Kinderwens: donor of co-ouderschap
01 augustus 2015 
4 min. leestijd

Kinderwens: donor of co-ouderschap

Ben je single en heb je een kinderwens? Voel je de biologische klok steeds harder gaan tikken? Ga je plan A loslaten en op zoek naar welk plan B bij jou zou passen? Het is een grote stap.

Ben je er al klaar voor om je droom van een traditioneel gezin los te laten? En wat zou je dan willen, wil je een donor via een kliniek, of ken je iemand in je omgeving die donor zou willen zijn, ga je op zoek naar een donor, of overweeg je een co- ouderschap met bijvoorbeeld een homostel? Of is het moederschap voor jou onlosmakelijk verbonden met het hebben van een partner en kies je ervoor om (ongewenst) kinderloos te blijven?

Het is een moeilijke en erg belangrijke keuze en het is goed om die weloverwogen en wel geïnformeerd te nemen. Lees er over in boeken en op internet. Ga naar workshops en informatiebijeenkomsten, praat met familie en vrienden. Ga op pad met je vragen en wensen, probeer te voelen en te ervaren wat jij het liefste voor je kindje zou willen.

Donor:
Overweeg je een donor via een kliniek? Realiseer je dan dat daar wachtlijsten zijn (en leeftijdsgrenzen die per kliniek verschillen), dus informeer je tijdig en schrijf je op tijd in. Ga naar een informatiebijeenkomst van een kliniek en kijk hoe dat voor je voelt. Lees ook eens verhalen op de website van stichting donorkind.

Als je een bekende donor zoekt, kun je dat in je eigen netwerk proberen. Een handige vraag om te stellen kan zijn “ken jij misschien iemand die …”. Mocht de persoon in kwestie dan zelf interesse hebben, dan laat je dat aan hem.
Verder zijn er allerlei websites waar je oproepen kunt zetten of vinden. Bij Meer dan Gewenst (stichting voor roze ouderschap) merken we dat er veel meer mensen deze oproepen bekijken (afhankelijk van de oproep 150 á 200 hits) dan dat er zelf een oproep plaatsen, dus het is verstandig om zelf een oproep te plaatsen. Je kan ook rare, nare reacties krijgen op je oproep.

Ga op je gevoel af en spreek dingen goed af

Alleenstaande moeder in co-ouderschap 2Ga op je eigen gevoel af, luister naar de kleine stemmetjes in je, spreek pas af als je er een goed gevoel bij hebt en spreek dan af op neutraal terrein. Leer elkaar heel goed kennen, ontmoet ook zijn familie en vrienden. Bespreek van tevoren goed wat voor jullie beiden in gedachten hebben. Denk daarbij aan dingen als: hoeveel contact zal er zijn, hoe regel je het juridisch (erkennen/gezag), staat hij open voor een eventueel tweede kindje? Maar bespreek bijvoorbeeld ook of het kind hem “papa” mag noemen, of zijn ouders opa en oma zullen worden, en dingen over verjaardagen, feestdagen etc. Gaat het kindje wel eens bij hem op bezoek zonder jou, of daar logeren? En zo nog vele andere punten die je met elkaar moet / kunt bespreken van tevoren.

Bezoek samen een gespecialiseerde jurist en leg de belangrijkste dingen vast, vóórdat je met elkaar in zee gaat. Uiteraard kun je – als het kindje er eenmaal is – altijd nog in goede harmonie veel meer naar elkaar toegroeien dan je ooit had gedacht, maar belangrijk is dat jullie vooraf je verwachtingen naar elkaar uitspreken, om nare toestanden later proberen te voorkomen. Want je kunt ook meer gedoe krijgen dan je vooraf had gedacht 🙁

Co-ouderschap:
Wil je graag de zorg en opvoeding delen? Omdat je het fijn vindt voor je kind om meerdere betrokken ouders te hebben, of om een andere reden? Je zou dan co-ouderschap met een single man of een homostel kunnen overwegen. Daarvoor gelden dezelfde dingen als genoemd bij de bekende donor, maar uiteraard moet je elkaar dan nog veel beter leren kennen en heel goed alles verkennen. Om een homo(stel) met kinderwens te ontmoeten kun je naast de eerder genoemde tips, ook naar een kinderwens-speeddate van Meer dan Gewenst gaan. Daar spreek je op één avond meerdere wensvaders. Het enige dat je ‘speed’ moet doen, is bepalen of je mailadressen uitwisselt om eens af te spreken. Daarna ga je uiteraard ‘heel slow’ en gedegen verder.

Ben je single met een kinderwens? Neig jij naar een donor of co-ouderschap en wat zijn jouw overwegingen?

Alleenstaande moeder in co-ouderschap 1Sterkte en veel geluk op je pad!
Sara Coster (kinderwenscoach)

Over de schrijver
Reactie plaatsen