Je mooiste leven als alleenstaande moeder in 2020
01 januari 2020 
7 min. leestijd

Je mooiste leven als alleenstaande moeder in 2020

Bewaar wat fijn is,
of het nou groot of heel klein is.
Hou vast wat raakt,
laat los wat niet gelukkig maakt.

Rondom de jaarwisseling krijg je van iedereen mooie wensen, teksten en foto’s toegestuurd. Deze kreeg ik vond ik het mooiste.

Natuurlijk kunnen we het hele jaar goede voornemens hebben, maar ik denk dat het het belangrijkste is om er vervolgens óók door het jaar heen mee bezig te zijn. Zodat voornemens geen voornemens blijven. En je een blijvende positieve verandering in je leven blijft voortzetten.

Het einde en het begin van een nieuw jaar is daarvoor een mooi moment. Maar hoe doe je dat nou precies en hoe zorg je er inderdaad voor dat het niet bij voornemens blijft?

Liever alleen of samen met een man?

Ik geef je 5 stappen om je mooiste leven als alleenstaande moeder in 2020 te realiseren

 1. Reflecteer
  Ik vind het zelf een heel mooi woord en het heeft een nog mooiere betekenis. Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt, zodat je stil staat bij hoe je -in dit geval- het afgelopen jaar hebt geleefd. Je kijkt naar welke keuzes je hebt gemaakt, hoe je je hebt gevoeld en welke acties je hebt ondernomen.

Door te reflecteren vergroot je je zelfkennis, die je weer kunt inzetten voor het creëren van een mooiere toekomst. Op deze manier kun je namelijk -zoals het gedichtje zegt- kijken naar wat je blij maakt en naar wat je minder blij maakt. Door er vervolgens acties op te ondernemen, kun je meer doen van wat je blij maakt en loslaten wat je ongelukkig maakt.

Je mooiste leven als alleenstaande moeder

Hoe reflecteer je?
Neem een moment voor jezelf waar je ongestoord de ruimte voor jezelf hebt. Het is fijn om te schrijven, omdat van schrijven alles gaat stromen. Wat ik zelf doe wanneer ik rondom de jaarwisseling reflecteer, is antwoord geven op deze vragen:

Wat heb ik dit jaar allemaal gedaan waar ik heel erg blij van werd? -> Wat wil ik hiervan meer blijven doen in 2020?

Wat heb ik dit jaar allemaal gedaan waar ik niet blij van werd? -> Wat wil ik minder doen in 2020?

 1. Stel je doelen vast
  Vervolgens maak ik een lijstje van wat ik meer wil doen in het nieuwe jaar en stel ik mijn doelen. Door het stellen van doelen, geef je duidelijk aan waar je naar toe wilt en wat je wilt bereiken. Simpel gezegd, zonder doel ben je letterlijk doelloos. Wanneer je geen doel hebt, ga je minder succes behalen (in dit geval minder van het leukste leven voor jezelf) omdat je niet vaststelt wat voor jou succes is.

Door doelen te stellen, ga je veel eerder succes behalen en eerder het leven leiden wat je graag wilt. Doelen geven je een richting, zorgen ervoor dat je gemotiveerd bent, laten je zelfvertrouwen groeien en helpen je om vooruit te komen.

Voorbeelden:

Ik vind dat ik in 2019 te weinig plezier heb gehad. Mijn doel is daarom -> Ik wil meer plezier maken.

Ik vind dat ik in 2019 te veel vanuit mijn hoofd heb geleefd. Mijn doel is daarom -> Ik wil meer vanuit mijn hart leven.

Ik vind dat ik in 2019 te weinig aan mijn gezondheid heb gewerkt. Mijn doel is daarom -> Ik wil meer werken aan mijn gezondheid.

Enz….

 1. Stel het ‘wat’ vast
  Doelen voor jezelf stellen is belangrijk, maar wat betekenen die doelen precies voor je? Door je doelen uit te werken, maak je het concreet voor jezelf en ben je ook in staat om actie te ondernemen. Hierdoor blijft het niet zomaar bij voornemens en doelen, maar ga je het realiseren. Het is daarnaast ook heerlijk om te doen ,omdat je op deze manier lekker droomt over je ideale leven.

Zo ziet het er dan zo’n beetje uit…

Ik wil meer plezier maken ->

Ik wil minder binnen zitten en meer naar buiten. Met mijn kind, maar ook alleen. Ik zou graag in het weekend meer naar buiten met mijn kind willen gaan, zoals lekker naar het strand of bos gaan. Zelf zou ik graag minimaal om de week een avond erop uit willen. Lekker uiteten, naar de bios of gewoon op visite bij een vriendin. Ook zou ik het lekker vinden om vaak een nachtje zonder kind te zijn, zodat ik tijd & ruimte voor mezelf heb.

Ik wil graag meer buitenlandtrips maken. In 2020 wil ik daarom met m’n kind naar familie in Parijs, ik wil met vriendinnen naar Ibiza omdat we allemaal 40 worden dit jaar (omg!), ik wil graag naar Lowlands én in de zomer met mijn dochter op vakantie.

Ik wil meer vanuit mijn hart leven ->

In 2019 heb ik (weliswaar) veel keuzes vanuit mijn hoofd gemaakt. Hoewel ik weet waarom dit nodig was, mag ik in 2020 weer meer vanuit mijn hart gaan leven. Hierdoor kan ik doen waar ik écht gelukkig van word. Om dit te realiseren heb ik tijd & ruimte nodig (zie vorige punt) maar ik wil ook meer verbinding met mezelf.

Ik wil meer werken aan mijn gezondheid ->

In 2019 ben ik weer begonnen met met sporten, maar ik merk nu ik ouder word, 1x sporten in de week niet voldoende is. Dat wil ik dus meer doen.

Ik wil ook graag mijn nieuwe levenswijze (helaas was er in december een flinke dip) door blijven zetten. Eten zonder gluten, suiker en lactose.

 1. Bepaal wat je ervoor nodig hebt
  Natuurlijk kun je je mooiste leven ever opschrijven, maar zul je denken dat niet alles kan. Denk vooral in mogelijkheden en denk niet meteen “het kan niet want ik heb geen geld” of “het kan niet want ik heb altijd mijn kind”. Probeer jezelf uit te dagen in hoe het wél kan.

Bijvoorbeeld mijn tripjes.
Ik zou direct kunnen denken, leuk allemaal, maar daar heb ik geen geld voor. Wanneer je een doel hebt, kun je er naar toe werken en ga je het veel eerder realiseren. Zonder doel is de kans inderdaad erg klein dat het lukt.

OMDENKEN

“Ik ben alleenstaande moeder dus ik heb geen geld” -> Hoe kan het wél?

Ik wil naar Ibiza met vriendinnen. Deze trip hebben we vorig jaar al gepland en we sparen sindsdien €50 per maand, waardoor we op het moment zelf niet ineens honderden euro’s kwijt zijn.

Ik wil 2 weken op vakantie met mijn dochter. Hiervoor gebruik ik mijn vakantiegeld, maar ik reserveer ook een weekend om mijn huis eens onder handen te nemen. Ik ga met m’n kind door haar kamer heen en zet apart wat ze niet meer wilt. Datzelfde doe ik met haar kleding en mijn kleding. Alles wat ik niet meer wil, zet ik op marktplaats en dit geld gebruik ik voor onze vakantie.

“Ik ben alleenstaande moeder dus ik heb geen tijd” -> Hoe kan het wel?

Ik wil meer werken aan mijn gezondheid. Daarom ga ik vanaf nu sporten bij een sportschool met kinderopvang, waar ik 2 keer in de week ga sporten. De 3e keer sporten doe ik samen met mijn kind. Bijvoorbeeld door samen via YouTube te sporten of we gaan lekker naar buiten, zij op de fiets en ik hardlopen.

Om gezond te kunnen eten ga ik iedere vrijdag m’n week-eet-menu van de volgende week vaststellen en een boodschappenlijst maken. Op zaterdag ga ik standaard boodschappen doen, wat ook nog eens positief is voor mijn financiën en het geeft ook nog eens rust in de avonden.

Om dichterbij mezelf te komen, ga ik realiseren door minimaal 4 ochtenden per week een kwartier eerder op te staan om te mediteren. Ik ga vroeger naar bed en wil iedere avond minimaal 2 bladzijdes uit een boek lezen en de dag sluit ik af door op te schrijven waar ik dankbaar voor ben.

En ga zo maar door…

Omdenken en denken in mogelijkheden geeft zo’n grote positieve draai aan je leven.

 1. Actie
  Tenslotte draait alles om actie! Want zonder actie blijven het mooie ideeën in je hoofd of op papier maar gebeurd er niets. Denk na wat jou helpt om in actie te komen, bijvoorbeeld:
 • Zet je nieuwe plannen in je agenda.
 • Moet je je ergens voor inschrijven of opgeven, doe dat dan direct zodat je het commitment maakt.
 • Schrijf op wat je wilt en hang het ergens zichtbaar op.
 • Spreek je voornemens uit naar een vriendin zodat ze je kan helpen focus te houden.
 • Lukt het niet? Begin klein en doe het in stappen.

Ik hoop dat deze stappen je helpen om van 2020 jouw meest fantastische jaar ooit te maken. Ik wens je ontzettend veel plezier, gezondheid, liefde en geluk in 2020!

Heb je nog een steuntje in de rug nodig?
Deze maand geef ik twee gratis online Masterclasses:

Loslaten van je ex

Meer tijd & ruimte voor jezelf

-x- Myra

Over de schrijver
Reactie plaatsen