Mam, hoe worden baby’s gemaakt?
19 januari 2017 
4 min. leestijd

Mam, hoe worden baby’s gemaakt?

Tijdens een mooie wandelavond met mijn dochter van 8, begint ze ineens vragen te stellen over waar de baby’s dan vandaan komen. Altijd een leuk onderwerp voor ouders! Als ik naar mezelf kijk, heb ik nog nooit ergens panisch of stiekem over gedaan. Een piemel heet bij ons een piemel en een vagina een vagina, dat laatste hebben ze ineens zelf omgedoopt tot piepie, helemaal prima, maar wat mij betreft is het een vagina (of nog 10 andere niet zulke kindvriendelijke benamingen haha!).

Mijn zoon van nu 10 is de oudste en toen hij een jaar of 7 was, heb ik hem verteld hoe baby’s gemaakt worden. Dat deed ik naar aanleiding van het woord ‘neuken’ wat hij op school had opgevangen. Dat ging heel goed met een boekje van de bibliotheek en hij vond er niets bijzonders aan.

Onderzoek heeft uitgewezen dat je kinderen het beste van de bloemetjes en de bijtjes kan vertellen als ze rond de leeftijd van 7  zijn.

Op deze leeftijd begrijpen ze het, vinden ze het nog niet vies klinken en vinden ze het nog geen zwaar onderwerp. Dus zo gezegd, zo gedaan bij kind 1…

Nou is mijn zoon van nature vrij introvert, heel pienter en staat niet erg graag in de belangstelling. Hij is dan ook geen flapuit. Ik had er ook een rustig gevoel bij om hem het uit te leggen. Zoals ik al verwachtte liep hij niet te koop met deze nieuwe weetjes en eigenlijk heb ik hem er daarna nog weinig over gehoord. Als ik nu naar hem kijk, kan hij er wel wat over zeggen, maar de boodschap lijkt nog steeds vrij normaal aangekomen.

Mam, hoe worden baby’s gemaakt?

Maar dochterlief is een ander verhaal. Enorm extravert, vraagt alles heel plat, flapuit en kan nog maar moeilijk inschatten of iets gepast is om op dat moment te vragen.

Omdat zij opgroeit met 3 oudere broers en zussen (ook bij haar vader thuis), vangt zij al genoeg op en dus wachtte ik bij haar de vragen af.

Dus ja, daar liepen we dan. Naast dat er een leeftijd wordt geadviseerd, is het natuurlijk erg belangrijk om ook naar je kind te kijken. Ieder kind is anders. Je kan een beetje informatie geven, maar als hij/zij verder geen vragen stelt, heeft het kind waarschijnlijk genoeg informatie en zal hij of zij er wel weer op terug komen als er nog vragen zijn. Althans zo doe ik dat.

Dus ik begon iets te vertellen over zaadjes en eitjes en ze vond het minder interessant dan ik gedacht had. Ze luisterde, vroeg nog een paar dingen en toen zei ze: ‘Dit was wel genoeg informatie mama’. Helemaal goed. Mijn dochter heb ik verteld dat ze deze informatie niet hoeft te delen met vriendinnen of hoeft rond te schreeuwen op het schoolplein.

Dat begreep ze, al is het bij haar altijd afwachten of ze niet een impuls krijgt waardoor ze toch ineens het boekje open doet. Ook bij haar was het goed geland, maar toch gooit ze er af en toe wel een weetje uit, gelukkig thuis. Maar toen ik vorige week aan tafel zat met mijn vriend en zijn kinderen, waaronder een kleuter van 5, gooide ze wel een nieuwe term over tafel toen het over zoenen ging: tongen en ze zei ook nog iets over een bloedend gat… Uiteraard weer met haar gesproken dat sommige dingen niet gepast zijn en dat ze haar vragen aan mij kan stellen enzo, maar het blijft spannend met deze meid!

Mam, hoe worden baby’s gemaakt?

Ik leer mijn kinderen waar baby’s vandaan komen, maar ook dat het niet vies is. Dat je het doet als je elkaar heel erg lief vindt en natuurlijk pas als je 18 of nee, 21 jaar bent! Haha! Ik weet nog dat mijn dochter wel reageerde met iets als, gatver! Dan benadruk ik wel dat het ook fijn is, naast dat het nuttig is. Ik wil graag dat mijn kids later een fijne relatie met seks krijgen en geloof erin dat dat begint bij het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Op kinderniveau natuurlijk, alles op hun niveau, altijd.

Volgens mij is dit onderwerp iets wat alles ouders op een gegeven moment bezig houdt en ook waar iedereen een mening over heeft. We doen allemaal ons best om het zo goed mogelijk te doen, maar er niet over praten is voor mij not done. Het is geen geheim, het is niks geks, seks hoort bij het leven. Als we willen dat onze kinderen dit later ook met ons delen, helemaal als iets minder goed ging of fijn was, dan zijn wij als ouders degenen die het bespreekbaar zouden moeten maken.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie dit onderwerp hebben aangepakt of van plan zijn aan te pakken!

Mam, hoe worden baby’s gemaakt? Heb jij de vraag al gehad van je kinderen? Wat vertel jij ze dan?

Over de schrijver
Reactie plaatsen