Je kind en scheiden
17 september 2015 
in Video
2 min. leestijd

Je kind en scheiden

De dag dat je besluit te gaan scheiden, is een beslissing die je niet zomaar hebt genomen. Daar heb jij of daar hebben jullie je redenen voor. Vaak vechten koppels nog door voor hun kinderen om het zolang mogelijk vol te houden, maar soms is het echt over en is het beter uit elkaar te gaan. Maar je kind en scheiden, dat is een heftig onderwerp. Hoe pak je dit aan?

Het kan voorkomen dat je helemaal niet bewust bent wat voor impact dit op je kind(eren) heeft. Ze maken alles puur en bewust mee en voelen meer aan dan dat jezelf denkt. De ruzie’s, het schreeuwen, het weglopen, boze gezichten, niet praten aan de eettafel, geen liefde meer tussen de ouders en ga zo maar door…

Er is geen redden meer aan, we gaan uit elkaar

Vaak ben je als ouders beiden ondersteboven van wat er dan allemaal op je af komt en heb je misschien nog steeds ruzie met elkaar over alles: wat moet er geregeld worden, wie gaat er uit huis, wie gaat waar wonen, etc. Daar komen een hoop emoties bij kijken en kunnen die hoog op lopen. Maar de kinderen zijn er ook nog. En hoe ga je er nu zo mee om dat de kinderen er zo min mogelijk last van hebben? En blijf je het belang van je kind(eren) voorop stellen?

Vergeet niet naar je kind(eren) te luisteren

Praat erover met ze, vraag hoe het met hem/haar gaat, dat het niet hun schuld is, jullie er altijd voor ze zullen zijn hoe dan ook (of als je het alleen moet doen, dat jij er zult zijn no matter what). Hoor de stem van je kind(eren). Dat is zo belangrijk. En zorg ervoor dat je ze de veiligheid blijft bieden die ze nodig hebben, want die word onder hun voeten vandaan gehaald voor hun gevoel. Zorg dat alles zo “normaal” mogelijk blijft verlopen en betrek ze zo min mogelijk bij de regelzaken, ruzie’s die er nog zijn. Laat ze zoveel mogelijk kind zijn, ondanks de onzekerheid die het met zich meebrengt voor allen.

Het is iets onbegrijpelijks voor kinderen, papa en mama uit elkaar…

In dit filmpje van “RTL late night” van vorig jaar rond “De dag van de scheiding”, word er vertelt over hoe het voor kinderen is een scheiding. Mark Tuitert is ambassadeur van Villa Pinedo, een plek voor kinderen van gescheiden ouders (website), waar kinderen terecht kunnen met hun verhaal, waar ze gehoord worden en geadviseerd worden. Ook is de site er voor ouders, zodat ze weten hoe ze hun kinderen kunnen ondersteunen bij de scheiding. Robin Houniet die als trainer werkt bij de Villa, vertelt zijn ervaringen kort en is ook een kind van gescheiden ouders. Villa Pinedo is de site als het gaat om scheiden, voor ouders en kind.

We hopen dat je de video zult waarderen. Als jij ervaring hebt met scheiden en hoe daarmee om te gaan met je kind(eren), laat dan hieronder je reactie achter.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen