Loeder... Eh nee gewoon moeder
27 januari 2017 
3 min. leestijd

Loeder... Eh nee gewoon moeder

Mijn oog viel op een stukje over moeders, maar dan niet zomaar moeders, nee, “loedermoeders”.

Ik moest er best om lachen omdat de naam me toch echt direct aan een soort Ma Flodder deed denken, maar die dan ook eigenlijk heel gemeen is voor haar kinderen of hen hier en daar ook flink te kort doet. Maar niets is minder waar, het blijkt dat loedermoeder ( zelfs nieuw woord van het jaar 2016?!?) staat voor: niet altijd even netjes en consequent , maar wel liefhebbend met de beste bedoelingen.  Na wat doorlezen begon ik het al denkend op mezelf te betrekken. Ben ik een loedermoeder? Of ben ik zo’n moeder waarbij alles op rolletjes loopt en de kinderen zich altijd onberispelijk gedragen? Echt niet!

Loeder... Eh nee gewoon moeder

Het antwoord vond ik wat ingewikkeld. Nee, ik ben geen loedermoeder, maar om nou te zeggen dat alles op rolletjes loopt. Nee, dat zeer zeker ook niet. Volgens mij zit ik er ergens tussenin! Denk ik…

Eigenlijk noem ik de missers toch altijd het gevolg van factor X:  lekke band voor een fietsuitje van school( die was gister echt nog vol!), voor de school staan terwijl het studiedag is. Pff ik moet toch echt eens alle data in m’n agenda zetten! Gymkleding voor de zoveelste keer vergeten mee te geven ( lagen nog in de droger en die besloot er mee te stoppen!). En ja, het gebeurt weleens dat ik op een chaotische morgen het één en ander vergeet als ik weer eens na 6 x snoozen suf m’n bed uitrol.

Uiteraard krijg ik dat dan ‘s middags met veel gemopper te horen enzovoort, enzovoort.  Op zo’n moment baal ik wel eens. Hoe ik ook m’n best doe om alles goed te regelen en in orde te maken het gaat gewoon ook wel eens mis. Maar is dat niet gewoon menselijk?

En zoals een goede moeder dan doet bied ik mijn excuses aan en beloof ik dat het niet meer voor zal komen. Oeps, moet je zoiets wel beloven? Je kan beter zeggen: “Ik zal m’n best doen maar mama is ook maar een mens.”

Ze houdt tenslotte wel alle ballen omhoog en rent d’r benen uit haar lijf om er voor te zorgen dat alles zo goed als mogelijk verloopt.

Hoe chaotisch ik zo af en toe kan zijn, ik erger me er ook aan als de dingen mis gaan. Dat ik ‘s morgens de keuken inkom en ik alles eerst opzij moet schuiven om brood te smeren omdat ik de avond ervoor te moe was om de vaatwasser in te ruimen. Of eerst overal moet gaan zoeken voor ik de buskaarten weer gevonden heb onder een omgevallen stapeltje krantjes voor kind lief de deur uit kan.

Sleutels die overal en nergens neergelegd worden die je dan moet zoeken al struikelend over rondslingerende tassen, schoenen en frustels die toch echt niet op die plekken horen te liggen. Op zondagochtend wakker worden en denken: “Hmm, wat is het stil”. Om in de keuken een half opgegeten cake te vinden die je had gebakken voor de visite die middag. ”Mam, je had echt ja gezegd.”(Mijn kinderen beheersen de kunst van het vragen als mama diep in slaap is en geen besef heeft van antwoorden!)

Ja, ook bij mij komt er dan wel eens een hartgrondige vloek of grom uit, en hoe! En ja, ook mijn kinderen gooien er best wel eens wat uit, maar ik corrigeer ze dan toch echt wel omdat ik dat gewoon echt niet vind klinken. Haha, met mijn zoon heb ik laatst wat nieuws bedacht: stoot je je teen of ben je boos, scheldt dan met meubelstukken. Dus zo af en toe vliegen tegenwoordig de ‘banken stoelen en afzuigkappen’ door dit huis wat dan al snel weer de sfeer doet omslaan in het leuke.

Perfectie bestaat gewoon niet, zeker niet met kinderen die nou eenmaal dingen ongenuanceerd anders doen op momenten dat het toch echt niet uitkomt.

Loeder... Eh nee gewoon moeder

Helemaal als 24/7 single mom moet je soms gewoon alle zeilen bij zetten en er gewoon het beste van maken!  In grote lijnen loopt het hier vaak best oke en soms ook gewoon even niet. Is dat nou echt erg? Maar om mezelf daar bij dan de titel loedermoeder te geven. Nee dat dan weer niet…. Geen prijs voor mij en mijn imperfectie. Gewoon een happy moeder met af en toe een hartgrondige grom. Dat is voor mij een prima alternatief.

Zie ook: wees de moeder zoals je herinnerd wil worden

Ben jij wel eens een “loedermoeder?” Of horen dingetjes vergeten er gewoon bij?

Over de schrijver
Reactie plaatsen