Kun je erkenning terugdraaien?
18 november 2015 
4 min. leestijd

Kun je erkenning terugdraaien?

Wat als een kind erkend is, maar achteraf heb je spijt. Of de vader van jullie kindje wil de erkenning ongedaan laten maken, kun je erkenning terugdraaien? 

erkenning.vader

Voordat ik in ga op deze vraag, zal ik hierna nog kort uitleggen wat erkenning inhoudt.

Als een kind wordt geboren buiten een huwelijk dan is de biologische vader niet ook de juridische vader volgens de wet. Hiertoe moet het kind erkend worden. Pas dan ontstaat er een juridische band  tussen vader en kind. De moeder dient voor de erkenning toestemming te verlenen. Doet zij dit niet, dan kan de biologische vader de rechter vragen om aan hem vervangende toestemming te geven om tot erkenning van het kind te kunnen overgaan.

Door de erkenning van een kind ontstaat er een familierechtelijke relatie tussen de man en het kind. De erkenning heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat het kind erfgenaam wordt van de erkenner, de geslachtsnaam van de man kan krijgen en de nationaliteit van de man kan verkrijgen.

erkenning vaderschap

Antwoord op de vraag

Om terug te komen om de beantwoording van de vraag of een erkenning teruggedraaid kan worden: Ja, dat is mogelijk.

Een erkenning kan vernietigd worden als is gebleken dat de erkenner niet de biologische vader van het kind is en aan de hierna te noemen voorwaarden is voldaan. Achteraf spijt hebben van een erkenning is dus GEEN grond voor vernietiging.

Wie kan de erkenning vernietigen?

  1. de erkenner kan vernietiging aanvragen als blijkt dat hij onder dwang, door bedrog, of door misbruik van omstandigheden het kind destijds heeft erkend;
  2. de moeder kan vernietiging aanvragen wanneer zij kan aantonen dat haar toestemming tot erkenning destijds heeft plaatsgevonden onder invloed van bedreiging, bedrog, dwaling, of een geestelijke stoornis
  3. het kind kan vernietiging aanvragen als het heeft ingestemd met de erkenning toen het minderjarig was. (De erkenning kan dus niet vernietigd worden als het kind meerderjarig was toen het toestemming gaf.) Ook kan de moeder namens haar kind verzoeken om de erkenning te laten vernietigen.
  4. het openbaar ministerie kan vernietiging verzoeken als blijkt dat er sprake was van een schijnhandeling.

Hoe vraag je een vernietiging van de erkenning?

Om de erkenning te laten vernietigen zal een verzoek ingediend moeten worden bij de rechtbank. Het minderjarige kind zal in zo’n procedure worden vertegenwoordigd door een bijzonder curator.

Tot wanneer kun je een verzoek indienen?

  • door de erkenner:  binnen één jaar nadat de erkenner het bedrog of de dwaling heeft ontdekt;
  • door de moeder: binnen één jaar nadat de invloed van bedrog, bedreiging, etc heeft opgehouden te werken;
  • door het kind: tot drie jaar nadat het kind erachter is gekomen dat de erkenner niet de biologische vader is, kan het kind naar de rechtbank stappen om de erkenning te laten vernietigen. Als het kind hierachter komt wanneer het minderjarig is, kan het kind de rechter verzoeken de erkenning te vernietigen tot drie jaar nadat hij/zij meerderjarig is geworden. In uitzonderingsgevallen kan van de termijn van drie jaar door de rechter afgeweken worden. Hiervan kan sprake zijn als het vasthouden aan die termijn een ongerechtvaardigde inmenging in het familie-en gezinsleven van de meerderjarige oplevert.

Gevolgen van de vernietiging:

De vernietiging werkt terug tot het moment van de geboorte. De situatie zoals die was voor de erkenning herleeft. Dit kan dus betekenen dat het kind de nationaliteit van de vader bijvoorbeeld verliest. Het kind is ook niet langer erfgenaam van de vader.

Heb jij hier vragen over? Laat deze dan hieronder achter. 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Nov 2015

Ik heb een vraag. Ik ben alleenstaande moeder van een dochter van 5 jaar. Toen mijn dochter werd geboren wilde haar vader haar niet erkennen. Nu dat hij in de financiële problemen zit en beslag wordt gelegd op zijn loon wil hij dat wel. Zodat wanneer zijn beslagvrije voet word berekend ze hiermee rekening kunnen houden. Maar ik wil dat niet. Ik vind dat geen reden om je kind te erkennen. Hij is na al die tijd weer in haar leven maar wanneer het hem uitkomt dus wil ik nu de stap gaan nemen om kindalimentatie ta gaan aanvragen. Maar kan hij mijn dochter erkennen zonder mijn toestemming? Kan hij dit afdwingen bij de rechter?

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Nov 2015

Erkenning kan alleen met jouw toestemming. Als jij geen toestemming wil geven kan hij naar de rechter gaan om vervangende toestemming te verzoeken. De rechter weegt de belangen van de vader af tegen die van de moeder en het kindje. Als zijn enige belang bij de erkenning is dat hij voordeel heeft bij een eventueel loonbeslag, dan lijkt mij dit geen goede grond voor vervangende toestemming voor een erkenning.

