arrow_drop_up arrow_drop_down
6 oktober 2019 

Loslaten van je ex, hoe doe je dat?

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]Loslaten van je ex….  Ieder dag was ik met mijn ex bezig. Iedere dag maalde ik over de dingen die hij mijn dochter en mij had aangedaan. Hierdoor voelde ik echt letterlijk iedere dag woede. Hoe kon hij mij zo laten vallen, na mij anderhalf jaar zo bijna dwangmatig te hebben vastgehouden?

Hoe kon hij het kind van de vrouw waar hij zogenaamd van hield de rug toe keren?

Hoe kon hij doen alsof zijn dochter niet bestond? Hoe kon hij er nou voor kiezen om zijn dochter niet te zien? Hoe kon hij ineens niet meer van mij houden? Hoe kon hij ineens zo hard zijn, en ga zo maar door en door en door.

Iedere dag maar weer, iedere dag dezelfde vragen, iedere dag dezelfde woede en ieder dag hetzelfde verdriet. 

Loslaten van je ex

Loslaten van je ex

Hem loslaten is echt een lang proces geweest. Ik heb mezelf ontzettend ontwikkeld om tot het punt te komen dat ik hem echt heb losgelaten. Natuurlijk is het nog steeds onbegrijpelijk dat een “vader” zijn eigen dochter niet wilt zien, maar ik kan er niet meer boos om worden. Ik vind het eerder zielig en ben ervan overtuigd dat hij op een dag veel spijt krijgt, maar ik maak me er niet meer druk om. Ik kijk naar wat mijn dochter en ik meer hebben, zonder hem in zijn leven.

En dat ik een zo ontzettend speciale band met mijn dochter heb, en dat is voor ons allebei een prachtig geschenk. 

Ik ben ook niet meer boos op hem, ik ben hem dankbaar. Dankzij hem heb ik het mooiste geschenk gekregen wat iemand me ooit had kunnen geven. Daarnaast heb ik, doordat hij zijn rug compleet naar ons heeft toegekeerd, Happy Single Moms kunnen oprichten. Dat had ik waarschijnlijk nooit gedaan wanneer we nog samen waren geweest. Dus hierdoor kan ik duizenden alleenstaande moeders helpen, hoe gaaf is dat! Plus als kers op de taart heb ik door alles wat er gebeurd is, na 34 jaar eindelijk geleerd om volledig van mijzelf te houden! Dus “vader” van mijn dochter, dank je wel!

Loslaten van je ex

Loslaten van je ex

Loslaten is niet eenvoudig, maar je kunt het zeker leren! Loslaten van je ex, hoe doe je dat? Hieronder 7 tips die je een steuntje in de rug geven:

Tip 1: Leer je eigen levensles

Natuurlijk is er van alles te zeggen over jouw ex de dingen heeft aangepakt. Hij heeft vast dingen gedaan die de schoonheidsprijs niet verdienen en in sommige gevallen misschien zelf shocking zijn. Maar is het je ook opgevallen dat het zo verdomde moeilijk is om iemand anders te veranderen? Probeer dit dan ook niet, het enige wat je ermee bereikt is een grote frustratie en nog meer woede omdat hij uiteindelijk toch niet veranderd.

Weet je wie je wel kunt veranderen? Jezelf! Iedereen heeft zijn eigen levenslessen te leren, dat kun je nooit voor een ander doen, dus steek er een energie in. Je krijgt daar echt niets van terug. Waar je wel heel veel energie van krijgt, is wanneer je je eigen lessen leert en daardoor een beter persoon wordt.

Tip 2: Wijs de vinger ook eens naar jezelf

Als we boos zijn geven we de ander meestal altijd de schuld van alle ellende. Dat is een natuurlijk proces en soms is het gewoon ook even lekker om boos op iemand te zijn. Maar op den duur ben jij de enige die met de woede zit, voel jij je negatief en de ander gaat gewoon met z’n leven verder, zonder er ook maar iets van te voelen dat jij boos bent. Alweer zonde van je energie dus.

Waar twee vechten zijn ook twee schuld. Ook al heeft de ander misschien wat meer schuld dan jij, ook jij zult bepaalde dingen misschien niet zo handig hebben aangepakt. Dus in plaats van boos te zijn op hem en je energie echt letterlijk te verspillen, kijk ook eens naar wat jij in de situatie misschien anders had kunnen doen en probeer daar iets van te leren zodat jij in de toekomst niet hetzelfde gaat doen.

Loslaten van je ex

Loslaten van je ex

Tip 3: Vergeef jezelf

Misschien kom je er wel achter dat ook jij dingen hebt gedaan die je graag anders aan willen pakken? Probeer niet boos op jezelf te zijn en probeer jezelf te vergeven. We maken allemaal ‘fouten’. En natuurlijk is dat niet leuk en vaak ook niet leuk voor de ander. Maar door fouten te maken (en hiervan te leren) worden we een beter persoon en kunnen we de dingen in de toekomst anders (en beter) aanpakken. En onthou deze heel goed (vooral ook de mensen die er goed in zijn om een oordeel over een ander te hebben):

Ook goede mensen doen ‘foute’ dingen. Dit maakt je absoluut geen slecht mens, dus vergeef ook jezelf de fouten die je misschien gemaakt hebt. 

Tip 4: Vergeef de ander

Vaak wil je de ander niet vergeven, omdat hij jou erge dingen heeft aangedaan. Of je wilt hem niet vergeven, omdat je je echt niet kunt verplaatsen in wat hij heeft gedaan. Maar vergeven doe je nooit voor de ander, dat doe je altijd voor jezelf. Hij merkt ook daar namelijk meestal niets van. Vergeven doe je voor jezelf en een ander vergeven is een heel mooi cadeau wat jij jezelf cadeau doet. Vergeven is een grote stap in de ander loslaten…

Tip 5: Prijs jezelf de hemel in

Dat jouw ex jou in de steek heeft gelaten ligt doorgaans NIET aan jou! Ga jezelf dan ook niet negatief de put in praten dat jij niet goed of niet leuk genoeg bent. Als hij niet ziet dat hij goud in handen had met jou, dan is dat echt zijn gemis en een man die dat niet eens inziet, wil jij niet eens zijn. Er ligt dus een vele leukere en lekkerdere man voor jou in het verschiet, en ook al lijkt dat nu nog mijlenver, als je wilt komt hij echt!

Echter…. (de goede) mannen komen maar zelden op je pad wanneer je je ex nog niet los hebt gelaten of (nog) niet van jezelf houdt. Dus…. zeg alleen maar tegen jezelf hoe geweldig je bent en dat je hem niet nodig hebt om je super goed te voelen. Iedere keer dat je in de spiegel kijkt zeg je iets leuks of liefs tegen jezelf en iedere dag bedenk je wel iets waar je goed in bent. Niemand is het waard om je omlaag te halen, niemand!

Tip 6: Focus je op je kind

Iedere minuut dat je met je ex bezig bent, is een minuut minder waar je echt van je kind kunt genieten. Dat is hij toch niet waard! Probeer meer met je aandacht bij je kind te zijn in plaats van je aandacht op hem te focussen, je kind verdiend het veel meer en daarnaast word jij er (als het goed is) ook vrolijker van wanneer je aan je kind denkt dan wanneer je aan je ex denkt.

Loslaten van je ex

Loslaten van je ex

Tip 7: Kies voor loslaten

Loslaten van je ex? Loslaten is een keuze. Je ex loslaten is een keuze. Dat klinkt heel makkelijk, maar ik weet uit eigen ervaring dat het verre van makkelijk is. De eerste stap is wel jouw keuze om ervoor te kiezen om los te laten. Iedere keer wanneer je al die negatieve, verdrietige en pijnlijke gedachtes aan je ex toelaat in je hoofd, kies je ervoor om het vast te houden. Probeer eens iedere keer wanneer je gedachtes hebt aan je ex, tegen je zelf te zeggen “ik laat het los” en blijf dat herhalen. Het zal niet in 1x werken, maar als je vol blijft houden zul je zien dat het steeds beter zal gaan!

Heb je hulp nodig bij het loslaten van je ex? Dan is de online training het loslaten van je ex wellicht iets voor jou. Je kunt tot en met zondag 13 oktober voor €1 lid worden van de HSM Community, waar je de training “Loslaten van je ex” kunt volgen. Ga naar: whappysinglemoms.nl/community [/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Over de schrijver
Mijn naam is Myra (39), moeder van een prachtige dochter van bijna 7 jaar, founder van Happy Single Moms én multidisciplinair coach voor alleenstaande & gescheiden moeders.
Mandy

Door

Mandy

op 1 July 2015

Heyhey, Het lukt mij opzich prima om mijn ex los te laten maar je loopt soms toch weer tegen dingen aan dat je persee je ex nodig bent (althans bij mij is dat zo). Zoals een id-kaart aanvragen voor mijn zoontje moet ik toestemming hebben van mijn ex. Als ik naar het buitenland wil met mijn zoontje moet ik toestemming krijgen van mijn ex. Die kleine dingetjes kan hij mooi mijn leven bepalen en daar baal ik dan echt zo van. Ik snap wel dat ik toestemming van me ex nodig ben bij een id-kaart van mijn zoontje. Je hoort zoveel rare dingen. Maar voor de vakantie naar het buitenland vind ik een beetje ver gaan. Ze zien toch dat je op vakantie gaat, dat staat toch bij je gegevens of eventueel vliegtickets wanneer je weer terug gaat. Als het voor langere tijd is vind ik het logischer ivm eventuele ontvoering. Maar voor 2 of 3 weken kom op zeg. Ik kan me er zo aan storen, want ik ken mijn ex en die voelt zich gewoon machtig omdat ik bepaalde dingen niet kan zonder zijn toestemming kan. Dus helemaal los laten kan helaas nooit om die kleine dingen. Maar voor de rest dikke prima, ik wil helemaal niets weten wat mijn ex uitspookt ik hoor wel eens dingen van mensen maar dat probeer ik dan af te kappen want het boeit mij allemaal niet. Op het moment dat mijn zoontje straks naar mijn ex zou moeten wil ik uiteraard wel een beetje op de hoogte blijven in belang van mijn zoontje. Mijn zoontje moet wel veilig en liefde vol opgevoed worden Door zijn vader. Maar zo ver is het voorlopig nog niet dus dat zien we dan wel weer. Groetjes

kim

Door

kim

op 29 July 2015

huh? waarom gaat jullie zoontje nog niet naar vader dan?

esje

Door

esje

op 2 July 2015

Het lukt me niet ben er al zes jaar mee bezig maar loop compleet vast... Alle tips zijn welkom..

Rachel

Door

Rachel

op 4 July 2015

Soms heb je hun allang losgelaten maar hun jou niet. Narcisten blijven narcisten en blijven proberen grip op jou leven te houden. Dan moet je sterk zijn en voor jezelf vechten en hem geen grip meer op je laten krijgen. Duurt even voor je daar je draai in gevonden hebt maar het maakt je wel sterker en gelukkiger. TNx Myra dat jij ook zo n enorme inspiratie bent voor alle alleenstaande moeders of moeders to be! En jij mag van jezelf houden want mijn indruk over jou is dat je een prachtig mens bent

Jolanda

Door

Jolanda

op 5 July 2015

Ik zit midden in dit proces en kan beamen dat het zeker niet makkelijk is. Ik ben de ik ben boos op jou fase nu ,net voorbij. Opeens blijkt er weer communicatie tussen ons mogelijk te zijn. En aangezien we in een co-ouderschap zitten is dat heel erg fijn. Echter door die communicatie en het niet meer boos zijn, lijkt hij ineens weer zo leuk. Ik weet waar het mis is gegaan en ik weet dat ik daar niet naar terug wil, maar waarom is het dan mis gegaan. We hebben toch een goede start gehad en zijn ook ooit gelukkig geweest. En dat gevoel lijkt bij mij nu terug te komen. Raar he?

Frederike

Door

Frederike

op 18 July 2015

Ik vind het een mooi stukje en ik hoop dat veel single moms deze tips gebruiken. Zelf ook hard gewerkt na mijn scheiding, nu bijna 4 jaren geleden. Ik sluit me wel aan bij Rachel. Je kan zelf nog zo hard werken om je ex los te laten en je eigen leven te leiden, maar als je ex het fijn vindt om bepaalde touwtjes in handen te houden of te krijgen, dan is het echt niet te doen. Want hoe meer zij voelen dat je ze loslaat, hoe harder zij hun best doen ergens weer zo'n touwtje te pakken...en dat gaat vaak op een lelijke manier. Op emotioneel vlak en zie daar maar eens los van te komen....dat kost tijd en energie, elke keer opnieuw...

Kim

Door

Kim

op 18 July 2015

Ik had dit artikel juist vandaag erg nodig, mijn ex en ik zijn uit elkaar gegaan toen ons dochtertje 5 weken was, althans hij vertrok. Enig verschil is dat hij ons kindje nog wel twee dagen per week heeft, en ook echt wel een goede vader is alleen ik kan em niet loslaten en daar baal ik enorm van. Hij liet mij in de steek toen ik hem keihard nodig had ( mijn moeder is 5 dagen voor haar geboorte gecremeerd, heb ik allemaal nog geregeld terwijl ik hoogzwanger was ) en heb ook mijn hele zwangerschap voor haar gezorgd. Ik had best veel ruzie met hem door oa hormonen en de omstandigheden, hij kon niet omgaan hiermee en neemt t me kwalijk dat ik zijn leven verandert heb door " alleen" te beslissen dat ik ons kindje liet komen. Dat is niet zo maar hij vindt van wel. Ondanks wat er gebeurd is vind ik het heel moeilijk hem los te laten terwijl hij vrolijk doorgaat met z'n leven, we zijn 3,5 maand verder maar hij woont in z'n nieuwe huis waar we samen zouden gaan wonen met de baby, en vermoedelijk heeft hij al een ander. Dat doet me pijn omdat ik zoveel verdriet heb en hij mij geen gesprek gunt om antwoorden op mn vragen te geven. Dit leidt tot frustraties en ruzies, omdat hij zo makkelijk doorgaat terwijl ik nog zoveel te verwerken heb... Ik zou echt niet weten hoe ik dit moet doen en wil zo veel mogelijk van m'n dochter genieten

anno

Door

anno

op 9 October 2015

Ik heb hulp gezocht.. Hulp omdat ik mijn woede en verdriet naar hem niet kwijt kan. ook omdat ik geen spijt wil krijgen van onze jaren samen. ik wil blijven terug kijken hoe we samen groot en volwassen zijn geworden.. het kleine beetje respect wat ik heb blijven behouden.. maar soms wint de woede of het verdriet.. niet dat hij er wat van mer j t of mijn kinderen mar ikzelf helaas wel..en dat gun ik hem niet..

Myra (Founder Happy Single Moms)

Door

Myra (Founder Happy Single Moms)

op 9 October 2015

Hallo, Goed dat je hulp hebt gezocht, soms lukt het gewoon niet alleen. Ik start dit jaar met een programma om vrouwen zoals jij te helpen. Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur me dan een email: info@happysinglemoms.nl. Sterkte! Warme groet, Myra

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies