De keuze is aan jou!
11 maart 2017 
4 min. leestijd

De keuze is aan jou!

Sinds 1919 is het actieve kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Nog geen 100 jaar geleden dus! Sindsdien mogen we in Nederland dus echt allemaal het rode potlood hanteren en onze stem laten gelden. Jippie… Nog nooit voelde dit verworven recht zo dubbel. Want hoewel we nu allemaal mogen stemmen, lijkt niemand meer te weten waar we onze waardevolle stem nu eigenlijk onder moeten brengen. Welke partij is nog te vertrouwen? Welke partij worstelt zich los van al dat politieke geneuzel waarbij er miljoenen verspild worden? En welke partij steekt de handen uit de mouwen voor een Nederland waar we weer trots op mogen zijn? Waar we dan ook echt allemaal trots op zijn, ongeacht kleur, religie, afkomst, inkomen, geaardheid, leeftijd etc.?

Een zwevende kiezer is ook een kiezer!
Ik ben een zwevende kiezer. Een gedesillusioneerde kiezer. Een sceptische kiezer. Een wanhopige kiezer. Maar ik ben wel een kiezer. Ik ga absoluut stemmen. Ik vind het Belangrijk met een hoofdletter B om mijn stem te laten gelden en te strijden voor een mooiere en betere samenleving. Door te stemmen laat ik zien dat ik weiger aan de zijlijn te staan terwijl de mannen en vrouwen in Den Haag belangrijke besluiten maken over het milieu, de economie, wetgeving en allerlei andere zaken die een directe invloed kunnen hebben om mijn leef- en woonplezier.

You’ve got mail!
Om mijzelf, en misschien jullie, te helpen bij het maken van een keuze, heb ik alle partijen een korte vragenlijst toegestuurd. Alle partijen die terug te vinden zijn bij de diverse kieswijzers heb ik verblijd met een mailtje van mij in hun inbox. Wat een mazzel hebben ze toch. Zo hebben ze toch een kans om via mij, een flink aantal stemgerechtigden aan te spreken! Gratis PR! Yes! Toch? Dat de partijen dit niet helemaal zo zagen, werd mij pijnlijk duidelijk toen van de 24 aangeschreven partijen maar 5 de moeite namen om te reageren. En van die 5 zijn er maar 3 die de lijst hebben ingevuld. Toch gek, ze pretenderen toch allemaal de stem van het volk te zijn? Dienstbaar voor de samenleving? Of tellen mijn vragen dan niet mee?

Keuzestress of kiezen tussen twee kwaden?
Waar ik hoopte om wat duidelijkheid te kunnen scheppen in deze tijd van keuzestress, is het mij alleen maar duidelijk geworden hoe groot het gat tussen de politici en ‘ons’ eigenlijk is geworden. In plaats van een keuze tussen de partijen te maken, voel ik steeds meer noodzaak om een geheel nieuw politiek stelsel te creëren. Wat heb ik eraan om mijn stem aan een partij te geven die de standpunten waar ik achter sta meteen overboord gooit als er kans is om een coalitie te vormen? ‘De gouden middenweg’ wordt steeds meer ‘de weg van de minste weerstand’ en gaat ten koste van de stemmers. Misschien is het tijd om ons te realiseren dat de manier van het stemmen zoals wij dat nu al zo’n 100 jaar doen, gedateerd is? Alleen al de komst van de computer, de televisie, het internet en de smartphone hebben de samenleving zodanig veranderd dat wij ons toch moeten afvragen of het systeem dat zolang geleden bedacht is ook niet aan wat modernisering toe is?

Ik dacht het, zij zei het!
Maar hoe moet het dan? Hoe geven we alle 16 (bijna 17) miljoen mensen in Nederland een echte inbreng in de politiek? Hoe laten we al die meningen nou meetellen? Tijdens een uitzending van RTL Late Night bracht Victoria Koblenko dit probleem onder de aandacht. Victoria; moeder, actrice en politicologe, had ook nagedacht over dit vraagstuk en nodigt daarom iedereen uit om mee te doen aan het ‘stemexperiment’. Tijdens dit experiment wordt je gevraagd om niet een partij, maar een standpunt te kiezen. Natuurlijk is dit nog slechts een ‘ruwe diamant’ en moeten de precieze vormgeving nog duidelijk worden, maar wat mij betreft is dit de eerste stap naar een grote update van ons kiesstelsel. Het wordt ook wel eens tijd!

Tot slot nog even dit…
Toch wil ik wel graag een klein applausje vragen voor de drie partijen die de moeite hebben genomen om mijn vragenlijst in te vullen. Want hoewel een snel antwoord zelfs is toegezegd via whats app (!) van een van de partijen, heb ik ook van die partij geen reactie mogen ontvangen. De partij ‘Niet Stemmers’ reageerde weliswaar binnen een dag, maar de boodschap van deze partij was lachwekkend eenvoudig. ‘Niet Stemmers’ neemt geen standpunten in, omdat zij zich richt op de thuisblijver. Dat is wat mij betreft net zoiets als een nudist op de catwalk. Maar goed, er zijn dus drie partijen geweest die wél een fatsoenlijke reactie hebben gegeven. En dat zijn….. * tromgeroffel*…. Het CDA, Nieuwe Wegen en de Piratenpartij! Gefeliciteerd met deze dubieuze eer. Jullie hebben in ieder geval al bewezen iets dichterbij het ‘gewone volk’ (zoals ikzelf) te staan dan de rest van de 24 partijen. Dus, iedereen die geïnteresseerd is kan de lijst van deze partijen hier op deze site lezen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen