8 mama weetjes, die je moet weten
15 december 2017 
4 min. leestijd

8 mama weetjes, die je moet weten

Mama weetjes voor de single mama’s. Dit blog wijd ik aan dingen die je misschien wel wist, maar nog niet op papier had staan. Die je misschien wilt weten of interessant vindt. Wie weet heb je er iets aan voor jezelf en je kleintje(s).

Wist je dat…….

  1. Als je 3 maanden borstvoeding geeft, je gemiddeld 75 liter borstvoeding hebt gegeven?

Dat kan best kloppen. Ik voelde mij soms echt een melkkoe. Mijn borsten ontploften al als ik alleen al Rick hoorde huilen. Ik heb veel borstpads moeten gebruiken, want werd soms wakker met enorme vlekken in mijn kleren, ieeeuuuwww.

2. Je het eerste jaar gemiddeld 2400 luiers verbruikt?mama weetjes

Wat een luiers en vooral wat een ontlasting. Ik heb nooit geweten dat zo’n klein wezentje zoveel kon poepen. Een cursus ‘hoe doe je een luier aan’ had ik in het begin wel handig gevonden. Ook al werk ik in de zorg en gebruik ik daar mega luiers. Kleine luiers zijn toch in het begin enorm lastig om aan te trekken.

3. Je kindje gemiddeld de eerste week 300 gram afvalt van het gewicht dat de baby was bij de geboorte?

Dit is normaal en geen zorgen! Als je kersverse moeder bent, kan je hiervan schrikken en gaan alle alarmbellen af: “Ik heb niet genoeg moedermelk”, “Is hij ziek”, “Wat ben ik een slechte moeder”. Maar wees gerust, de meeste baby’s vallen de eerste week af. Dus je mag ademhalen.

4. Je kindje aanvankelijk gemiddeld 2 á 3 kledingmaten in 1 jaar groeit?

Soms trek je je kind iets aan en is je conclusie: “Chips, alweer te klein.” Natuurlijk wel een goede reden om opnieuw  kleding te kopen. En dat doe je als moeder dan ook enorm veel. Zeg nou zelf, kleding voor je kind kopen is toch veel leuker dan kleren kopen voor jezelf?

5. Meer dan 50% van de ouders het eerste jaar gebroken nachten heeft?

Ik had wat dat betreft een voorbeeldkind, sliep vanaf 5 weken al door en slaapt nu soms uit tot een uur of 9 á 10.

mama weetjesMaar in veel gevallen is het een periode waarin je af en toe echt smeekt om een nacht doorslapen, al was het er maar eentje! Want wat kan dit je opbreken. Het is een fase, maar als je single mama bent, pfff, dan moet jij er altijd uit. Het gaat voorbij, houd vol.

6. Het consultatiebureau je geen dingen kan opleggen, maar een voorlichtingsrol heeft?

In het begin toen ik mama was, dacht ik dat alles wat het consultatiebureau zei ook enorm belangrijk was. Het consultatiebureau was heilig. Ik kwam al snel erachter dat wat het consultatiebureau zei niet altijd strookt met hoe mijn kind in elkaar steekt. Zo beweerden ze dat ik na 3 maanden Rick al brood moest geven (Rick had niet eens tanden). Dit heb ik dus niet gedaan. Ik heb inmiddels een mapje liggen waarin staat wat ik moet doen volgens consultatiebureau. Maar ik als moeder volg mijn eigen gevoel en moederinstinct. Ik ken mijn kind het beste.

7. Als je je kind naar een kinderdagverblijf brengt er een grotere kans is dat je kind vaker en langduriger ziek is?  

In een kinderdagverblijf zijn er veel kindjes, dus ook veel meer ziektekiemen. Hoe vaak Rick niet ziek is geweest. Buikgriep en snotterig zijn de meest voorkomende ziekteverschijnselen. Aan de andere kant, kan je kind juist een sterk afweersysteem hierdoor opbouwen. 

8. Er steeds meer alleenstaande moeders zijn?

Het was vroeger nog normaal dat je bij elkaar bleef. Nu is het veel makkelijker om uit elkaar te gaan. Veel meer mensen doen dit dus ook. Het aantal alleenstaande moeders blijft stijgen in Nederland. Daarom is een platform als Happy Single Moms ook heel belangrijk. Samen staan we sterk toch?

Heb jij nog mama weetjes voor ons? Of wil jij ervaringen delen met andere moeders? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen