Kerstwensen

Liefste kerstman,

Ik weet dat we in deze hohoho-periode vooral het goede zien in alles en iedereen en dankbaarheid tonen voor wat we alles wat we hebben. Dat jij voor een koekje en wat melk die glinsterende pakjes onder onze boom zal leggen.

De melk en de koekjes werden gekocht, de boom staat er. De schoorsteen is al jaren niet geveegd, maar wees eerlijk : als je dan toch al die moeite doet om door weer en wind van de Noordpool tot mijn huis te sleeën, dan kan dat beetje roet ook geen kwaad. Een beetje moeite doen siert een man.

Eigenlijk heb ik maar één wens op mijn verlanglijstje staan : dat ik me wat minder druk mag maken in de dingen des levens.

Want, niettegenstaande ik met het ouder worden wel een stuk mildheid heb verworven, er zijn nog heel wat zaken  waar ik gewoon echt wel het schijt van krijg.

Die reclames voor tampons of maandverband bijvoorbeeld, waarin dartel huppelende en breed glimlachende vrouwen zich helemaal uitleven op een feest of tijdens het sporten. Terwijl ik in mijn meest foute outfit, opengereten door krampen, me een weg baan naar de kast met chocolade.   maandverband-11-size-2

Die facturen bijvoorbeeld, die altijd in de bus belanden, net op het moment dat je dacht dat je alles betaald had en nog net dat beetje over had om rustig de maand door te komen.

Die vrouwen met hun perfect gelakte nagels en geföhnde kapsel bijvoorbeeld, die er op elk moment van de dag uitzien alsof ze een foto shoot gepland hebben. Terwijl ik, welgeteld een half uur nadat ik erin geslaagd ben een jurk te vinden waarin niet al mijn kwabben uitpuilen, een gigantische ladder in mijn perfect matchende nylons ontdek.

Die ouders bijvoorbeeld, die luid verkondigen dat ze parttime gaan werken om meer quality-time te hebben met hun kinderen, terwijl ze wel drie avonden per week doorbrengen in hun kook-, dans-, lees- of sportclub met andere ouders, filosoferend over de kwaliteit van het leven. Of die ouders die regelmatig een weekend me-time boeken, terwijl de enige me-time in mijn leven het bad op vrijdagavond is. Waar ik dan nog zes keer uitspring omdat de kinderen te veel kabaal maken. Of net omdat ze onrustwekkend stil zijn.

in-bad

Die mannen bijvoorbeeld, die met veel bravoure uitleggen hoe je de lampen in de kerstboom moet hangen, of de olie van je wagen vervangen, of je met zo’n blik vol medelijden aankijken want hoe doe je dat toch als vrouw alleen in deze wereld vol techniek.

Of erger nog: die mannen die je vertellen dat je hen moet roepen telkens je hulp nodig hebt. Alsof  ik me bij elk huishoudelijk probleem focus op de hulp die ik zal roepen. Nee, bij elk probleem stel ik mezelf eerder de vraag hoe ik het kan oplossen. En als het niet meteen lukt … dan proberen we het gewoon nog eens opnieuw.

Maar het ergst van al, zijn die mensen die je begrijpend knikkend aankijken met de woorden “Ik snap het wel, ik heb het ook druk en lastig.” Neen, jij snapt het niet. Want jouw leven is niet dat van mij. En jij hebt uiteraard ook je vragen, twijfels en problemen. Maar met te melden dat je die heb,t geraken die van mij niet opgelost. En die van jou net zo min. Je hoeft me niet te redden en eigenlijk ook niet te snappen, dat verwacht ik niet. Een beetje respect echter zou al een wereld van verschil maken. Een beetje iedereen op gelijke trede proberen te zien. Elkaar niet bestoken op sociale media met foto’s van hoe geweldig spannend ons leven is en hoe rijk gevuld onze kersttafel.

Het leven is geen competitie. En de feestdagen zijn niet voor iedereen een feest.

En toch gaan we ervan genieten, mijn kinderen en ik.

Binnen ons kleine bubbeltje van glitters en goed2534-20141126091538-feestdagene wil. Met de meest foute muziek en outfit en de nieuwe tradities die we al vijf jaar lang zelf creëren.

Je bent welkom, lieve kerstman. Je slee mag op de oprit geparkeerd worden en je rendieren mogen ravotten in de tuin.

Ik zal proberen om me minder druk te maken in de dingen rondom mij.  En zo probeer ik het nieuwe jaar schijt-vrij te houden.

Maak jij je wel eens ergens druk om?

Over de schrijver
Reactie plaatsen