Kind van een getrouwde man, hoe stel je het vaderschap vast?
11 november 2015 
3 min. leestijd

Kind van een getrouwde man, hoe stel je het vaderschap vast?

Zwanger van een getrouwde man

Een tijdje geleden kwam er een vrouw met een pasgeboren baby op kantoor. Ze was bevallen van een prachtige zoon. De vader was een getrouwde man met wie zij een tijd een relatie had gehad, ze had dus een kind van een getrouwde man. Hij zou zijn vrouw verlaten en samen met haar een gezin gaan vormen. Vlak voor de bevalling werd duidelijk dat de man niet weg zou gaan bij zijn vrouw en hun gezin. Bij de bevalling was hij wel aanwezig, maar daarna verdween hij uit haar leven. Hij gaf geen teken van leven meer en vanuit hem was er ook geen enkel behoefte om haar of hun zoon te zien.
juridisch vaderschap
Zij wilde heel graag dat haar zoon juridisch gezien gelijk gesteld werd aan zijn andere kinderen en wilde het vaderschap juridisch formaliseren. Hij wilde hieraan niet meewerken. Ondanks al zijn eerdere beloftes gaf hij nu niet thuis.

Haar vraag: wat kan ik juridisch doen ten aanzien van het vaderschap wanneer de vader al getrouwd is?

Namens de moeder is uiteindelijk een verzoek gedaan tot vaststelling van het vaderschap. De man heeft verweer gevoerd. Bij monde van zijn advocaat, dat dan weer wel. Hij was op de zitting zelf niet aanwezig. Hij ontkende niet de vader te zijn, maar wilde geen vaderrol vervullen. Hij was immers al vader van de andere kinderen. De rechter had aan de verweren van de vader geen boodschap en stelde conform de wet het vaderschap gerechtelijk vast.

Verzoek tot gerechtelijk vaststellen vaderschap

Het verzoek gerechtelijke vaststelling vaderschap kan door de moeder worden gedaan. Dat moet gebeuren binnen 5 jaar na de geboorte van het kind. Als de identiteit van de verwekker pas later bekend wordt of als zijn verblijfplaats onbekend is, kan de moeder het verzoek nog doen binnen 5 jaar nadat zij bekend is met de identiteit en de verblijfplaats van de verwekker.

Als het kind 16 jaar of ouder is, is de moeder niet meer bevoegd het verzoek in te dienen.

Ook een kind kan een verzoek gerechtelijke vaststelling vaderschap doen. Daarvoor geldt geen uiterste termijn: het verzoek kan altijd ingediend worden. Is het kind nog minderjarig, dan wordt het kind tijdens de procedure vertegenwoordigd door een bijzonder curator.

Gevolgen gerechtelijke vaststelling vaderschapjuridisch vader.2

De gerechtelijke vaststelling vaderschap heeft tot gevolg dat (met terugwerkende kracht tot aan de geboorte) familierechtelijke betrekkingen ontstaan tussen het kind en de man. Hij is nu de juridische vader. Dit betekent dat:

  • vader en kind elkaars erfgenamen zijn;
  • vader een onderhoudsverplichting heeft jegens zijn kind (dit geldt overigens ook voor de biologische vader die niet juridisch vader is!);
  • vader nadat ouders uit elkaar zijn recht heeft op omgang, informatie en consultatie;
  • het kind krijgt de Nederlandse nationaliteit als de vader Nederlander is.

Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met advocate Linda Bosch, zij helpt je graag verder. 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Jul 2016

Als je het lef hebt er een relatie op na te houden naast je huwelijk nog maar liefst, wees dan ook zo'n man en neem de verantwoordelijkheid op je. Wel lekker makkelijk, een vrouw zwanger maken en dan niet meer thuisgeven.

Reactie plaatsen