Leegte verliezen

Ik verlies mijzelf in van alles sinds ik mijn relatie verbroken heb. Tenminste, dat probeer ik want ik weet dat ik mijzelf voor de gek houd.

Terwijl de douchestraal mijn haar hard en grondig schoonspoelt en de warmte van het stromende water mij enigszins kalmeert, overpeins ik rustig mijn gedachten. Het is zaterdagmiddag, mijn zoontje is dit weekend bij zijn vader en ik heb het weekend voor mezelf. Maar langer dan een paar uur alleen zijn met mijn eigen gedachten en niets anders doen dan goed voor mijzelf zorgen, dat kan ik niet. Ik blijf nog even onder de douche staan en accepteer voor nu dat mijn gedachten er in alle gedaantes mogen zijn.

Online planeet

Vrijdagavond, 22.00 uur. Ik ben aan het twijfelen tussen een film of een documentaire kijken op npo gemist. Er komt een berichtje binnen op mijn telefoon. Het is iemand die reageert vanaf een zekere online planeet waarop singles zich begeven die de moed niet meer hebben om op iemand af te stappen of die wanhopig genoeg al die jaren nog niet de ware zijn tegenkomen.

Uiterlijkerwijs is zeker 90 procent op dat platform niet mijn type en qua hobby’s en interesses halen de mannen ongeveer hetzelfde percentage, maar vooruit, ik wil graag met iemand praten op een niet-oppervlakkige manier en positieve aandacht op een lege vrijdagavond. Ik zie een vrolijke, kale snuiter in beeld. Hij wil wel met mij chatten, geeft hij aan. Na vijf zinnen over een weer te hebben gewisseld, heeft hij het over appen… Wil ik dit wel, hoor ik mezelf denken.

Ik had die arm om me heen zó nodig

Een paar weken geleden was het helemaal feest. Een leuke manspersoon kwam bij mij langs in mijn vrije weekend en ik mocht voor hem koken. Ik wilde het zo graag, dat ik mijzelf afvroeg wie er nou voor wie wilde zorgen. Hij had het naar zijn zin en vroeg na de nacho’s uit de oven met verse guacamole, witte wijn en bami met groenten en gamba’s, of ik misschien nog wat gamba’s voor hem had.

Oei, de laatste tijd lette ik op de lijn en at ik kleinere porties, dus met deze grote eter had ik niet genoeg rekening gehouden. Ik verontschuldigde me en bood aan nog eten bij te maken. De avond kabbelde relaxt voort en ging over van wijn, dansen, films en nog meer dansen. Toen het al een paar uur middernacht was geweest, gaf ik met mijn allerliefste blik toe dat hij mocht blijven. Zo hard had ik die arm om mij heen nodig…

Ik laat mij ook verliezen in het verbeteren van mijn voorkomen. Op mijn gewicht probeer ik al weken controle uit te oefenen, met resultaat. Tot Koningsdag. Een paar biertjes en shoarma met knoflooksaus hebben ervoor gezorgd dat ik de komende week op rantsoen moet. Ik was namelijk 7 ons aangekomen. Daarbij maak ik mijzelf soms op tot modepop, om er maar begeerlijk en zelfverzekerd uit te zien. Maakt mij dat echt een mooier persoon en een mooiere mama?

Ik verlies mezelf in van alles

Even geleden heb ik voor het eerst een grens getrokken. Een leuk ogende, rustige, intelligente man wilde een spannende escapade. Het liefst met diegene met wie ik toen was, tegelijk. Dat zou sowieso geen optie zijn, maar ik heb nog even met hem geappt. Over andere oppervlakkige verlangens. Verlangens die nergens toe zouden leiden, behalve het tijdelijk vullen van een leegte en je het gevoel te geven even speciaal te zijn. Ik zou echter niet speciaal voor hem zijn op de manier die ik zou willen. Daarom heb ik het contact verbroken.

leegte verliezen

Ik wil zo graag die lieve, zorgzame, begripvolle, open minded en adorabele jonge moeder zijn, dat ik mij dus in van alles verlies. Te snel verlies. Ik wil niet meer dat mensen mij pijn doen en dingen over mij zeggen of vinden. Het feit dat ik anders word gezien dan hoe ik wil zijn, kan ik niet loslaten. Ik ben ondernemend en ambitieus, maar ik kan het even niet zijn als ik daardoor mijn zachtheid verlies en mensen mij niet aardig en aantrekkelijk vinden. Hoe kan ik voor iemand anders zorgen als ik mijzelf geen tijd en rust gun? Hoe kan iemand van mij houden als ik niet van mezelf houd?

Tijd zal het zeggen. Tijd, reflectie, rust en begrip.

Zie ook: Hoe ik een betere moeder werd door voor mezelf te zorgen

Waar heb jij je wel eens in verloren? Hoe ben je hier uit gekomen?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 02 May 2017

Wat goed geschreven en zo herkenbaar!

Anonymous
Door

Anonymous

op 03 May 2017

Bedankt Marianne! Ik denk (helaas) dat dit voor veel single mama's herkenbaar is...

Reactie plaatsen