Jong en alleenstaande moeder
16 oktober 2019 

Jong en alleenstaande moeder

In een korte tijd volwassen worden…

Dat is meestal het eerste wat mensen tegen je zeggen wanneer je jong en alleenstaande moeder bent. Voor mij geldt dit zeker ook, ik ben in een korte tijd snel volwassen geworden. Ik was 23 jaar toen ik wist dat ik zwanger was, geen tienermoeder, maar toch was ik nog een jong onbezonnen ding. Jong en alleenstaande moeder…

Door de zware tijd tijdens zwangerschap en daarna als jong en alleenstaande moeder, ben ik gegroeid als mens en ben ik volwassen geworden. Ik heb dingen geleerd en ben mijzelf tegen gekomen.

Ik vond het lastig om serieus genomen te worden.

Ik was jong en vaak dachten mensen ‘’ach ze is nog jong’’ en ik ging er uiteindelijk ook vanuit dat mensen die gedachte hadden. Het voelde voor mij dat mensen mijn mening met een korreltje zout namen. Dat is in deze afgelopen 3 jaar wel veranderd.  Nu heb ik verantwoordelijkheid over een ander leven en dat heeft mij sterker gemaakt. Dit begon eigenlijk doordat ik mezelf serieus begon te nemen. Ik leerde mijn mening te uiten en begon in te zien dat ik ook “recht” had op mijn eigen zienswijze. Dat ben ik ook gaan uitstralen naar mijn omgeving. Wanneer je het zelf gelooft, gelooft een ander het ook. Doordat ik mezelf serieus begon te nemen, volgde mijn omgeving automatisch ook.

Jong en alleenstaande moeder

Jong en alleenstaande moeder

Deze maand is mijn zoontje voor het eerst naar de peuterspeelzaal gegaan. Ik was de jongste moeder tussen alle andere moeders. Ik voelde aan de blikken van de leerkrachten dat ze dachten ‘’die is jong’’, maar daar zijn ze volgens mij wel van terug gekomen. Tijdens het kennismakingsgesprek was ik resoluut over wat ik wel pik en niet pik als moeder. En het was meteen klaar, het respect was meteen wederzijds. Dat voelde dat goed!

Jong en alleenstaande moeder? Ik geef 5 tips om sterk(er) in je schoenen te staan: 

1.Vertrouw op je gevoel
Ga in je kracht staan door je gevoel te volgen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw kindje, niemand anders kan jou vertellen hoe jij dit aan moet pakken. Je staat in je kracht wanneer je vertrouwt en op je eigen gevoel gevoel.

2. Stel je grenzen
Geef duidelijk jouw grenzen aan en blijf hier ook bij. Als jij duidelijk communiceert wat jouw grenzen als moeder zijn, zul je zien dat je omgeving dat respecteert. Wat jij gelooft en uitstraalt, komt altijd op een ander over.

3. Denk na
Je zal wel denken, nadenken? Wanneer je goed nadenkt over wat jij wel oké vindt en wat niet, ben je minder makkelijk om te praten door mensen in jouw omgeving. Geef jezelf die tijd en denk goed na over wat jouw wensen zijn, wat je mening is en waar je voor staat.

4.Heb vertrouwen in jezelf 
Heb vertrouwen in jezelf, vertrouw dat wat jij doet goed is. Jij weet zelf de behoeftes van jou en jouw kindje. Zolang je voor jij jezelf weet dat jij het goed doet, zal je dat ook uitstralen naar de buiten wereld. Heb jij vertrouwen in jouw doen en laten als moeder, ,dan zal niemand daar ook maar aan twijfelen.

5.Vergeet niet te genieten
Dit is één van de belangrijkste, heb plezier. Geniet van jouw kindje dat je het ziet opgroeien. Zolang jij plezier hebt, heeft jouw kindje dat ook. En zeg nou zelf, als jij iemand anders ziet die plezier heeft en warmte uitstraalt, word jij daar toch ook vrolijk van? Geniet van het mama zijn, ook al ben je jong. Je hebt zoveel mogelijkheden en jij hebt zoveel te bieden! Niet alleen voor jouw kindje, maar ook voor jezelf en jouw omgeving. Als jij plezier hebt zal niemand de behoefte hebben dat te moeten veranderen.

Jong en alleenstaande moeder

Jong en alleenstaande moeder

Jong en alleenstaande moeder zijn, is pittig. Je hebt te maken met de mening van anderen, mensen die ouder zijn dan jij. Je hebt te maken met andere moeders die jou graag willen vertellen hoe jij het beste jouw kindje kan opvoeden. Ook al is dat met alle goede bedoelingen, als jonge moeder kan dit soms best een uitdaging zijn. Ik weet hoe het is, ik zit het in hetzelfde schuitje.

Ik ben 3 jaar verder en ik kan wel boek schrijven van alle tips en tricks die ik ontvangen heb.

Ik waardeer ze allemaal, maar ik heb mijn eigen wiel uit gevonden en dat werkt voor mij als een tierelier. Mijn zoontje is gelukkig, sociaal, altijd vrolijk en voelt zich veilig. Hij mag zichzelf zijn en dat voelt hij.

Hij weet dat ik goed in mijn vel zit. Hij weet dat ik in mijn kracht sta en dat ik mijn grenzen  aangeef, dat ik nadenk voordat ik handel en dat ik het zelfvertrouwen heb als mama zijnde. Hij weet dat ik het goed doe en nog belangrijker hij ziet dat ik er plezier in heb.

Ik mag dan wel een jong en alleenstaande moeder zijn. Ik mag dan soms wel impulsief zijn. Maar ik weet dat ik het goed doe en dat ik rock in het moeder zijn. En dat ik dit voor geen goud zou willen inruilen.

Aan alle jonge single moms: JULLIE ROCKEN!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down