Luizen

Hoe kom je van luizen af? Je hoort van allerlei kanten allerlei ‘waarheden’ over luizenbestrijding… we zetten het op een rijtje, dan kun je kiezen wat bij jou past!

Voorkomen
Zit je kind op de opvang of op school, controleer dan sowieso regelmatig het haar. Vergeet je eigen haar niet… als je lang haar hebt, kan het zijn dat je vooral kriebel in je nek voelt, en dat de luizen niet per se over je hoofd lopen
luizen 1maar lager zitten. Dat is mij een keer overkomen en als alleenstaande moeder met een volle bos lang haar had ik er een hele kluif aan om die rotbeesten er goed uit te krijgen. Niet grappig. Ben je er op tijd bij, dan is de ‘ramp’ wat beter te overzien.
Het is trouwens niet zo dat kinderen met kort haar geen luizen krijgen… Met lang haar heb je er stukken meer werk aan, maar kort haar vinden ze ook best prima. Het schijnt wel te helpen als je er strakke vlechtjes in doet of iets van olie of gel. 

Materialen en middelen

  • gewone kam of borstel
  • luizenkam
  • wit papier
  • conditioner
  • anti-luis shampoo, spray, en/of lotion

Zorg dat je thuis een netenkam hebt. Die haal je bij de apotheek of drogist. Persoonlijk vind ik een kam met stalen lange tanden prettig. Met lang haar werkt dat wat makkelijker. Het is bij lang haar wel zo aardig om eerst even de klitten eruit te halen met een gewone borstel of kam (check of ie schoon is!!)… En het schijnt dat je makkelijker de neten eruit kamt als het haar met conditioner is behandeld. De een kamt nat en de ander liever droog. Probeer uit wat jou het best bevalt, zou ik zeggen!
Als je je kind kamt, haal je na elke kambeweging de zooi die meekomt tussen de tanden van de kam vandaan. Daar is dat witte papier voor. Je kunt dan goed zien wat eruit komt. Of het groot is, of klein. Of het leeft of niet, of dat het misschien gewoon roos is of zand, of glitters van de glittergel.

Giftige middeltjes zijn er bij de vleet bij de apotheek en de drogist. Je krijgt er vaak zo’n kam bij (niet per se de luizen 2beste kammen). Veel luizen zijn echter resistent geworden. Alleen insoppen met zulk spul is zeker niet genoeg. Al helemaal niet omdat die eitjes vastgehecht zitten aan het haar en die krijg je er niet met gif uit. Komen de neten alsnog uit en kun je opnieuw beginnen. Kammen dus, vooral. Er zijn ook wat natuurlijke middeltjes tegen luizen. Als je zoekt op internet vind je bijvoorbeeld tea tree olie, citroensap of azijn. HIER vind je een link. Het is aan jou: dan maar gif, en veel kammen – of geen gif en tijdelijk nog vaker kammen. Je kunt dat gif altijd nog halen en het eerst proberen zonder. Ik heb neem het me elke keer voor, maar zwicht dan toch voor gif. Ik word niet vrolijk van luizen. Gelukkig al lang niet meer nodig geweest…

Maatregelen thuis
Minstens twee keer kammen per dag, je kind insmeren met goedkope olijfolie voor het slapen gaan (kunnen de neten niet goed hechten en laten ze makkelijker los)… dat is één ding. Verder is het aan te raden de mutsen, sjaals en jassen in de was te gooien en apart te houden van elkaar. Sommige sites raden aan al het beddengoed, de knuffels, de kussens van de bank enzo te wassen. Ik haal wel het bed af en verschoon dagelijks de kussensloop of leg een theedoek erover. Maar verder hou ik de knuffels gewoon apart. Ga ze niet wassen, doe ze niet in de diepvries (echt, schijnt ze sneller te doden). Na twee dagen geen vers hapje mensenbloed zijn ze ook wel dood. Uitkloppen en klaar. Tenzij je kind echt met zn hoofd op al die knuffels ligt, hangt er ook een beetje vanaf hoe erg het is en hoe lang je er al mee tobt.

Op school
Scholen hebben een luizenprotocol. Bij ons betekent dat bijvoorbeeld, dat ieder kind een luizencape heeft van school. Het betekent op onze school ook dat een kind naar huis gestuurd wordt als het lopende luizen heeft. Behalve als je ermee akkoord gaat dat er ter plekke een antiluis-spulletje ingesmeerd wordt. Niet iedere ouder wil dat, het is zoals gezegd een heftig en giftig goedje.

Ideaal is het als school een aantal loeplampen aanschaft. Die kun je aan de tafel schroeven met zo’n klem, een sterke lamp op het hoofd en een loep om door te kijken. Dat maakt het pluizen voor de luizenouders een stuk makkelijker.
Luizenouders kijken het haar na met de handen, en kammen alleen als er een lopende luis of een neet uit het haar gehaald wordt. Ieder kind standaard kammen met dezelfde kam… lijkt me niet aan te raden. Had je ze niet, dan krijg je ze zo wel.

Drastische maatregelen
Baat het allemaal niet, krijg je die rotneten er echt niet uit? Er zijn plekken waar je hoofdluizen professioneel kunt laten verwijderen. Een hoofdluiskliniek heet dat. Toe maar. Met een soort stofzuiger wordt alles uit het haar gehaald.

Wil je meer informatie? Op Youtube vind je allerlei instructiefilmpjes. Uiteraard van fabrikanten. Hier een filmpje van de RIVM: Luis in je haar? Kammen maar!

Heb jij nog aanvullingen, tips en trucs? Samen weten we meer dan alleen! 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Oct 2015

Wij zijn tot nu toe dit jaar de dans nog ontsprongen. Ik zet de haren elke dag in een knot en spuit er haarlak in. Hopelijk blijft ze luisvrij die diertje worden steeds hardnekkiger.

Anonymous
Door

Anonymous

op 29 Oct 2015

Mijn dochter heeft kroeshaar de 1e keer luizen heb ik nog braaf alle gif die nodig was gekocht en braaf alles gewassen en in zakken gedaan bij de 2e keer luizen kreeg ik van de luizenmoeder de tip om gewoon met goedkope conditioner 2 keer per dag goed te kammen met een ASSY kam en niets te wassen of in zakken te doen zo gezegd zo gedaan werkte net zo goed als met gif was alleen veel goedkoper

Reactie plaatsen