Kind niet erkend, wel kinderalimentatie?
12 april 2016 
5 min. leestijd

Kind niet erkend, wel kinderalimentatie?

Kind niet erkend, wel kinderalimentatie?
Het is een groot misverstand om als alleenstaande moeder te denken: ‘Hij heeft ons kind niet erkend en daarom kan ik geen kinderalimentatie krijgen’. Niets is minder waar. In de wet staat:
‘De verwekker (biologische vader) van een kind, dat alleen een moeder heeft, is als ware hij ouder en verplicht tot het voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind. 
En nu weet ik dat veel moeders zich afvragen: ‘Hoe moet ik dit aanpakken en wat zijn mijn kansen?’
Het wetsartikel is in het voordeel van de alleenstaande moeder geschreven en ik zou zeggen: doe er je voordeel mee. Als je vindt dat de vader van jullie kind, los van alle andere verantwoordelijkheden die hij wel of niet neemt, financieel moet bijdragen in de kosten van de opvoeding en verzorging van jullie kind dan sta je in je recht. Of je dit recht ook zal moeten nastreven is een persoonlijke keuze. Laat je in ieder geval niet leiden door de gedachte dat het niet zal lukken, want niets is minder waar.
Zo sprak ik een moeder van een dochter van 3 jaar die het financieel steeds beter voor elkaar kreeg. Ze kon de eindjes redelijk aan elkaar knopen en er was ruimte gekomen voor wat luxe en ze had een vakantie geboekt naar Portugal. Voor haar voelde het zo onrechtvaardig dat alle zorg bij haar lag en dat zij alles moest betalen, dat zij besloot om aan de vader kinderalimentatie te vragen. Wij bespraken de zaak en zij vertrok naar Portugal en was niet bereikbaar.
 
Ik sc86362447_04d1248aa9_bhreef de vader aan en zijn eerste reactie was: ‘Ik heb het kind niet erkend en dus hoef ik niets te betalen. Later kwamen er andere excuses, zo was het kind niet van hem, was hij spermadonor en toen die argumenten hem niet verder hielpen had hij opeens geen geld en geen administratie meer (want alles was verloren gegaan tijdens de laatste verhuizing). Al deze argumenten hebben deze man niet geholpen. Het verhaal eindigt met een kinderbijdrage ingaande per datum verzoekschrift van de moeder, gelijk aan de dag dat zij het vliegtuig instapte op weg naar Portugal. Deze vader betaalt nu iedere maand kinderalimentatie en verder is er geen contact omdat hij geen rol wil spelen in het leven van hun dochter.
DNA-test perikelen
Het komt voor dat een man niet wil meewerken aan een DNA test. Dit zal hem niet helpen om onder de alimentatieplicht uit te komen. Zo heeft de rechtbank geoordeeld dat indien een man weigert mee te werken, aan een door de rechtbank bevolen DNA-onderzoek, bijvoorbeeld omdat hij een dergelijk onderzoek in strijd met zijn privacy acht, zijn recht op privacy moet wijken voor het belang van de vrouw en de minderjarige om te weten wie de biologische vader/verwekker van het kind is. En wat als de man dan toch niet meewerkt? Dan zal de rechtbank uit de niet-medewerking van de man de conclusie trekken die haar gerade voorkomt.
Geen geld en geen administratie
Als een vader wordt aangesproken om kinderalimentatie te betalen en hij weigert om met financiële gegevens over zijn draagkracht te komen dan zal ook dit hem niet helpen om onder de alimentatieplicht uit te komen. Want ook hier zal de rechtbank uit de niet-medewerking van de man de conclusie trekken die haar gerade voorkomt.
Om terug te komen op de vraag wat je kansen zijn kan ik een aantal tips geven:
Moet van tevoren vaststaan dat de man de verwekker is?
Nee, de rechtbank heeft geoordeeld dat een moeder ontvankelijk is in haar verzoek als zij voldoende aannemelijk maakt dat de man de verwekker van het kind kan zijn.  Als moeder moet je dus bewijzen dat jullie elkaar hebben gezien in de periode van de conceptie. Denk aan emails, facebook berichten, foto’s, whatsapjes en getuigen. Verzamel deze bewijzen.
Moet van tevoren vaststaan dat de man voldoende inkomen heeft om een bijdrage te betalen?
Nee, maar je doet er wel verstandig aan vooraf te onderzoeken wat voor opleiding hij heeft, wat zijn werkervaring is en wat hij nu doet. Vaak is een uitdraai van de LinkedIn-pagina al voldoende om aan te tonen dat hij werkt, wat voor werk hij doet en kan een passend salaris daarbij worden gevonden. Bijvoorbeeld via een CAO-bepaling of via openbare informatie over vergelijkbare beroepen of door navraag te doen bij een uitzendbureau.
Hoeveel kost het?
In bijna alle gevallen worden de kosten van een DNA onderzoek bij helften gedeeld. Er zijn dure en goedkope testen en in overleg met de rechtbank kan gekozen worden voor een goedkopere test. Onderzoek alle varianten zodat je een goed pleidooi hebt bij de rechtbank.
Wanneer je als alleenstaande moeder deze stappen wilt zetten is een persoonlijke keuze. Laat je in ieder geval niet leiden door de gedachte dat het niet kan.
Heb je hier ervaring mee? Laat je reactie hieronder achter.
Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Jul 2015

Maar krijgt de vader dan ook het recht om zijn kind te zien? En kan dat nog ná 8 jaar?

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Jul 2015

als hij zijn kind wilt zien moet dat via de rechter aan gevraagd worden.. mijn dochter ziet haar vader wanneer ik dat wil en niet wanneer hij dat wilt.... ik heb precies in dezelfde situatie gezeten als dit verhaal

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Oct 2016

Mijn dochter is 6 jaar haar vader is nooit in beeld geweest heeft mijn dochter ook niet erkend nu is mijn vraag kan ik alimentatie aan vragen en van hoeveel jaar terug moet hij dan betalen . ? En heeft hij dan ook recht om haar te zien

Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Jul 2015

En als de papa in het buitenland (Australië) woont?

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Jul 2015

De verplichting om kinderalimentatie te betalen is een verplichting die los staat bij het recht van het kind en het recht van de vader op een omgangsregeling. Rechters zeggen steevast: alimentatie is geen kijkgeld. Het antwoord op je vraag is dat dat het gegeven dat een vader kinderalimentatie betaalt hem geen groter recht geeft op een omgangsregeling. De verplichting om een kinderalimentatie is niet aan landgrenzen gebonden. Ook een vader die in Australië of nog verder woont is gehouden financieel bij te dragen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 06 Jan 2017

Mijn Duitse vriendin is zwanger van een Nederlandse man zij woont in Duitsland. De vader van het kindje woont in Nederland. Heeft zij recht op alimentatie uit Nederland?

Anonymous
Door

Anonymous

op 28 Jul 2015

Ik heb inderdaad de ervaring dat ex de kinderalimentatie stop heeft gezet omdat de kinderen niet meer naar hem toe wilden. De rechter heeft tijdens de bezitting benoemd dat de ouderbijdrage geen kijkgeld is en ex gewoon de kinderalimentatie moet betalen. Waar ik wel benieuwd naar ben Danusia is of jij ook ervaring hebt met situaties waarbij de kinderen niet meer naar een ouder willen. Zo ja, misschien dat je daar eens een blog over kunt schrijven? Warme groet, Mathilde

Anonymous
Door

Anonymous

op 28 Jul 2015

Misschien een heel andere vraag, maar wel in hetzelfde straatje: als de vader een uitkering ontvangt en schulden heeft, bestaat er een kans dat de rechtbank iets toekent of is er dan onvoldoende draagkracht?

Anonymous
Door

Anonymous

op 13 Apr 2016

hoi Jet, je vraag is al oud maar heb je al antwoord? Per kind is het wettelijk minimum 25 euro, voor 2 of meer kindrren is dit 50 euro per maand. Dus ongeacht draagkracht.

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Jul 2019

Hoi, Ik heb één vriendin met een kinder wens, Nu heeft ze mij gevraagd of ik donor wil zijn Ik vertrouw haar maar in de toekomst kan zei natuurlijk van gedachten veranderen of haar kind , de toekomst is onvoorspelbaar. Kan ik/wij van te voren iets opstellen dat mij van de verplichtingen als ouder vrij houd? Ik wil niet de verantwoordelijkheden van een ouder,

Anonymous
Door

Anonymous

op 29 Jul 2015

Mijn dochter is 15 jaar nu. Zij is wel eek end door haar vader maar hij kijkt niet naar haar om en geeft geen enkele bijdrage. Hij heeft geen inkomen en woont sinds 2 jaar in zuid amerika. Ik dacht als hij geen officieel inkomen heeft en nu in zuid amerika woont ik geen poot heb om op te staan. Mijn dochter lijd er steeds meer emotioneel er onder omdat ze vind dat hij niets aan haar leven heeft toegevoegd. Ik heb geen gegevens over zijn verblijf plaats in zuid amerika of over zijn inkomens. Hoe kan ik dit het beste aanpakken of heeft het geen zin?

