Mannen met baarden

Je bent nergens meer veilig voor ze. Waar vroeger hun leefgebied nog beperkt was tot kerken en bouwmarkten, kun je ze nu werkelijk overal tegenkomen. Als de fruitvliegjes die in de zomer in jouw keuken rondvliegen, waarvan jij de oorsprong niet terug kunt vinden, zo kun je tegenwoordig geen straat meer doorlopen zonder een glimp op te vangen van dit snel verspreidende baarden-virus.

Ik fantaseer wel eens hoe dit ontstaan is. Om die fantasie voor mijzelf ook een beetje leuk te maken laat ik hem dan wel afspelen in de kleedkamers na het voetballen waar zo’n elf man aan het douchen is. Waarschijnlijk wordt er tijdens dat douchen een hoop gemekkerd over de zojuist gespeelde pot, maar er worden daar ook typische mannen-dingen besproken. Tenminste, dat stel ik me zo voor.

Terwijl de mannen samen aan het klagen waren over het leed dat scheren heet, is er hoogstwaarschijnlijk zo’n irritante spits geweest die heeft geopperd er maar eens mee te stoppen.

Dit revolutionaire idee werd op dat moment door alle andere half naakte (we moeten het wel leuk houden) mannen met gejuich ontvangen. Samen zongen ze “let it grow” op de muziek van Disney’s Frozen en de eerste ‘trendsetters’ waren daar.
(Hé, dit is mijn fantasie, ik laat ze lekker zingen als ik dat leuk vind.)

mannen met baarden

To beard or not to beard

Natuurlijk stonden onze vrinden er toen niet bij stil dat het hebben van baarden ook verschillende nadelen met zich mee brengt. Los van het feit dat het maar bij 1 op de 10 baarddragers ook echt leuk staat (wat tijdens een warme dag op een terrasje wetenschappelijk onderzocht is door mijn vriendinnen en mijzelf), is het verzorgen van de baard ook een hele klus. Bij navraag bij diverse slachtoffers van het virus blijkt dat zij het verzorgen van deze overtollige beharing als intensief ervaren en dit niet van te voren zo hadden bedacht. De baard moet getrimd, gewassen, geolied en in model gebracht.

Ook kan een bad-beard day minstens net zo rampzalig zijn als een pukkel op het puntje van je neus, so I’ve heard.

In een dialoog met een fervent baard-drager kon ik het niet laten om hem eens stevig aan de tand te voelen. Waarom? Waarom niet? Waar ik geswaffeld werd met argumenten als “ Mijn snor helpt tegen hooikoorts, omdat het de pollen tegenhoud” , “Mannen met baarden worden serieuzer genomen” , “ Een baard zorgt voor isolatie en beschermt de huid eronder tegen de zon”, “Met baard kan ik altijd nog uitwijken naar een beroep als houthakker of terrorist als mijn carrière plan faalt” en meer drogredenen, kwam ik met natuurlijk wel degelijk gegronde tegen-argumenten als “Dankzij de stugge haren van de baard, is het de perfecte plek voor bacteriën en microben” , “Een vrouw word liever serieus genómen, door een man zonder baard” , “Een baard is hartstikke warm in de zomer” , “In de quote 500 is het overgrote deel glad geschoren, wat eerder zou betekenen dat je carrière kansen zonder baard juist groter zijn”.

Mannen met baarden

To beard or not to beard

Zelfs onze Nederlandse geschiedenis wijst erop dat vrouwen vroeger al probeerde van deze hinderlijke evolutie-fout af te komen. Zelfs een drastische maatregel als weg-schepen werd toegepast, zo werd bezongen in oude Nederlandse liedjes:

Al die willen te kaap’ren varen
Moeten mannen met baarden zijn
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, die hebben baarden
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, zij varen mee
Al die ranzige tweebak lusten
Moeten mannen met baarden zijn
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, die hebben baarden
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, zij varen mee

Vrij vertaald naar deze tijd staat hier:

“Alle mannen met baarden worden vriendelijk verzocht het land te verlaten. Jullie krijgen onderweg een eentonig menu totdat jullie tot inkeer komen en je baard afscheren.”
Wellicht moeten wij, vrouwen, de slachtoffers van alle jeukende en prikkende baarden, een petitie invoeren om deze oude maatregel opnieuw in te voeren. Of misschien moeten wij ook massaal onze scheermesjes in de wilgen hangen.

Alle gekheid op een stokje, baarden zijn natuurlijk vooral de keuze van de man en ook de mannen mogen zelf bepalen hoe zij er het liefst uit zien. Daarom vertrouw ik voor nu nog maar even volledig op de gemakzucht die er toch ook echt in gebakken zit bij de man en ga ik ervan uit dat de mannen over het algemeen geen zin hebben in het onderhoud van hun mode-statement. Ik hoop dan ook dat de man die ik nog tegen moet komen, waar ik zo ontzettend verliefd op ga worden, dat die de baard-fase al gehad heeft als ik hem ontmoet. Zodat we samen kunnen lachen om de belachelijke foto’s uit die periode, net als die periode waarin ik mijn haren roze en blauw had geverfd. Ik kijk er nu al naar uit om hem dan lachend een kus te geven, een kus die niet prikt of kriebelt, heerlijk!

Zie ook: Het aantrekken van verkeerde mannen

Wat vinden jullie van de baard fase bij mannen? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen