Kind ondersteunen bij scheiding
03 juni 2015 
3 min. leestijd

Kind ondersteunen bij scheiding

Kind ondersteunen bij scheiding om negatieve ervaringen in perspectief te plaatsen

Vanuit KidsInbetween begeleid ik kinderen in een scheidingssituatie. Waarom is het bieden van ondersteuning door een professional in een vroegtijdig stadium nu eigenlijk zo belangrijk? In dit artikel leg ik dat graag uit.

Ontwikkeling kind
De ontwikkeling van een kind is al volop van start gegaan in de baarmoeder en zet zich na de geboorte door tot ruim in de twintiger jaren. Een kind vangt in de jonge jaren al veel signalen op zoals geur, reuk en het voelt direct aan wanneer het zich in een stressvolle situatie begeeft. Blijft een stressvolle situatie langdurig voortbestaan dan maakt een kind overmatig het stresshormoon cortisol aan. Een hormoon dat de nodige impact heeft op het verdere verloop van de ontwikkeling en daarom is het wenselijk de stressvolle situatie zo snel mogelijk weg te nemen.

Negatieve ervaringen

Kinderen bij scheidingWanneer zich een negatieve ervaring voordoet bij een kind, zoals een scheiding, is een veelgekozen route voor ouders om maar vooral zo min mogelijk met het kind over de gebeurtenis te praten. Ouders zitten vast in hun eigen emoties en denken daarnaast veelal dat het kind te jong is om te begrijpen wat er aan de hand is of ouders zijn van mening dat zij het kind niet willen ‘belasten’. Dit terwijl een kind voelsprieten heeft en als geen ander aanvoelt wat er aan de hand is. Kinderen zijn kleine deskundigen en snappen meer dan wij als volwassenen soms denken. Het is daarom bij uitstek belangrijk om met kinderen te praten over wat er gaande is rondom de scheiding. Een neutrale professionele Kindbehartiger, die er echt is voor het kind, kan hierbij helpen. Zoals gezegd hebben ouders als ex-partners de ruimte nodig om hun eigen emoties een plekje te geven. Het is in dat geval lasting om ook nog goed te luisteren naar de stem van kinderen. Mijn advies is dan ook om hulp in te schakelen van buitenaf zodat ook geluisterd kan worden naar kinderen. Belangrijk voor de toekomst van ieder kind. Hulp vragen is daarbij in mijn ogen vooral een teken van kracht omdat men de situatie graag wil oplossen voor iedereen binnen het gezin en vooral de kinderen.
Kind legt onbewust verbindingen

Ik geef graag een voorbeeld uit de praktijk over de manier waarop kinderen onbewust verbindingen leggen rondom de door hen opgedane ervaringen. De ouders van een meisje van 7 jaar zijn een jaar geleden uit elkaar gegaan. De scheiding is in redelijke harmonie verlopen en de ouders hebben nog goed contact met elkaar als ouders van hun dochter. Vlak voor de scheiding maakten de ouders een keer flink ruzie. Op de achtergrond draaide, op het moment van de ruzie, het lievelingsnummer van het meisje. Het scheidingsproces werd voltooid en er werd nooit meer aandacht besteed aan de ruzie die heeft plaatsgevonden. Immers, de scheiding verliep in harmonie en er zijn goede afspraken gemaakt rondom hun dochter. Wat deed zich echter voor? Iedere keer als het meisje haar lievelingsnummer hoorde op de radio begon zij te huilen. Haar ouders begrepen er niets van, want voorheen stond zij altijd te dansen en mee te zingen op haar lievelingsnummer.

Uit dit voorbeeld blijkt dat het meisje haar lievelingsnummer heeft gekoppeld aan een negatieve ervaring, namelijk de ruzie tussen haar ouders vlak voor de scheiding.
Het is essentieel om echt te luisteren naar een kind en tussen de regels door te kunnen luisteren. Dit om zorgvuldig te kunnen achterhalen wat zich in het koppie van een kind afspeelt. Professionals kunnen de gemaakte verbindingen door kinderen achterhalen door middel van hun expertise in de gespreksvoering en omgang met kinderen in een scheidingssituatie. Door de gevoelens los te koppelen, kunnen kinderen weer onbezorgd genieten van die zaken waar zij eerder juist veel plezier aan beleefden.

Marieke Lips van KidsInbetween legt uit waarom praten over negatieve ervaringen nu zo belangrijk is voor kinderen.

Hoe heb jij je kind ondersteund na je scheiding? Je kunt je reactie aan de onderkant van deze pagina achterlaten. 

 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 03 Jun 2015

Wij hebben voor onze dochter samen een rugzak uitgezocht en gekocht! Elke keer als ze naar papa gaat doen we haar spulletjes in de rugzak. soms alleen kleding en haar knuffel en soms gaat er een heleboel in. Deze rugzak is alleen haar papa rugzak nergens anders voor. Zo had ze 2 jaar geleden iets vertrouwde en was het duidelijk wat ze ging doen als we haar inpakte

Reactie plaatsen