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Aug 2015

Hallo allemaal, Danusia is op vakantie, daarom heeft zij nog niet gereageerd, maar zal dit na haar vakantie zeker doen! Groetjes, Myra

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Aug 2015

Ik heb vanaf de zwangerschap geen contact met de vader. Ik weet dat als ik alimentatie ga vragen wij in een oneindige discussie gaan komen. Hij gaat zeker een omgangsregeling vragen. Alleen daarom al zie ik af van alimentatie. Wij hebben t rustig nu dat vind ik belangrijker dan welke cent dan ook.

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Nov 2015

Zit in t zelfde parket. Ik kijk wel uit om alimentatie te eisen. Hij zal zeker een bezoekregeling eisen. En daar de vader mij mensenhandelaar is. Me mishandeld heeft tijdens zwangerschap poging gedaan heeft me te vermoorden omdat ik t kind niet wilde opgeven. het kind bij hem verder ongewenst was (heeft me aangezet tot gedwongen abortus. Wat de 2e keer niet is gelukt. ) is er geen haar op mijn hoofd die er aan denktgeld te vragen aan hem.. daarnaast is mij n dochter meervoudig gehandicapt en zal ik als begeleiding meemoeten bij evt bezoekregeling. Wel of geen kijkgeld. Hij stopt t maar in zijn kont. Ik zal no way alimentatie eisen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Oct 2015

Als je ex partner idd schulden heeft ligt het nog aan de bewindvoerder en de eigen wol van je ex. Zo betaald mijn ex wel kinderalimentatie en weet dat hij in de schuldsanering zit. Hij ziet onze zoon ook niet omdat hij daar geen belang meer bij heeft en hij de afstand te groot vind en nog 100 excuses.

Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Oct 2015

Mijn ex heeft mijn zoon nooit erkent. Maar weet dondersgoed dat hij rondloopt maar neemt nooit contact op etc. Ik bel hem op zijn tijd om proberen eindelijk is wat rechtgebreid te krijgen. Hoor dan alleen maar "sorry" door de telefoon. Hij heeft nu zijn telefoonnummer weer gewijzigd dus ik kan hem niet meer bereiken. Zit sterk te denken om wat hierboven staat uit te gaan voeren. (heb ik al vaker over getwijfeld) Ben alleen bang dat ik grote ellende op mijn nek haal. Iemand ervaring ermee?

Anonymous
Door

Anonymous

op 03 Nov 2015

Ik zit in dezelfde situatie als Marcia. Geef mij maar de rust van deze situatie ipv gezeur en rechtszaken over geld en omgangsregelingen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Nov 2015

Mijn dochter is 4 jaar de vader is nooit in beeld geweest van mijn dochter. Als ik alimitatie eis van haar vader kan hij ook omgang eisen. Alleen heb haar vader nooit naar haar omgekeken en als moeder gevoel wil je je kindje niet bij een vader brengen die je in de kou heb laten staan en nooit naar haar heb omgekeken. Kan je alimitatie krijgen zonder dat hij omgang krijg met mijn dochter?

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Apr 2016

En wat als je geen bewijzen hebt dat hij de vader is? Geen berichten e.d. Het is al bijna 9 jaar geleden namelijk

Anonymous
Door

Anonymous

op 13 Apr 2016

Klinkt allemaal makkelijk, mijn ex moet alimentatie betalen volgens uitspraak rechter voor zijn drie kids wat hij nooit gedaan heeft. Zelfs LBIO ook ingeschakeld! Meneer is vertrokken naar Belgie waar hij een goedlopend bedrijf gestart is op naam van zijn nieuwe vrouw en zogenaamd vrijwilligerswerk doet als eigenaar. Dit speeld al jaren dus hij komt er mooi onderuit. Wat n vader, nul kom nul respect voor zo iemand en erg triest voor de kids!

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Apr 2018

Hoi.. Ik werd bedreigd door mij ex hij wilt geen kinderalimatatie betalen..ik moet stopzetten voor hem. Vorige keer brak hij achter raam van mijn huis. De politie doet niet. Ik weet niet wat ik moet doen..

Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Dec 2018

Is dit artikel nog relevant? Ik lees op internet dat vaders nu kumnen eisen dat zij hun kind erkennen ? En wat is hun recht als zij bijdrage leveren asn onderhoud van het kind?

Reactie plaatsen