iedere avond die tv aanzetten en zappen, dat is juist nog verder weg van jezelf gaan).

Tijd voor jezelf maken is tegen jezelf zeggen: Ik sta iedere dag 15 minuutjes eerder op. 

Zodat ik m’n 7-minute workout kan doen, de dag even actief beginnen. Of juist kan mediteren. Of even in rust een kop koffie drinken.

Time for Change

Time for Change

Geloof me, iets eerder opstaan, daar ga je je echt niet meer moe door voelen. Sterker nog, met een kwartiertje ruimte voor jezelf in de ochtend, ga je je waarschijnlijk nog energieker voelen. Maar allerbelangrijkst, tijd voor jezelf maken is tegen jezelf zeggen: IK BEN BELANGRIJK! Ik ben belangrijk en daarom neem ik tijd & ruimte voor mezelf. Omdat ik zo een leukere vrouw ben. Omdat ik zo een leukere moeder ben. En vooral, omdat ik zo mijn eigen leven ook leuker maak.

Dus lieve mooie vrouw, wat ga jij jezelf deze week geven zodat jij tijd voor jezelf maakt? Deel je het hier met me?

Liefs Myra

Over de schrijver
Reactie plaatsen