in zichzelf gekeerde indruk
01 november 2015 
5 min. leestijd

in zichzelf gekeerde indruk

Ik heb besloten om mijn eerste blog te schrijven over een beperking waar in Nederland zeker 5000 jonge mensen tot 20 jaar mee worstelen. 4000 kinderen kregen de diagnose PDD-NOS en 1000 kinderen de diagnose Asperger. Autisme is vooral herkenbaar aan de volgende symptomen: in zichzelf gekeerde indruk hebben, moeite hebben met praten of communiceren van bijvoorbeeld emoties en/of gevoelens, het heel moeilijk vinden om eigen fantasie te gebruiken in een spel of met knutselen, star en rigide gedrag met daarbij ook typische herhalende patronen in het dagelijks leven. Moeite met hand/oog coördinatie in spel. Dit komt vaak voor bij kinderen die de diagnose Asperger hebben, deze informatie heb ik van een goede bekende waarvan de zoon dit probleem had. Met therapie kreeg hij aangeleerd om dit onder controle te krijgen en werd zelfs een goede keeper tijdens voetbal!  

Als alleenstaande moeder is dit best een zware beproeving, en zo zijn er veel single moeders die elke dag hiermee te maken hebben.

Het Autismespectrum heeft 5 verschillende ontwikkelingsstoornissen, en uit eigen ervaring weet ik dat de procedure lang kan duren om exact uit te zoeken welke het kind of volwassene heeft. Zo heeft het bij mijn zoon ruim een half jaar in zichzelf gekeerde indrukgeduurd voordat er duidelijk was waar zijn gedrag vandaan kwam. Het was ook echt een typisch gedrag wat hij liet zien, toen hij 4 jaar oud werd begon school te klagen over hyperactiviteit en zodoende is het balletje gaan rollen, lange procedures en onderzoeken werden gepland en ook een 2,5 uur durend onderzoek was een onderdeel.
Ik mocht vanaf een andere kamer toekijken, hij zag mij niet en ik hem wel via het raam. Uiteindelijk is er bij hem ADHD vastgesteld, maar naarmate hij ouder werd, zwakte zijn drukke gedrag af en ook zijn vader en ik gingen uit elkaar waardoor hij helemaal kalmeerde. 

Met andere woorden, hij leed onder het gezinsleven waarin hij zat en had daarom ook dat drukke gedrag. Maar de school waar hij op zat bleef bij de diagnose en behandelde hem ook zo, en met dat vervelende stempel… Mijn gevoel en ervaring tegenover ADHD is dan ook gekleurd. 

Toen hij 8 werd, heb ik opnieuw een onderzoek aangevraagd om vast te stellen of hij daadwerkelijk ADHD had of een ‘in zichzelf gekeerd probleem’.

En mijn gevoel was juist, mijn zoon had PDD-NOS. De herkenbare symptomen waren er al op vroege leeftijd, alleen ik was nog niet zo ingelezen dat dit me opgevallen was aan hem. Hij herhaalde vaak dezelfde patronen, als ik hem niet van te voren iets aangaf wat er zou gaan gebeuren dan raakte hij erg in de war en bleef dan ook in zijn eigen vertrouwde wereldje. Rigide gedrag was op school heel zichtbaar, vooral met de feestdagen werd het hem teveel en ik werd dikwijls gebeld om hem uit zijn rigide gedrag te halen en met hem te praten. Ook hierin merkte ik snel dat hij een in zichzelf gekeerde indruk maakte… Hij was moeilijk te bereiken tot hem doordringen lukte school niet, gelukkig mij wel en dan merk je dat de band tussen moeder en kind sterk is. Mijn taak om hem weer terug te brengen naar onze wereld. En emoties van anderen herkennen is heel moeilijk voor hem, als iemand pijn heeft dan is dat te zien, maar als iemand emotionele pijn heeft kan hij dat niet herkennen. Dat is abstract nadenken wat ook bij het beeld past. 
in zichzelf gekeerde indruk 1

Er zijn diverse mogelijkheden om hulp te krijgen bij het leren omgaan met deze beperking, want het heeft een
enorme invloed op je gezinsleven. Maar ook je kind krijgt goede hulpmiddelen om gedrag aan te leren, zoals het leren van emoties herkennen, het opbouwen van vriendschappen met leeftijdsgenootjes. Zelfs leren communiceren met je kind die deze beperking heeft is met hulp aan te leren. Het is een zware taak als je alleen bent, maar schroom niet om hulp te vragen! Dit heb je nodig zodat je het volhoudt totdat je taak is volbracht als ouder.

Om dit vol te houden zijn er een aantal regels waar je echt als single ouder je aan moet houden! Anders wordt het te zwaar en kan het fout gaan. Hierin spreek ik als ervaringsdeskundige:

  • Blijf genieten van de mooie dingen die in je leven gebeuren, ga erop uit om even single te zijn in plaats van single mom!
  • Zoek lotgenoten die vergelijkbare situaties meemaken of hebben meegemaakt.
  • Laat je goed informeren met betrekking tot deze beperking en neem de adviezen aan, mochten ze niet werken is er wellicht een andere oplossing!
  • Er zijn genoeg informatiepunten waar je bijvoorbeeld bijeenkomsten kunt bijwonen en/of cursussen die hier voor opgebouwd zijn. Ga er heen! Niet geschoten, is altijd mis.
  • En het volgende is dan wel echt het belangrijkste: zorg voor een dag-structuur, maak gebruik van een weekkalender en van visuele pictogrammen of plaatjes. Dan is het geen chaos en zal de sfeer positief beïnvloeden.

Ik hoop dat alle Happy Single Moms de kinderen kunnen waarderen zoals ze zijn, ook met deze beperking. Het is een zware taak, en het is aan ons om de kinderen te brengen waar ze uiteindelijk thuis horen!

Veel liefs,

Miriam

Heb jij ook kinderen met PDD-NOS? Wat helpt jou het meest om deze taak goed te volbrengen?

 

 

(bron: www.ggzcentraal.nl/ziektebeelden/autisme)

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 02 Nov 2015

Het lijkt wel of dit mijn verhaal is. Mijn zoontje van 8 heeft pdd-nos en adhd. In eerste instantie ook alleen diagnose adhd. Sinds kort begeleiding van Autimaat. Met oudercursus waar ik inderdaad heb geleerd te communiceren met mijn zoon. Ze werken met het principe van "geef me de vijf". Daar is een boek van. Die raad ik iedereen aan!

Anonymous
Door

Anonymous

op 02 Nov 2015

Hallo Saskia, bedankt voor je reactie! Ik vind het heel fijn om te weten en te lezen dat ik niet de enige ben in dit soort situaties. Dat was natuurlijk mijn doel om zo meer mama's te bereiken :) Ik heb alleen oudercursus voor kinderen met ADHD gehad, maar ik kon helaas niet veel met de info want mijn zoon heeft het dus niet. Ik heb inderdaad wat titels meegekregen om te lezen, weet alleen de titels niet meer naar boven te halen! Sommigen zijn leerzaam en bij anderen is de info niet van toepassing. Veel liefs, Miriam

Reactie plaatsen