Kinderen en huisdieren: vriend of vijand?!
06 september 2015 
7 min. leestijd

Kinderen en huisdieren: vriend of vijand?!

Je moet je kind beschermen tegen je (huis)dieren” is een zin die ik vaak hoor. Daarom schreef ik dit blog over kinderen en huisdieren. Je moet je kinderen beschermen… 

Hoewel ik het daar absoluut mee eens ben, denk ik dat veel mensen vergeten dat je je dier net zo goed tegen je kind moet beschermen.

Ik vind het echt verschrikkelijk om mensen aan te horen die de dieren altijd de schuld geven van een ongeval. Van alle ongevallen met een kind waarbij een dier betrokken is, durf ik wel te stellen dat het vaak mede door de onoplettendheid van een volwassene komt. En met ‘onoplettend’ bedoel ik niet per se dat je je kind alleen laat met het dier. Vaak missen mensen simpelweg de signalen die een dier eerder aangeeft voordat hij/zij een kind bijt of krabt. Of nog erger, ze worden ervoor gestraft. Wij moeten onze dieren en kinderen juist leren om voor zichzelf op te komen!

Daarnaast durf ik ook nog te zeggen dat een kind dit vaak -uit onwetendheid- uitlokt.

Kinderen zijn lekker enthousiast, en nieuwsgierig. Ze slaan eens, trekken aan een poot of een staart, steken een vinger in een oog, etc.

Kinderen en huisdieren… Een dier bijt of krabt niet zonder aanleiding (al denkt menig mens van wel). Tuurlijk vond ik het super spannend om Jayden de eerste keer aan Bink voor te stellen. Niet dat ik mijn hond niet vertrouw, want hij is al jaren mijn maatje, maar ik ben ook wel even bang geweest dat hij jaloers zou zijn of iets dergelijks.

Kinderen en huisdieren 1Gelukkig is dit niet het geval geweest. Ik heb hem dan ook vanaf het begin overal zo veel mogelijk bij betrokken, in plaats van wegsturen en negeren. En dat heeft er echt aan meegeholpen dat hij Jayden heeft geaccepteerd.

Ze zijn nu al zo leuk samen, ben heel benieuwd hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Mijn kind en hond ‘spelen’ regelmatig samen. Jayden vindt Bink geweldig grappig en zoekt hem dan ook regelmatig op. Hij geeft zijn speelgoed aan hem en pakt dit ook weer terug. Bink laat dit allemaal toe, en geniet dan zelf ook van de aandacht.

Gaat Jayden te ver, dan gromt hij even en weet ik dat ik moet ingrijpen.

Dat grommen laat ik toe, want dit is een signaal dat hij aangeeft dat het klaar is. Op zo’n moment zeg ik het ook tegen Jayden en leid ik hem af met speelgoed zodat hij de hond verder met rust laat. Straf ik mijn hond voor het grommen, dan leer ik hem af zijn grenzen aan te geven. Hij zal het op een gegeven moment niet meer doen. Met als gevolg dat we helemaal geen signalen meer krijgen en ik Jayden ook niet kan corrigeren als hij te ver gaat.

Ik laat mijn kind en hond niet alleen samen. Ik ben er altijd bij en let goed op. Ze zijn super leuk met elkaar en ik stimuleer dit dan ook. Maar geeft één van de twee aan dat het genoeg is, haal ik ze uit elkaar.
Kinderen en huisdierenMijn hond heeft een grote mand, dat is zijn plek. Ligt hij daar, dan moet Jayden hem gewoon rust laten, wat hij nog wel eens lastig vind
t. Maar het is aan mij om mijn kind dit aan te leren. Jayden heeft zijn bedje, Bink heeft zijn mand. Daar laat je elkaar met rust.

Behalve van de hond is Jayden helemaal in de ban van mijn paard. Vanaf dat hij paar maanden oud was gaat hij mee naar stal. Hij heeft gelijk kennis gemaakt met mijn paard. Hij vindt haar echt fantastisch en aait graag haar grote zachte neus. Mijn katten moeten nog niet zoveel van Jayden hebben. Af en toe mag hij er één aaien, als hij toevallig op mijn schoot zit en er een kat bij me komt. Maar verder rennen ze hard weg als hij op ze komt afgestormd. Gelijk hebben ze, haha.

Tuurlijk maak ik het mezelf niet makkelijk met een kind en zoveel dieren, maar naast dat het mijn ontspanning is, zie ik dat Jayden ook van ze geniet en andersom ook.

En dat levert mooie momenten op. Waarom ik dit plaats? Hopelijk een stukje bewustwording. Omdat ik heb gemerkt dat mensen vergeten dat dieren dieren zijn. Met hun eigen taal en gedrag. Wij moeten leren om hen te begrijpen en niet andersom. Andere mensen denken juist dat ze daarom niet te vertrouwen zijn in omgang met kinderen. Dit is absoluut onzin als je het mij vraagt. Het gaat prima samen, zolang jij het goed begeleidt. Dat is jouw taak als roedelleider en ouder. En als je de interactie goed begeleidt levert dit supermooie momenten op.

Kinderen en huisdieren, hoe ga jij hiermee om?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 06 Sep 2015

Mijn ex heeft heel kort nadat ik weg was een zwerfhond uit Spanje in huis genomen. Het is een heel zenuwachtig beest en omdat hij uit Spanje komt weet hij ook niets van zijn achtergrond. Ik merk dat het beest elke keer als er iemand binnen komt helemaal van slag is. Hij begint te blaffen en vooral ook te grommen. Hij heeft mijn dochter ook al twee keer gebeten. De eerste keer was het meer van hoofd omdraaien en tegen haar aankomen met zijn bek, maar de tweede keer echt met tanden. Ze had zelfs kleine tandgaatjes bij haar neus en oog. Ik heb gezegd dat mijn ex hier een oplossing voor moet zoeken en haar niet meer alleen moet laten met de hond. Dat doet hij dus nog steeds wel. Alleen gaat hij nu mijn dochter verbieden om dicht bij de hond te komen. Dat is volgens mij de omgekeerde wereld. Hij neemt het gelukkig in zoverre wel serieus dat hij op zoek gaat naar een ander baasje voor de hond.

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Dec 2015

Kinderen die op groeien met beesten ik vind t heerlijk! Mijn zoontje gaat altijd mee naar t werk tenzij hij bij zn papa is. Ik werk in een dierenpension voor honden en katten. Ook hebben we 2 paarden aan huis en haddem 5 mechelse herders toen mijn kleine geboren werd! Ja ook ik vond dat mega spannend omdat ik van 1 van de mechelaars weet dat die t niet zo op vreemde heeft. Hij heeft die kleine dan ook lekker de eerste tijd genegeerd. En is stukjw bij beetje meer contact gaan zoeken met hem. Als t voor de hond te druk word dan loopt ie weg! Ook wilt mijn kleine graag naar mn paarden en die staat dus met zn 15 maanden bij de achter deur paard! Paard! En heel gek ik heb zo wel mn kind als hond het niet geleerd heb niks afgedwongen het enige was inderdaad licht de hond in de mand dan blijf je er weg. Zo ideaal dit want als ik dus nu bij mensen kom die ook een hond hebben dan zitten hun al in de stres van als dar maar goed gaat! Maar mijn kleine negeert nieuwe honden gewoon! Egt super!

Reactie plaatsen