Inkomensverlies reden tot aanpassing van de alimentatie?
09 december 2015 
2 min. leestijd

Inkomensverlies reden tot aanpassing van de alimentatie?

Inkomensverlies reden tot aanpassing van de alimentatie? Wat als degene die alimentatie betaalt, vindt dat de alimentatie omlaag kan als gevolg van een inkomensdaling? Wat zijn dan je rechten?

Degene die aangeeft minder alimentatie te kunnen of willen betalen, zal zelf in actie moeten komen. Wijziging van de alimentatie zal bij de rechter verzocht moeten worden. Het zomaar verlagen van de alimentatie mag dus niet. Gebeurt dit wel, dan kun je het LBIO of een deurwaarder inschakelen.

alimentatie

Herstelbaar inkomensverlies?

Bij een verzoek tot alimentatievermindering door inkomensverlies wordt er eerst gekeken of het voormalige inkomen weer verdiend kan worden. Er wordt ook gekeken of het van de alimentatieplichtige verlangd kan worden om het inkomensverlies te herstellen. Het vermogen speelt daarnaast ook nog een rol bij de beoordeling van de rechter. Als het inkomen herstelbaar is of op termijn zal zijn, dan zal er geen wijziging van de alimentatie plaatsvinden.

Is het inkomensverlies niet te herstellen?

Maar wat als het oude inkomen niet meer verdiend kan worden. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van ziekte, werkeloosheid, faillissement.

De rechter maakt een onderscheid tussen verwijtbaar of niet verwijtbaar inkomensdaling

Als het oude inkomen niet meer verdiend kan worden, dan zal worden bekeken of de vermindering van het inkomen verwijtbaar is. Het inkomensverlies is verwijtbaar als de alimentatieplichtige, gelet op de belangen van de alimentatiegerechtigde, zich had moeten onthouden van de gedragingen die het inkomensverlies hebben veroorzaakt. Als de alimentatieplichtige bijvoorbeeld zijn of haar baan heeft opgezegd, terwijl hij/zij daar geen goede gronden voor had, dan kan dat dus niet alleen tot verwijtbare werkloosheid leiden, maar ook tot verwijtbaar inkomensverlies. Het inkomensverlies blijft dan buiten beschouwing. Echter, het (fictieve) inkomen mag in geen geval zakken beneden 90% van de bijstandsnorm. Met andere woorden: bij verwijtbaar inkomens verlies dat niet hersteld kan worden dan is er geen aanleiding om de alimentatie aan te passen, maar de alimentatieplichtige zal zelf een minimum mogen overhouden om van te leven.

Is het inkomensverlies niet verwijtbaar (bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte) dan zal er door de rechter rekening gehouden worden met het inkomensverlies. Er is dan dus reden om de alimentatie aan te passen.

Inkomensverlies reden tot aanpassing van de alimentatie? Heb jij vragen aan Linda? Zet ze dan hieronder in de comments of stuur een e-mail naar info@happysinglemoms.nl.

Over de schrijver
Reactie plaatsen