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Nov 2015

Is het in bovenstaande situatie dan ook zo dat bij het ongedaan maken van de erkenning, de eerder bij de erkenning gekozen achternaam van de vader vervalt?

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Nov 2015

Dat klopt. Door de vernietiging van de erkenning vervalt de achternaam van de erkenner. Het kind krijgt dan de achternaam van moeder.

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Nov 2015

Ja dat klopt. Bij het ongedaan maken van de erkenning vervalt de achternaam van de erkenner. Het kind krijgt dan de achternaam van moeder.

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Nov 2015

vader van mijn kind heeft mij papieren laten ondertekenen van ongeboren vrucht, zodat kind hem zijn achternaam kreeg. Dit getekend, niet wetende dat hij mijn hele zwangerschap vreemd ging. En met haar nu verder is. Kan dit terug gedraaid worden?

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2018

Erkenning ongeboren vrucht, dient moeder ten alle tijde aanwezig te zijn bij het gemeentehuis.

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Nov 2015

Een vraagje mijn ex heeft me gedwongen tot erkenning om mij dwars te zitten ik kon het niet meer terug draaien toen de kleine was geboren en ik wil dat hij mijn naam krijg Hoe kan ik het laten zien dat het onder dwang was want er waren geen getuigen ik werd mishandeld en verkracht in de zwangerschap tot 31wk. En kon daar niet eerder weg en hij heeft vanaf die tijd niks meer laten weten en de kleine is nu 2jr

Anonymous
Door

Anonymous

op 24 Oct 2016

In mijn zwangerschap(langer dan een jaar geleden) heb ik mijn kind door mijn expartner laten erkennen, doordat hij me dreigde wat aan te doen als ik hem niet zou erkennen, en het kind niet zijn achternaam zou dragen. Hiertoe heb ik helaas geen bewijs maar hij is wel bekend met een geweldadig verleden.Kan ik de erkenning nog eruit zetten? Aangezien hij sinds de geboorte niet naar mijn kindje heeft omgekeken na 3 jaar?

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Dec 2016

Ik heb gehoord dat ze de wet gaan aanpassen en dat als een vader erkent hij ook meteen het ouderlijk gezag krijgt .Ik weet dat een wet niet met terugwerkende kracht ingaat maar toch vind ik dat lastig !Krijg je dan ook de kans om de erkenning terug te draaien als je voor de nieuwe wet erkenning heb toegestaan ?

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Feb 2018

De vader van mijn zoon 6jaar heeft 9maanden geZwegen tegenover familie vrienden dat er een kindje kwam, heb door onzekerheid met druk na een jaar erkenning gegeven, en daarna oudergezag via rechtbank, kan ik dit nog veranderen

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Feb 2018

Ook ging vader vreemd tijdens na bevalling, en heeft hij er bewust op gespeeld m'n zoon te erkennen oudergezag, en nu mag ik me aanpassen aan elke gril wat niet werkt, we liggen met niks op 1 lijn, wat wij willen gebeurd niet, wat hij wil moet gebeuren, wil met alles z'n zin,hij liegt manipuleert alles in de rechtbank. Voor z'n dochter wou hij geen kinderen hij houd van z'n vrijheid , nu wil hij m'n zoon ontfutselen door me gestoord willen verklaren en dat m'n zoon het zogenaamd bij hem beter heeft, hij houd zich niet aan mediation afspraken en wil onder alimentatie uit, ook is er geen ouderschapsplan wat kan ik doen voor m'n zoon, dat hij niet gebruikt word door z'n vader de player

Anonymous
Door

Anonymous

op 17 Mar 2018

Heb vader rekening gegeven dreigt nu kind me te nemen en mijn kind te laten getuigen dat ik het mishandel en niet goed bij mij hoofd zou zijn wat kan ik doen kan ik erkenning terug draaien

Anonymous
Door

Anonymous

op 30 Apr 2018

Onder erkenning kun je niet uitkomen, wel kun je het gezag aanvechten om zelf 100 procent het gezag te krijgen maar dit is erg lastig.. je moet echt aan kunnen tonen dat hij niet goed voor de kinderen zorgt,Lastige situatie, blijft lastig als ene kant de afspraken niet na komt, en je zo gekwets heeft.Geef het tijd.. laat jij je van jou beste kanten zien.. kom afspraken na. Dan kun jezelf gewoon in de spiegel aankijken

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 May 2018

Mij ex vriend heeft ons nu nog ongeboren kind erkend maar ik wil dat het mijn achternaam krijgt kan dit nog

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Sep 2019

Ik heb mijn kleintjes laten erkennen een beetje onder dwang maar ook uit angst, mijn ex is een verborgen narcist en hij heeft bij zijn andere ex na 7 jaar de erkenning pas aangevochten nadat hij haar mentaal kapot heeft gemaakt en bij een andere ex heeft hij dat ook geprobeerd en zij is gevlucht met het kind uit angst voor hem. Hij is bekend bij de politie ben ik achter gekomen en ook als vuurwapen gevaarlijk.

Reactie plaatsen