Jouw financiële toekomst
13 oktober 2015 
2 min. leestijd

Jouw financiële toekomst

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: denk jij wel eens aan de toekomst? De kans is groot dat termen als ‘pensioen’ of ‘je oudedag’ waarschijnlijk niet heel veel enthousiasme bij je oproepen. Toch is het juist nu belangrijk om je te verdiepen in jouw financiële later. How 2 Spend It heeft 4 tips voor jou en jouw toekomst.

  1. Omschrijf jouw ideale toekomst

Stel dat je de leeftijd hebt bereikt van (laten we zeggen) ergens begin 70. Hoe ziet jouw leven er dan uit? Zit je dan in je schommelstoel, in hetzelfde huis waar je nu woont, een beetje te breien? Ben je nog aan het werk of ben je geëmigreerd naar een warm land? Natuurlijk, niemand kan voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar dat wil niet zeggen dat vooruitplannen overbodig is. Zeker niet als het om financiën gaat. Eens nadenken over wat je zou willen is een goede start. Met heldere doelen in het vooruitzicht, kun je een duidelijk financieel plan opstellen.

  1. Weet waar je oude dag uit opgebouwd is.

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende ingrediënten waar jouw oudedag uit opgebouwd is. Hoe staat het bijvoorbeeld met je AOW? Dat is een oudedagsvoorziening dat je jaarlijks opbouwt als je in Nederland woont. Naast je AOW zijn er meerdere “ingrediënten”. We hebben ze voor je verzameld op deze handige Fix It kaart van How 2 Spend It.

  1. Concludeer welke financiële acties je kunt ondernemen

Wanneer je weet hoe je er voor staat, is het tijd om te kijken waar de gaten zitten en waar je actie moet ondernemen. Is het voor jou wellicht aantrekkelijk een optie om te kiezen voor een financieel product, zoals lijfrenteverzekering of banksparen (zie eerdergenoemde link). Het is slim om je vooraf goed te laten adviseren door een erkend adviseur. Let op, dit kost wel geld.

  1. Bedenk wat je NU nog meer kunt doen voor jouw later

Naast financiële acties, zijn er ook andere dingen die je nu kunt doen die positief zijn voor jouw financiële later. Voorbeeld: stel dat je werk zo leuk is dat je van plan bent om langer door te werken. Hoe langer je werkt, hoe meer centen! Maar om langer door te werken heb je wel een goede gezondheid nodig. Daarom is het ook voor jouw toekomst goed om nu in je gezondheid te investeren. Dat is iets om aan te denken als je vanavond weer in de sportschool staat.

Over de schrijver
Reactie plaatsen