Kerst vieren als single mama
14 december 2015 
5 min. leestijd

Kerst vieren als single mama

En dan is het 1 december, de feestmaand is begonnen. De maand dat het eerste vakje van de adventkalender geopend mag worden. Ik mag dan wel twee tienerdochters hebben, maar tienerdochters vinden de advent-kalender echt nog steeds leuk. En eerlijk is eerlijk, elke dag een chocolaatje is natuurlijk ook best lekker. Misschien had ik er voor mezelf ook een mee moeten nemen. December wordt ook bestempeld als feestmaand. De folders met feestjurkjes, glittertopjes, gourmetstellen, gevulde varkenshaasjes en rendierijsjes belanden al enige tijd op de deurmat. Ik blader ze snel door om ze vervolgens met een grote gooi op de stapel ‘oud papierte doen laten belanden. En hoe gezellig dat ook is voor anderen, ik ga kerst vieren als single mama. Dat is toch een ander gevoel.

In die folders en op tv zien die feestdagen er altijd uber-feestelijk uit. Iedereen gehuld in de mooiste jurken, de tafels op en top gedekt met servies en mooie kandelaars en kerststukjes.

Een versierde kerstboom die zo van de kerstafdeling van een tuincentrum lijkt te komen en niet te vergeten, de hele familie happy de peppie bij elkaar.

Nou vond ik dat vroeger al een klus, de hele familie happy de peppie bij elkaar met zo’n feestmaal opKerst vieren als single mama tafel. Nou weet ik niet hoe dat bij anderen gaat, maar zo’n kerstboom…voordat die eenmaal opgetuigd is. Laat staan er een uitzoeken. Ik heb echt het talent om elk jaar een kerstboom te kiezen waar eenmaal thuis iets mee aan de hand is. De stam te dik of scheef, de boom krom, de takken te ver uit elkaar waardoor die lampjes er niet gestroomlijnd ingaan. Aan een kant van de boom überhaupt geen takken, of toch de boom gewoon te groot of te breed. En elk jaar hou ik teveel boom over voor de lampjes en de ballen, eigenlijk is het ook gewoon een groot drama die kerstboom.

En toch, als mijn foeilelijke boom eenmaal keurig opgetuigd in de hoek van de kamer staat en alles hangt er enigszins verdeeld in, is het zomaar kerst in mijn huisje en krijg ik zowaar een beetje zin in de feestdagen. En ik zeg een beetje, want sinds ik single mama ben, zien die er natuurlijk toch anders uit.

Het gesteggel over hoe de kerstdagen over de families verdeeld moeten worden en waar de tijd is om met je eigen gezin lekker rustig kerst te vieren is verdwenen.

Tegenwoordig bied ik op mijn werk aan om een kerstdag te werken zodat een andere collega met zijn gezin kerstmis kan vieren. En zo geschiedt het dat ik een kerstdag alleen een cracker of een bakje yoghurt naar binnen lepel in een stil huis, naar m’n werk rijdt tussen alle opa’s en oma’s die kerst gaan vieren bij hun kinderen en kleinkinderen, en met m’n collega’s aan het kerstdiner zit in de vorm van de afhaalchinees. Ik zeg niet dat het niet gezellig is, want kerst vieren met collega’s is ook leuk en zo zijn er natuurlijk tal van beroepen die gewoon doorgaan met de feestdagen en dat geeft toch een aparte sfeer. Maar ’s avonds weer thuiskomen in een leeg huis, of ik nou gewerkt heb of van vrienden en familie kom, ongeacht hoe leuk, gezellig of liefdevol de avond was, uiteindelijk kom je alleen thuis.

Aan de ene kant dankbaar dat ik zoveel lieve mensen om me heen heb en daardoor niet echt alleen ben, aan de andere kant toch een beetje een katerig gevoel dat je leven er toch anders uitziet als je ooit bedacht had.

En daar word je op zulke dagen extra mee geconfronteerd. Zou dat makkelijker worden naarmate je langer alleen bent of juist moeilijker? Ik ga kerst vieren als single mama en dat vind ik niet altijd even leuk, confronterend.

Ik realiseer me heus wel dat er mensen zijn die het slechter hebben met de kerstdagen. Denk aan alle oude mensen die in een verzorgingshuis zitten, waarvan de familie het te druk heeft om langs te komen of ze op te halen, aan mensen die verstoten zijn door familie, mensen die geen familie meer hebben of waarvan de familie in een ander land woont. De vluchtelingen, kinderen in een tehuis en dan vergeet ik vast nog een boel mensen. Maar dat neemt niet weg dat ik zo’n moment van alleen thuis komen dan even lastig vind. Je moet zelf de lichtjes van de kerstboom aandoen, soort van, je moet zelf de slingers ophangen…Dus met een nog grotere gooi zwiep de volgende lading folders van de deurmat op de stapel oud papier, deze keer rechtstreeks.

Kerst vieren als single mamaDit jaar vier ik opnieuw kerst met m’n collega’s en daarna rijd ik tussen alle opa’s, oma’s en gezinnetjes door naar mijn lieve vrienden om aan te schuiven aan het kerstdiner. Tweede kerstdag haal ik mijn dochters bij hun vader op en vieren we kerstmis met mijn kleine maar lieve familie. Het wordt echt geen mooier feest van mooiere en nog grotere kerstbomen, dure glimmende jurken, zwarte pakken, versierde tafels en een vijf-gangen-diner, het wordt pas een mooi feest als je het kan vieren met de mensen van wie je houdt. Vier het met je hart…liefdevolle feestdagen!!

Hoe vier jij je kerst als single mama? Hoe vul jij je dagen? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen