Mama waar komen de baby’s vandaan?
08 augustus 2016 
3 min. leestijd

Mama waar komen de baby’s vandaan?

Vroeger werd er bij mij thuis nooit over seks gesproken. Je kon al helemaal geen vragen hierover stellen. Voor mijn eerste menstruatie kreeg ik een boekje over seksuele voorlichting van mijn moeder en verder werd er niet over gesproken.

mama waarkomen de baby's vandaan

Mama waar komen de baby’s vandaan?

Toen mijn eerste menstruatie kwam, dacht ik dat ik een enge ziekte had gekregen. Na een dag durfde ik het pas aan mijn tante te vertellen waar ik op dat moment logeerde. Die was helemaal happy! Mijn moeder was ook helemaal gelukkig en ik kreeg van mijn moeder een gouden armband. Ik begreep niet waarom ze zo blij waren over mijn eerste menstruatie. Ik vond het alleen maar onhandig! Pas later begreep ik waarom ze dit zo belangrijk vonden.
De meeste informatie kreeg ik bij de biologieles op de middelbare school. Maar thuis was het onderwerp seks taboe. Ik moest het allemaal zelf ontdekken.

 

Ik besloot dat ik dit heel anders zou doen bij mijn toekomstige kinderen. Alleen had ik nooit gedacht dat ik het bij mijn toekomstige kind op jonge leeftijd moest uitleggen.

 

Toen mijn zoon drie was begon hij in de bus erover dat hij begreep dat de baby’s uit de buik van de mama’s kwamen, maar hij vroeg hardop aan mij hoe de baby’s in de buik van de mama’s kwamen. De mensen in de bus die het gesprek hadden gehoord lagen helemaal in de deuk van het lachen! Ik moest even slikken en zei dat wij het er thuis verder over zouden hebben. Eenmaal thuis was hij te moe om het er nog verder over te hebben, maar ik wist dat de vraag zeker nog een keer zou komen. En dat ik moest nadenken hoe ik dit moest uitleggen.

mama waar komen de baby's vandaan

Mama waar komen de baby’s vandaan?

Als je zelf geen seksuele voorlichting heb gekregen van je ouders, heb je geen voorbeeld van hoe je dit moet uitleggen.

Een vriendin raadde mij aan om het boek “Ik vind je lief” te kopen. In het boek leggen ze eerst uit hoe het bij dieren werkt en daarna komt er een uitleg hoe dit bij mensen werkt. Ik las alles netjes uit boek, maar bij de daad van de mensen sloeg ik elke keer over. Daar zat ik met mijn goede bedoelingen en ik kon het gewoon niet over mijn lippen krijgen.

Uitgerekend mijn moeder die mij nooit seksuele voorlichting had gegeven, kwam met een uitstekende oplossing. Ze had een cd-rom vorm van het boek gevonden. Ik had veel vragen van mijn zoon verwacht, nadat hij de cd-rom had gezien, maar ik kreeg niks te horen. Achteraf hoorde ik dat kinderen dit eerst moeten verwerken en daarna met vragen komen. De vragen kwamen ook later en ik heb ze ook gewoon kunnen beantwoorden. Ook op latere leeftijd kwamen de vragen en mijn zoon heeft altijd het gevoel gehad dat hij met alle vragen mij terecht kon. Mijn belofte om het anders aan te pakken dan mijn ouders ben ik nagekomen.

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

Over de schrijver
Reactie plaatsen