Mijn kind wil niet zindelijk worden
06 augustus 2016 
3 min. leestijd

Mijn kind wil niet zindelijk worden

Mijn dochter is bijna 3 jaar. Op de opvang ziet ze genoeg voorbeelden, maar zij wil niet zindelijk worden.
Ik heb het al eens geprobeerd toen ze 2 jaar en 3 maanden was. Oke, dat was overduidelijk te vroeg. Lange tijd heb ik af en toe gecheckt of ze al wilde, zonder er druk op te leggen.
Spelenderwijs en middels boekjes heb ik haar bekend proberen te maken met potjes en wc verhogers. Haar grote vriendin Dora heb ik ingezet, alsmede prinsessenboekjes en een beloningssysteem.
Haar interesse wekte ik er wel mee, maar niet op die manier dat ze er wat mee wilde doen.

baby-303529_640

Mijn kind wil niet zindelijk worden

Ze is er gewoon nog niet aan toe.

Die conclusie heb ik lang getrokken na speuren op internet. Ik vond hier wel berusting in, maar kan niet ontkennen dat ik “afkeek” naar kinderen van vergelijkbare leeftijd. Het is niet dat ik dit met alles doe, maar merkte ook wel dat dit onderwerp wel zorgde voor vergelijk.

Waarom? Ik heb geen idee. In feite ben ik niet iemand die vind dat haar dochter de beste, snelste etc. in alles moet zijn. Ik volg mijn dochter op haar tempo. Mede hierdoor heb ik nooit echt de druk erop gelegd m.b.t. het zindelijk worden. Ze is wie ze is en doet alles in haar eigen tempo, net zoals ieder ander kind.

toilet-paper-627032_640

Mijn kind wil niet zindelijk worden

Wel viel het me steeds vaker op dat ze naar haar luier greep. Ook zat ze wel eens op het potje, waar ze niks deed. Als ze er eenmaal vanaf was liet ze het wel lopen. Als haar dit gezegd werd, kon ze ook zo de boel weer ophouden! Dat vond ik wel merkwaardig. Eng leek ze het niet te vinden, maar wat was er dan wel?

Ik vermoed gewoon eigenwijsheid. Ze wilde niet op het rode of witte potje. Als mijn dochter iets niet wil, doet ze het niet.

Als ouder kan je veel dingen “afdwingen” zodat je kind toch doet wat je wil, maar dat is qua zindelijkheid uiteraard anders.

Momenteel is het prinsessenthema helemaal hip bij mijn dochter. Prinsessenshampoo, prinsessenschoenen en noem maar op. Op een avond ging er bij mij een lampje branden en bedacht ik me dat ik eens kon kijken naar een prinsessen-potje. Via een webshop vond ik een gaaf roze potje en een wc verhoger van Frozen. Ik liet het bezorgen bij een afhaalpunt, zodat mijn dochter en ik samen naar de winkel toe konden om het potje en de verhoger op te halen. Het prinsessenthema werd goed ontvangen door mijn dochter en trots haalde ze de items uit de doos.

Amper 20 uur later is het haar al meerdere keren gelukt! Ze voelt zich een heuse prinses. Super trots laat ze me de resultaten zien en prijs ik haar de hemel in uiteraard.

Lang dacht ik dat ze niet zindelijk wilde worden, maar inmiddels weet ik dat het wel goed gaat komen. Ze is er nog niet, maar het begin is er.

Waar het prinsessenthema al niet goed voor is 😉

Hoe heb jij jouw kind zindelijk gekregen? Tips voor andere moeders? Deel ze met ons! Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen