Kan een alleenstaande moeder een carrière opbouwen?
17 september 2018 
3 min. leestijd

Kan een alleenstaande moeder een carrière opbouwen?

Kan een alleenstaande moeder een carrière opbouwen? Is het überhaupt wel mogelijk om als alleenstaande moeder een carrière op te bouwen? En hoe combineer ik dat met de opvoeding van mijn zoon? Dat zijn slechts twee vragen van de vele vragen die ik had toen ik er als moeder alleen voor kwam te staan.

Nu, 12 jaar later, durf ik volmondig te zeggen dat het wel degelijk kan. Maar dat je wel doorzettingsvermogen moet hebben! Soms zit het mee en soms zit het tegen, maar ik ben ervan overtuigd dat wij ‘moeders’ heel veel kracht in ons hebben om onze dromen waar te maken.

Graag stel ik mij kort even voor.
Mijn naam is Susanne den Boer. Ik ben juriste, mediator en eigenaar van SDB mediation, maar ik ben ook ervaringsdeskundige als alleenstaande moeder. Ik ben ontzettend enthousiast om blogs te mogen schrijven voor deze mooie website. Ik ben zelf namelijk ruim 10 jaar lang alleenstaand moeder geweest.

Het alleenstaand moederschap was niet mijn keuze, maar al vrij snel na mijn scheiding heb ik er wel bewust voor gekozen om dit op een gelukkige manier te zijn.

Kan een alleenstaande moeder een carrière opbouwen?

Kan een alleenstaande moeder een carrière opbouwen?

Naast de opvoeding van mijn zoon heb ik een carrière opgebouwd als arbeidsrecht juriste in het bedrijfsleven en ik heb daarnaast een zelfstandige mediationpraktijk opgezet. Ik zie in mijn praktijk, maar ook in mijn directe omgeving heel erg veel strijd en emotionele moeheid na een scheiding. Mijn missie is om mensen tijdens en na hun scheiding te begeleiden en weer op weg te helpen naar een nieuw en gelukkig leven.

Hoe heb ik mijn carrière opgebouwd?
Mijn zoon is inmiddels 14 jaar en in centimeters ver boven mij uitgegroeid! Als moeder ben ik ontzettend trots op hem en hoe hij zich ontwikkeld. Toen hij ongeveer 2 jaar oud was gingen zijn vader en ik uit elkaar. Voor mij kwam de breuk geheel onverwachts en de keuze om als alleenstaande moeder verder te gaan werd voor mij gemaakt. Ondanks mijn verdriet besefte ik wel vrij snel, dat ik een keuze had ‘hoe’ ik als alleenstaande moeder in het leven wilde staan.

Mijn keuze was om geen verbitterde of negatieve vrouw te worden, maar ik koos er bewust voor om een gelukkige, positieve en liefhebbende moeder te zijn.

Op het moment van de relatiebreuk studeerde ik aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Ik was derdejaars rechten studente en ik had geen inkomen. Na de relatiebreuk heb ik op het punt gestaan te stoppen met mijn studie. Ik had geen idee hoe ik, als alleenstaande moeder, een rechten studie zou moeten combineren met de opvoeding van mijn peutertje. Toch heb ik doorgezet en gezocht naar mogelijkheden.

Ik kon in deeltijd gaan studeren en ik nam mijn kleine man letterlijk onder mijn arm mee naar de universiteit.

Kan een alleenstaande moeder een carrière opbouwen?

Kan een alleenstaande moeder een carrière opbouwen?

Op de campus van de universiteit was een kinderdagverblijf gevestigd, waar hij terecht kon. Als ik mijn colleges volgde, verbleef hij daar op de crèche en aan het einde van de dag gingen wij samen weer naar huis. Ik studeerde op de momenten dat hij lag te slapen, tijdens zijn middagdutjes of soms tot diep in de nacht. Dat was niet altijd gemakkelijk en ik heb soms menig traan gelaten, maar ik wist dat het tijdelijk zou zijn. Gelukkig kreeg ik heel veel steun van mijn familie en vrienden om uiteindelijk mijn universitaire titel te kunnen behalen.

Wat was ik ook mega trots toen ik afstudeerde en mijn zoon als jochie van 5 jaar in de zaal zat en naar mij lachte met zijn duimpje in de lucht.

Hij vond het machtig mooi zijn moeder op het podium te zien staan. Al het harde werk en nachten lang studeren werden daarmee in een klap beloond. Ook voor hem had ik het gedaan! Ik voelde mij zelfverzekerd en ik wist, wat er ook op mijn pad zou komen in de toekomst, ik in staat zou zijn om voor ons te zorgen.

Wat ik wil meegeven aan alle alleenstaande moeders
Ik zou alle single moms willen aanmoedigen om te denken in mogelijkheden en niet in obstakels. Het is echt mogelijk om het alleenstaand moederschap te combineren met een leuke baan, het ondernemerschap of je passie. Mijn motto is: durf en houd vol! Waarschijnlijk zul je jezelf dan verrassen, maar het allermooiste is dat je een krachtig en liefdevol voorbeeld zal zijn voor je kind(eren).

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 24 Jan 2019

Ik heb er niet voor gekozen om alleenstande moeder te zijn, de vader van mijn kind wou of kon zijn leven niet aanpassen dus heb ik er voor gekozen om mijn dochter alleen op de wereld te brengen en nu ook op te voeden. Het is echt niet gemakelijk, al geniet ik wel van de vrijheid die ik heb in hoe ik mijn dochter opvoed. Soms is het pittig en heel erg zwaar om alles alleen te doen want mijn familie woont ook ver weg. Hebben jullie tips voor mij om energie over te houden?

Reactie plaatsen