Internationale vrouwendag 2017
08 maart 2017 
1 min. leestijd

Internationale vrouwendag 2017

Vandaag is het internationale vrouwendag. Elk jaar op 8 maart staat deze dag in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Vaak is er aandacht voor een specifiek thema. Dit jaar  ligt de nadruk op vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en nu krachtig in het leven staan.

Ontstaan van internationale vrouwendag

Op 8 maart 1908 vond de allereerste staking door vrouwen plaats, die later het begin van de emancipatie en strijd tegen vrouwendiscriminatie bleek. Deze eerste staking vond plaats in de textielindustrie vanwege de slechte arbeidsomstandigheden.

Sinds 1912 vieren we in Nederland ook op 8 maart de Internationale vrouwendag. Overal in het land worden lezingen en activiteiten georganiseerd.

Empowerment en aandacht

Bij de verschillende activiteiten worden diverse thema’s centraal gesteld. Alle thema’s zijn gericht op het versterken en empowerment van vrouwen. Andere activiteiten vragen aandacht voor thema’s, zoals gelijke loonbetaling van man en vrouw.

Ook worden er diverse symposia georganiseerd, zoals ‘Verander Muren in Deuren’ in Den Helder.
Het thema veiligheid staat centraal. Er zijn diverse workshops en gastsprekers, waaronder Stichting Zijweg; een stichting voor vrouwen en hun kinderen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld.

In dit overzicht kan je zien wat er bij jou in de buurt georganiseerd wordt.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen