Kleine meisjes worden groot
30 augustus 2016 
3 min. leestijd

Kleine meisjes worden groot

Ik hoorde moeders om me heen altijd zeggen: “Geniet iedere dag, want ze worden zo snel groot”. M’n dochtertje is alweer bijna 20 maanden, en inderdaad… Waar is mijn kleine meisje gebleven? Het lijkt nog maar zo kort geleden dat ze haar eerste stapjes zette. Nu begint ze alweer te veranderen in een peuter. Want, ja het is zover… Ze zit duidelijk in de peuterpuberteit! Als ik verhalen las over deze fase, dacht ik altijd “Zo erg zal mijn lieve meisje toch nooit worden” 😉 Maar helaas ontkom ook ik als moeder niet aan deze, soms best frustrerende, fase.

Kleine meisjes worden groot.

Kleine meisjes worden groot

Ineens boos worden en gooien met speelgoed en zich maar 1 minuut kunnen vermaken met iets. Echt een eigen mening hebben als ze iets niet of juist wel wil. Aan de andere kant wordt ze ook echt een eigen persoontje nu. Ze leert er iedere dag weer een woord bij, en kan  ineens zo veel meer dingen. Dus het is een voor ons allebei soms lastige, maar ook juist erg mooie en leerzame periode!

Het doet me alleen ook heel erg beseffen hoe veel en snel kinderen kunnen veranderen en dat ze ineens niet meer dat kleine baby’tje zijn dat je 1,5 jaar geleden in je armen hield. Dan denk ik terug aan die dag dat m’n dochtertje ziek was en alleen maar bij me op schoot wilde zitten. Of toen ze een avond overstuur was en alleen in slaap viel als ik haar handje door de spijlen van het bed vasthield. Ik denk aan de grote glimlach op haar gezicht als ik haar ophaal bij de gastouder, en de handzoen die ze me iedere avond toeblaast voor ze gaat slapen.

Dat soort momenten doen je weer realiseren dat mijn kleine meisje er zeker nog is en mij als mama nog net zo hard nodig heeft als 20 maanden geleden. Dat is toch best een fijn gevoel!

Afgelopen weekend ging mijn dochtertje voor het eerst een lang weekend weg met haar vader. Op bezoek bij haar oom en tante in Zwitserland. Ik besef me heel goed dat dit in de toekomst vaker zal gaan gebeuren. Ik zal hier ook echt aan moeten wennen, maar wat zag ik er enorm tegenop!

49d7cc2ed2589c8381f8eb243cd0ee7e

Kleine meisjes worden groot

Mijn kleine meisje naar het buitenland. Een autorit van 8 uur, 3 dagen in het verre Zwitserland, en dat allemaal zonder haar mama.

Sinds haar geboorte zijn we nooit langer dan een dag van elkaar gescheiden geweest, dus kon me echt niet voorstellen hoe ik die dagen moest doorkomen.

Ik wilde mijn dochtertje natuurlijk niet overstuur maken bij het afscheid, dus heb ik haar die avond met zoveel mogelijk enthousiasme in de auto gezet en haar uitgezwaaid. Maar de auto was nog niet om de hoek en daar kwamen de tranen. Natuurlijk geen oog dichtgedaan die nacht. Ik wist niet dat ik me zoveel zorgen kon maken.

Wat was ik blij en opgelucht toen ik de volgende ochtend een berichtje kreeg dat ze veilig waren aangekomen in Zwitserland! Daarna volgden wat fotootjes en berichtjes van een heel blij meisje. Ik wist dat deze ervaring me weer een hoop geleerd had… Hoeveel ik haar ook wil beschermen en hoe moeilijk ik het ook vind dat ze ook dingen zonder mij doet, als ze maar gelukkig is! Dat is het allerbelangrijkste!

Vind jij de tijd ook zo snel gaan? Deel het met ons en laat een reactie achter. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen